Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagajna u opasnosti

Vlada traži model za obranu od 60 milijardi kuna teškog udara

vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
11.10.2012.
u 13:34

Ako se hitno ne nađe rješenje, za sredstvima hrvatske države moglo bi posegnuti čak 10.009 osoba, pripadnika HVO-a

Postoje tri do četiri pravna modela uz pomoć kojih bi se Hrvatska mogla spasiti od poplave tužbi pripadnika HVO-a, odnosno prijetnje udara na državni proračun teškog do 60 milijardi kuna. Konačnu odluku kako to spriječiti Vlada bi trebala donijeti već za nekoliko dana, i to prema prijedlozima do kojih su došla ministarstva branitelja, rada i mirovinskog sustava te uprave.

Ako se hitno ne nađe rješenje, za sredstvima hrvatske države moglo bi posegnuti čak 10.009 osoba, pripadnika HVO-a kojima su od 1997. do veljače 2000. godine napisana rješenja o priznavanju statusa ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata. Uručen je tek dio tih rješenja, a ona koja su se našla u rukama korisnika postala su osnova za tužbe protiv Hrvatske. Do danas je 145 pripadnika HVO-a tužilo državu tražeći da im se po spornim rješenjima o statusu RVI priznaju isplate. Samo na ime glavnice ukupno traže 40 milijuna kuna, plus zatezne kamate i troškove parnice. U 20 predmeta sudovi su presudili u njihovu korist i proveli ovrhe po kojima je iz državnog proračuna isplaćeno više od 15 milijuna kuna. No, pripadnici vojske susjedne države koji su uspjeli na sudu tu ne staju nego podižu nove tužbe za ostvarivanje i ostalih prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao što su stambeno zbrinjavanje, carinske i porezne olakšice, dionice, udjeli u Fondu hrvatskih branitelja...

>>Branitelji HVO-a: Svi koji su tužili Hrvatsku trebaju vratiti novac

– Nećemo raditi reviziju, jer je ona dugotrajan i mukotrpan put, nego će se naći neko drugo pravno rješenje. Pritom ćemo ostaviti invalidnine koje se pripadnicima HVO-a isplaćuju dulji niz godina. Nećemo, međutim, dopustiti da nas tuže za ostala prava koja imaju hrvatski branitelji te za duševne boli – kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Napominje da će Vlada za nekoliko dana odlučiti kojim će pravnim sredstvom zaštititi proračun, a tada će i objaviti konačno rješenje.

U Hrvatskoj nikada nije postojao nijedan pravni propis koji bi bio temelj da se status HRVI iz Domovinskog rata prizna stradalim pripadnicima HVO-a. Takvo pravo ne proizlazi iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata niti se oni vode u Registru hrvatskih branitelja. Bila je donesena politička odluka da se pripadnicima HVO-a koji su stradali na južnom bojištu isplaćuje invalidska vojna mirovina preko HZMO-a. No, ni za to nije bilo zakonske osnove i nije se realiziralo. Samo 194 pripadnika HVO-a, uglavnom stopostotni RVI I. i II. skupine, ušla su u sustav isplate i ostvaruju sva druga prava kao i HRVI iz Domovinskog rata. U srpnju 2006. stupio je na snagu Ugovor između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji. Po njemu, kažu u Ministarstvu branitelja, stradali pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji u Hrvatskoj imaju pravo na invalidsku mirovinu i zdravstvenu zaštitu, a ostala prava ostvaruju u BiH.

>>Ovo je Mate Knezović, odvjetnik zbog kojeg se trese državni proračun

Komentara 44

KG
kralj_guštera
13:58 11.10.2012.

nije lako bit pravna država i postupat po vlastitim zakonima, lakše je bilo dok je idejni vođa vladao po principu nećemo se držati zakona ko pijan plota

SV
sven222
14:01 11.10.2012.

10009 invalida iz HVO-a....pa ko je tu lud...nije ih bilo toliko ukupno u borbi...zbog čega smo mi onda išli u Hercegovinu da ih branimo kad ih je bilo toliko....pa oni imaju veća prava nego hrvatski branitelji!!!!!!!!!!

DO
Doglavnik
13:53 11.10.2012.

Ako imaju prava Srbi na nekretnine i obestecenja koji su izvodili napad na Hrvatsku , te porusili i nanijeli 20 milijardi stete , danas se okupljaju sa Josipovicem i barataju sa novcanim ciframa i obestecenjima za njih kao da jeje Hrvatsku napadala Madjarska a ne oni , pricaju o povratku i obestecenjima, o zaposljavanju, o stanovima i stanarskim pravima o ugrozenosti koja ne postoji, tajno presucuju kako su APN Hrvatske prodavali kuce i selili se u Vojvodinu, C Goru, Beograd danas tuzuju Hrvatsku EU, EK, MZ i svim faktorima diok im sadasnja vlast daje sve pogodnosti itd,,,onda imaju prava i HV kao i HVO !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije