Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE KOMISIJE

Mimica: Kolegij nije raspravljao. Reding: Jest, odluka je donesena

neven mimica
Patrik Macek/PIXSELL
17.09.2013.
u 14:17

Mimica tvrdi da su napisi u medijima stvorili pogrešan dojam o navodnom prošlotjednom jednoglasnom usvajanju odluke Europske komisije

Hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica oglasio se priopćenjem u kojem tvrdi da kolegij povjerenika "nije raspravljao niti je donio odluku" o uvođenju zaštitnih mjera protiv Hrvatske zbog kršenja Europskog uhidbenog naloga. Mimica je, čini se, tim priopćenjem krenuo izravno protiv potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding.

– S obzirom na pogrešan dojam koji su pojedini napisi u medijima stvorili o navodnom prošlotjednom jednoglasnom usvajanju odluke Europske komisije o uvođenju zaštitnih mjera suspenzije korištenja sredstava schengenskog instrumenta za Hrvatsku zbog neusklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s odredbama propisa o europskom uhidbenom nalogu, želio bih objasniti kako kolegij povjerenika Europske komisije prošli tjedan nije raspravljao niti je donio takvu odluku. Ova će tema u obliku informacije, bez predviđene posebne rasprave, biti stavljena na dnevni red kolegija povjerenika u srijedu, 18. rujna, s prijedlogom da Komisija počne postupak prethodnih konzultacija s državama članicama Europske unije o namjeri donošenja odgovarajućih mjera na temelju članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske EU – rekao je Neven Mimica u pisanom priopćenju koje je hrvatskim dopisnicima u Bruxellesu poslao njegov glasnogovornik David Hudson.

Potpredsjednica Viviane Reding i njezina glasnogovornica Mina Andreeva jučer su objavile da je kolegij povjerenika u petak obaviješten o kršenju europskog uhidbenog naloga i kako je jednoglasno dao potporu za aktiviranje sankcija predviđenih člankom 39. pristupnog ugovora. Večernji list već je u jučerašnjim izvještajima objasnio proceduru po kojoj je kolegij povjerenika bez fizičkog sastajanja sudjelovao u ovoj odluci, a danas je tu proceduru, na upit novinara HRT-a, ponovila i Viviane Reding.

– Uobičajeno je da ne glasamo u Komisiji nego da djelujemo dogovorom tako što se dogovorimo o temi. Ova tema je toliko jasna, toliko definitivna da je dobila punu potporu kolegija nakon što smo je predočili Barroso, Füle i ja. Dakle, odluka je na kolegiju povjerenika donesena. Sada ćemo, ovaj tjedan, izaći s njom van, odnosno tražiti mišljenje zemalja članica. To nije odluka zemalja članica, nego samo mišljenje jer je ovo jedan od takvih slučajeva u kojima Komisija ima pravo djelovati – rekla je Viviane Reding.

>> Reding na tvrdnje iz SDP-a i Vlade: Ne odgovaram na besmislice!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije