Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije na odlazak

Hrvatski političari iznenađeni i žalosni zbog papina odlaska

jadranka kosor,hdz (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
11.02.2013.
u 13:25

Sveti Otac prekinuo je 2010. napade na mene i Pahora nakon potpisivanja sporazuma pohvalivši nas kao premijere, odnosno dvije vlade koje su problem uspjele riješiti mirnim putem – kaže Jadranka Kosor

Unatoč saznanjima o zdravstvenom stanju Svetoga Oca, ovo je neočekivano. Neizmjerno mi je žao, imala sam čast i priliku kao predsjednica Vlade biti na audijenciji, ali i biti predsjednica Vlade u trenutku kada je Sveti Otac došao u posjet Hrvatskoj – kazala je HDZ-ova zastupnica Jadranka Kosor te dodala

– To su zaista nezaboravni trenuci i osobno sam se mogla uvjeriti da je to jedan gorostasni, moralni autoritet i jedna posebna osobnost. Mislim da nakon njegova odlaska svijet opet neće biti isti kao što je bio i puno će nam nedostajati.

Kosor je istaknula i papinu potporu Hrvatskoj.

– Moram istaknuti i njegovu, ali i potporu Vatikana od trenutka osamostaljenja, ali i u osobito teškim trenucima, pa i za mene kao tadašnju premijerku, kad smo potpisali arbitražni sporazum, odnosno kad smo se dogovorili sa Slovenijom. Bilo je puno napada i na mene osobno i na moju vladu, ali isto tako u Republici Sloveniji na gospodina Pahora i njegovu vladu i Sveti Otac tada je učinio nešto što je prekinulo te napade, olakšalo naše pozicije, a to je da je u siječnju 2010. nakon potpisivanja sporazuma pohvalio nas dvoje kao premijere, odnosno dvije Vlade koje su problem uspjele riješiti mirnim putem. Velika zahvala na toj potpori i svemu što je učinio i mogu reći da će nam zaista puno nedostajati – zaključila je Kosor.

Papin odlazak komentirali su i drugi političari.

– Riječ je o potezu koji se vrlo rijetko viđa i nakon 600 godina suočeni smo s jednim takvim potezom prvog čovjeka Katoličke crkve. Naravno je ovaj potez takav da otvara mnoge spekulacije, ali dopustimo makar i mogućnost da su razlozi koji se kriju iza ove abdikacije prije svega zdravstveni. Možda je doista papa na razini odgovornosti koju obnaša zaključio da, s obzirom na svoju visoku dob i opće tjelesne uvjete te kondiciju koju ima, ne može više tu dužnost obnašati. Međutim, to sigurno da nije dovoljno u potrazi za posljedicama koje će jedan ovakav potez imati, na kraju krajeva, vidio sam na brzinu da su već burze reagirale, jer Vatikan funkcionira u međunarodnom prometu kao država, ima svoj financijski sektor i sigurno je da odlazak pape neće lišiti posljedica sve one institucije kojima je papa na čelu. Ostaje sada vidjeti koja je dubina preobrazbe koju Katolička crkva ovim doista otvara sebi u budućnosti – kazao je Tonino Picula.

– Iznenađena sam papinom ostavkom, ne znam zašto je do nje došlo, moram se upoznati s razlozima – kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

– Imao sam tu sreću i čast susresti se sa Svetim Ocem, iznenadila me ta informacija, ne znam puno pojedinosti, zaista je neobično da papa da ostavku i na neki način mi je zaista žao što se to tako dogodilo – kazao je Gordan Jandroković.

>>Papa Benedikt XVI. se povlači: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

Komentara 11

SI
sikert
14:45 11.02.2013.

Gospođo Kosor, otišao je Kenedi, Tito, Tuđman, Staljin, Lenjin, omiljeni Papa Ivan Pavao II i ništa se nije u svijetu promijenilo jedino u RH političari sustavno pljačkaju ovaj narod. Moglo bi se reći da kada bi neki9od Vas političara otišli tamo gdje je i Vaš Ivo u RH ne bi više sve bilo isto. Ne veličajte ono što pada u zabora, ljude koji žive iznad prosjeka naših građana.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:30 11.02.2013.

A zasto nebi bio isti?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:54 11.02.2013.

+ - 11.02.2013. u 13:34h izbrisan je napisao/la: Nakon Woytile Ratzinger je ipak dosta blijed na papinskom polozaju. Ali Jaca ne bi bila Jaca kad ne bi velicala sebe u svakoj mogucoj prilici. ---------------------------------------- Obojica su bili konzervativni koliko sese moze biti. Pustili bi oni Europi malo reformi, ali ne mogu zbog ostatka svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije