Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužbe invalida hvo-a

Ovo je M. Knezović, odvjetnik zbog kojeg se trese državni proračun

'24.05.2010., Zagreb - Varsavska, Ustavni sud RH. Mate Knezovic predsjednik gradjanske inicijative More i Kopno prosvjeduje ispred Ustavnog suda u Varsavskoj ulici sa lampasom u rukama da Ustavni sud
'Goran Stanzl/PIXSELL'
11.10.2012.
u 13:34

Ja nemam što govoriti o ministru Fredu Matiću, ja ne idem na osobe, nego u bit stvari, jedino što ministrovu kampanju zovem goebbelsovskom, kaže Knezović

To što ministar branitelja Fred Matić govori, goebbelsovski je napad na institucije hrvatske države i trodiobu vlasti, napad je na Vrhovni sud, Upravni sud, županijske i općinske sudove, na stotine sudaca koji su presudili u korist mojih stranaka u preko stotinu sporova sve do Vrhovnog suda. To je i napad na instituciju predsjednika države, a da ne govorim o tome što se i pokojnike, predsjednika Franju Tuđmana i ministra Gojka Šuška, optužuje za “nezakonite” odluke – uzvratio je zagrebački odvjetnik Mate Knezović na ministarska strahovanja za državni proračun. Njegove bi tužbe, kako tumači ministar Matić, proračun mogle stajati čak 60 milijardi kuna ako se na tužbu protiv RH odluči svih oko 10.000 pripadnika HVO-a koji imaju pravo na invalidninu, osim njih 145 koji vode procese “teške“ stotinjak milijuna kuna. Nekima je već dosuđena odšteta, samo u jednom slučaju 4,5 milijuna kuna. Odvjetnik nema najava novih tužbi.

>>Branitelji HVO-a: Svi koji su tužili Hrvatsku trebaju vratiti novac

Kostur iz ormara

Ministar je najavio kako tri ministarstva, rada, branitelja i uprave, traže hitna pravna rješenja zaštite proračuna te za HRT rekao kako će se pronaći osobe koje su izdavale nezakonita rješenja onima koji nikad nisu bili na ratištu, niti su u Registru branitelja, da ostvare invalidninu i braniteljsku mirovinu. Ministar Matić je za Večernji list rekao kako je riječ o još jednom “kosturu iz ormara” bivše vlasti. U Jutarnjem listu prozvao je i “dva odvjetnika iz MORH-a”. Neki su mediji iznijeli sumnje kako je riječ o dvojici bivših pravnika s čijim je odlaskom iz MORH-a koincidirao nestanak rješenja koja su sada isprovocirala neželjeni epilog. Aludira se kako je odvjetnik tako i došao do stranaka i nagovorio ih na tužbu protiv RH.

– Očito će i Hrvatska odvjetnička komora morati reagirati jer se objedama o tome gdje sam prije radio, te kako sam došao do stranaka, išlo na moju diskreditaciju, ali je time napadnuta i odvjetnička djelatnost. Ja nemam što govoriti o ministru Matiću, ja ne idem na osobe, nego u bit stvari, jedino što ministrovu kampanju zovem goebbelsovskom – ističe Knezović dodajući kako će na metode medijskog obračuna institucionalno odgovoriti.

– Pripadnici HV-a dobili su na stotine sudskih odluka. Prigovori koje sada ističe ministar Fred Matić isticani su i u sudskim postupcima. Ali, donesene su pravomoćne odluke i moraju se provesti! Ako netko kao stručnjak želi proučavati te slučajeve, nemam ništa protiv, ali nedopustivo je da se pravni laici služe takvim metodama. Ministar se digao protiv institucija koje bi trebao štititi. Očekujem da će reagirati i Udruga hrvatskih sudaca, Vrhovni sud pa i predsjednik države jer očito je da u toj propagandi nisam samo ja cilj nego na stotine sudaca koji su presudili za moje stranke – očekuje odvjetnik koji ne razumije kako netko kani poništiti revizijske odluke Vrhovnog suda. Mate Knezović društveno je angažiran odvjetnik, predsjednik Obiteljske stranke, koji je i ministrima u bivšoj vlasti zagorčavao život.

>>Predrag Matić: Objava registra bit će moj božićni poklon braniteljima

Dijalog s institucijama

Knezovićeve teške riječi ministar Matić ovako je komentirao: – Gospodin Knezović ima pravo na svoje mišljenje kao i svaki drugi građanin. Ipak, dijalog Ministarstva branitelja o rješavanju tog problema neće biti s njim nego s institucijama hrvatske države. Samo želim reći da akteri u toj situaciji mogu biti ili dio problema ili dio rješenja, ovisno o željama. Želja je Ministarstva branitelja i Vlade da budemo dio rješenja i svojski se trudimo to postići. A ostali će riječima i postupcima pokazati kojoj strani pripadaju – zaključio je Matić.

>>Vlada traži model za obranu od 60 milijardi kuna teškog udara

Komentara 76

MA
matia
13:55 11.10.2012.

zar smo mi ratovali u bosni!?!a saborska deklaracija?

DI
duncan_idaho
13:59 11.10.2012.

Ipak nakraju ispada da su svi išli u rat zbog novaca. dobili su od hrvatske mirovine, ali to im je premalo pa bi sad i invalidnine. a vi radnička stoko rintajte da bi mi imali

SP
spartak
14:05 11.10.2012.

Hajdmo Hrvati, uništimo tu našu državu do kraja. Nismo je ni zaslužili kad se ovako prema njoj ponašamo. Svatko bi zagrabio iz nje što više može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije