Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužbe

Branitelji HVO-a: Svi koji su tužili Hrvatsku trebaju vratiti novac

'25.05.2012., Zagreb, Hrvatska - Ministar branitelja Fred Matic.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
09.10.2012.
u 10:35

Posrijedi je još jedan kostur iz ormara bivše vlasti, kaže ministar branitelja Matić

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske suočeno je sa stotinjak tužbi i sudskih presuda po kojima mora isplatiti milijunske odštete pripadnicima HVO-a koji su potkraj 90-ih zbrinuti kao pripadnici Hrvatske vojske.

Naime, tih je godina doneseno više od deset tisuća rješenja prema kojima je ranjenima na južnom bojištu omogućena invalidska mirovina, dok je obiteljima poginulih zajamčena obiteljska mirovina. No, sama rješenja u kojima im se priznaje invaliditet nikada im nisu uručena, nego su se čuvala u Ministarstvu obrane. Na osnovi tih rješenja pripadnici HVO-a ostvarili su pravo na braniteljsku mirovinu, ali ne i na skrb ili stambeno zbrinjavanje. No, nakon što 2002. dio rješenja pod nerazjašnjenim okolnostima nestaje iz MORH-a, stižu i prve tužbe.

Država koja hrani

– Mi ne stojimo iza tih 145 pripadnika HVO-a koji su tužili Hrvatsku i tražili milijunsku odštetu. Naš je stav da ne možeš tužiti državu koja te hrani. Nas deset tisuća pripadnika HVO-a koji ostvarujemo pravo na mirovinu poštuje taj dogovor koji je napravljen još prije 15-ak godina i po kojemu imamo pravo samo na mirovinu. Ne tražimo nikakvu odštetu, a posebice ne milijunsku, jer želimo poštovati dogovor – bio je rezolutan Dragan Radić, predsjednik Hvidre HVO-a Herceg-Bosne koja okuplja pripadnike HVO-a iz cijele Bosne i Hercegovine.

Pomisao da bi primjerom tih 145 pripadnika HVO-a koji su izigrali dogovor i sa svojim odvjetnicima podnijeli tužbe protiv Hrvatske krenuli i ostali pripadnici njihove udruge, Dragan Radić odbacuje tvrdeći da za to ne postoje nikakve šanse.

– Deset tisuća pripadnika HVO-a i njihovih obitelji poštovat će taj dogovor s Hrvatskom, koja nam je omogućila mirovine. Mislim da oni koji su tužili Hrvatsku trebaju taj novac vratiti Hrvatskoj koja daje mirovine pripadnicima HVO-a – dodaje Radić.

Loša sudska logika

Ministar branitelja Predrag Matić ne krije svoje razočaranje postupkom dijela pripadnika HVO-a.

– U pitanju je još jedan "kostur iz ormara", koji sam zatekao prvog dana kad sam preuzeo ministarstvo. Problem je to koji je proizvela bivša vlast, za koji mi ovog trenutka nemamo rješenje jer se sudovi vode logikom: "Dali ste im rješenja, sad im dajte novac." Taj je problem golemih razmjera. Povedu li se i drugi pripadnici HVO-a za ovih stotinjak, ne samo da će biti ugrožen budžet ministarstva, ugrožen je državni proračun jer je riječ o milijardama kuna – ogorčen je ministar Matić.

>> Hrvatska pripadnicima HVO-a mora platiti milijunske odštete?

Komentara 248

VE
velikazmija
18:07 09.10.2012.

zašto vi ne tražite brastvo u turskoj ili bugarskoj rumunjskoj što ste se svrstali uz rimokatolike ni vijera ni pismo ma ništa nam nije ni slično a kamoli isto brastvo di je moj did i u domovinskom ratu još 1736još 1736 osoba vode se ko nestale zna li brastvo bar bza jednu masovnu grobnicu što se brastvo mne založi kod nikolića da se ovilježe stratišta hrvata po srbiji --ko što su srpska obilježena u hrvatskoj i partizanski a di s hrvati pobiti da im se za grob nezna --nešto ko artuković jeste li sinu dali tijelo oca da ga dostojno sahrani --sramite se brastvo --iš--

VE
velikazmija
18:15 09.10.2012.

nema hercegovaca odnosno hercegovci mogu biti i srbi i muslimani bosna je od tri naroda --dakle zašto ni jednog srbina nećete imenovati kao šumadinca ili sandžakliju ili bilo koje pokrajine ne -oni su srbi sad čak i to nije oko nije ok -već srbijanac samo su hrvati hercegovci --slavonci ličani dalmatinci -- i istrani i tako redom --mi smo hrvati isto ko i hrvati iz bosne i svijeta ok--

JA
jazavacjazo
18:01 09.10.2012.

Hercegovci i HVO su se jako dobro naplatili od Hrvatske,Mamić,Kutle i slični... šta bi još htjeli...koliko su oni dali mirovine dečkima koji su im došli čuvati Hercegovinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije