Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unatoč očekivanjima

Sabor nije glasovao o ustavnim promjenama

'18.09.2013., Zagreb - Usvajanjem dnevnog reda i aktualnim prijepodnevom pocela je 9. sjednica Hrvatskog sabora. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
18.10.2013.
u 13:33

Iz SDP-a neslužbeno smo dobili nejasna objašnjenja za ovo pa nam je tako rečeno da se o pokretanju postupka ustavnih promjena nije glasovalo jer žele što širi konsenzus o tom pitanju te su razgovori sa svim strankama još uvijek u tijeku

Iako se očekivalo da će Hrvatski sabor danas odlučivati o pokretanju ustavnih promjena, to se nije dogodilo. Naime, tijekom glasovanja o raspravljenim zakonima protekloga tjedna, predsjednik Sabora Josip Leko nije to ni spomenuo, jednako kao što se nije glasovalo ni o prvom povjereniku za informiranje iako su i Odbor za medije te Odbor za Ustav Saboru na glasanje predložili dvije kandidatkinje – Anamariju Musu te Sandru Križanec.

Iz SDP-a smo neslužbeno dobili nejasna objašnjenja za ovo pa nam je tako rečeno da se o pokretanju postupka ustavnih promjena nije glasovalo jer žele što širi konsenzus o tom pitanju te su razgovori sa svim strankama još uvijek u tijeku i razmatraju je svi prijedlozi. A povjerenika za informiranje, kako kažu, nisu birali jer odbori nisu donijeli odluku o kandidatima, što nije točno.

HDZ o ustavnim promjenama: Vlada želi izigrati europski uhidbeni nalog

Donoseći ustavne promjene koje predlaže, Vlada želi izigrati europski uhidbeni nalog i ponovno narušiti legitimitet Hrvatske pred Europskom unijom, poručili su danas HDZ-ovci govoreći o pokretanju postupka ustavnih promjena kojim se želi ukinuti zastara za teška ubojstva. Gordan Jandroković objasnio je da vladajući i dio medija pokušavaju manipulirati njihovim prijedlogom da se u Ustav unese izmjena da ne zastarijeva kazneno djelo ubojstva koje je posljedica jugoslavenskog komunističkog režima te da se u Ustavni zakon za provedbu promjene Ustava RH stavi rečenica da "sud ne može odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga izdanog protiv državljanina RH iz razloga vođenja kaznenog postupka u RH, ako postupak u RH kao državi izvršenja nije pokrenut do dana zaprimanja europskog uhidbenog naloga radi vođenja kaznenog postupka u državi izdavanja protiv državljanina RH za isto djelo počinjeno u državi izdavanja".

– HDZ podnosi ovaj prijedlog da bi uputio snažnu poruku kako nema zastare za zločince iz komunističkog razdoblja. Druga poruka koju šaljemo prijedlogom jest želja da se onemogući velika podvala koju SDP priprema, a to je da se izigra hrvatsko zakonodavstvo i pravni poredak te da se Hrvatska ponovno dovede na stup srama – rekao je Vladimir Šeks te dodao kako nisu istinite optužbe koje šalju vladajući da HDZ želi suspendirati hrvatsko pravosuđe jer oni žele potpuno poštovati hrvatski pravni sustav i pravosuđe.

– Podmeću kukavičje jaje da HDZ želi da hrvatsko pravosuđe bude podređeno EU, stalno tamburaju "mi smo suverena zemlja i mi ćemo sami suditi i što Europa ima suditi našim ljudima. Mislim da se ovdje ne radi o čuvanju Josipa Perkovića nego da su cilj i svrha druge naravi, on leži u bojazni da bi se Perković našao u situaciji da mu nad glavom visi kazneni postupak u drugoj državi i da bi, da se zaštiti, otkrio cijelu strukturu koja je donosila političke odluke da se ubija najopasnije protivnike komunističkog režima, primjerice Brunu Bušića i Stjepana Đurekovića koji su žestoko kritizirali temelje komunističkog sustava. To je bila uhodana državna politika gdje su se donosile političke odluke o likvidacijama, uglavnom Hrvata protivnika komunističkog režima – uvjeren je Šeks koji strahuje da bi Hrvatska opet izgubila status vjerodostojne članice EU, a već je sa slučajem "lex Perković" teško narušila vjerodostojnost.

– Treba pitati drugove iz SDP-a zašto se protive donošenju ovakvog zakona kada u cijeloj EU vrijede identične pravne norme – zanima Šeksa koji smatra da SDP ima plan stvoriti atmosferu u Hrvatskoj da smo mi suverena zemlja kojoj se nitko ne smije uplitati u pravosudni sustav, što se, dodaje, ne smije napraviti jer smo se mi u pregovorima obvezali na poštovanje europskog uhidbenog naloga.

Jednostavni su namjera i cilj SDP-a, oni žele izigrati europski uhidbeni nalog, tvrdi Jandroković.

– Europski uhidbeni nalog osmišljen je zato da se unaprijedi pravosudna suradnja zemalja članica EU, a ovim potezima SDP-a se želi srušiti cijeli taj koncept – objašnjava Jandroković te zaključuje da HDZ, ako se oba dva njihova prijedloga ne prihvate, neće glasovati za ustavne promjene.  

>> Za ustavne promjene bez HDZ-a ključni laburisti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije