Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju za DPA

Mesić: Tuđman je precijenjen, svatko je mogao biti predsjednik

\'17.04.2010, Zagreb; - Stjepan Mesic u  cafe baru Charli u Gajevoj ulici, prko puta hotela Dubrovnik, potpisuje i promovira knjigu o sebi koju je napisao Boris Pavelic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Goran Jakuš/PIXSELL
22.06.2011.
u 21:07

- Napravio je puno grešaka. Privatizacija poduzeća za vrijeme rata bila je pogrešna i kriminalna. Ona je uništila industriju, zbog čega Hrvatska i danas pati - rekao je Mesić.

Samostalnost Hrvatske došla je praktično sama od sebe - izjavio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za DPA, pojasnivši da je to u tom trenutku bila "povijesna nužnost jer druge mogućnosti jednostavno nije bilo".

U skladu s time, Mesić je u nastavku razgovora s DPA-ovim reporterom Thomasom Breyom rekao da je uloga prvog predsjednika RH Franje Tuđmana "potpuno precijenjena".

- Bilo koji vozač tramvaja bio bi u stanju (tada) biti na čelu države - bio je slikovit bivši hrvatski predsjednik u dva mandata.

On je u nastavku pobrojao što najviše zamjera Tuđmanu tijekom prvih deset godina hrvatske samostalnosti u 20. stoljeću, istaknuvši privatizaciju tvrtki tijekom rata koja se pokazala kao sasvim pogrešna i kriminalna.

- Kroz nju je uništena naša cjelokupna industrija, zbog čega Hrvatska trpi dandanas - rekao je Mesić i opisao privatizaciju kao Tuđmanov plan o 200 hrvatskih obitelji koje su trebale predvoditi razvoj zemlje.

Nekoć zdravi državni pogoni, dodao je Mesić, raspačavani su raznim špekulantima, koji nisu imali pojma o poslu te su na kraju sasvim uništili tvrtke.

- Nakon uništenja našeg gospodarstva stoga je sada neophodna ponovna industrijalizacija Hrvatske sa stranim kapitalom i stranim tehnologijama - zaključio je Mesić i u nastavku se okrenuo Slobodanu Miloševiću kao najodgovornijem za raspad Jugoslavije, posvećenom etnički čistoj Velikoj Srbiji i čovjeku kojega "Jugoslavija uopće nije zanimala".

Bivši predsjednik Hrvatske, ali i posljednji predsjednik Jugoslavije, dalje je objasnio da stoga ni njegov prijedlog iz 1991. o tro ili petogodišnjoj jugoslavenskoj konfederaciji nije imao nikakve šanse za uspjeh. Mesić danas smatra da upravo zato cjelokupna jugoistočna Europa treba ući u EU kako manjinski narodi u pojedinim državama uz otvorene europske granice više nikada ne bi mogli poslužiti kao izgovor za svađu ili rat između susjednih zemalja.

Na kraju intervjua Mesić je prozvao katoličku crkvu u Hrvatskoj zbog protueuropskog djelovanja. Izjavio je da su hrvatski biskupi samo deklarativno za ulazak Hrvatske u EU, dok istodobno čine sve kako bi to blokirali. Tako se dogodio i skandal, kazao je Mesić, u kojem su crkveni vođe pozvali na post i molitvu za tri hrvatska generala, koje se po optužbama za ratne zločine progoni na Međunarodnom sudu u Haagu.

Ključne riječi

Komentara 1655

OB
-obrisani-
12:26 23.06.2011.

Ovaj lik je toliko pokvaren koliko mu nedostaje pameti.Pamćenje kratkih viceva njegov je maksimum.

BL
bellator luminis
12:29 23.06.2011.

Ako je tuđman precijenjen,di je onda fikus kaktus ljubomorni mesić?Di su njegova postignuća?Mana imamo svi,ali di su vrline?Svi znamo Tuđmanove vrline,bitke i pobjede!!!!!Ovog neradnika ne poznajem,nisam čuo za njegova dobra djela!!!!

OB
-obrisani-
12:31 23.06.2011.

ISTINA JE ! Žepa Bevanda je bio toliko odvratna beba da mu je rođena majka rađe umrla nego ga dojila. Odna je partizanski krvnik ,otac žepe Bevande oženio srpkinju koja je malog odvratnog Žepu Bevandu dojila srpskim mlekom. To je je bila prva srpska sisa koju je Žepa imao...kasnije je jednu srpkinju i oženio i s njom dobio kčerku srpkinju koja se i udala za Srbina. ŽEPA BEVANDA ima srpsku obitelj a on je ionako krivokletnik i veleizdajnik. Kad mu je rođena majka rađe umrla nego ga dojila ;);) Žepu u verige! Žepa ...dobar ovaj moj vic? hahhahahahhahahhaa ******************************************************************

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije