Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka prvi put progovorila o Sanaderovim pokušajima

Kosor: Sanader je šest mjeseci pokušavao preuzeti stranku

kosor
Davor Puklavec/PIXSELL
04.01.2010.
u 18:28

Nitko ne može otići, a da ipak ostane niti može ostati, a da ipak ode. Ne može se nakon šest mjeseci reći “sad se ja vraćam”, zaključila je Kosor.

Ivo Sanader više nije član HDZ-a! Nepovratno je izbrisan iz članstva jer je nanio neprocjenjivu štetu ugledu stranke, ugrozio stabilnost Vlade i doveo u pitanje nacionalne interese. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, pak, prvi je put javno izrekla da svih šest mjeseci, otkako je od Sanadera preuzela Vladu i HDZ, traju njegovi pokušaji da uspostavi paralelnu vlast u stranci, što je vodilo prema raskolu. Jučerašnjim činom, smatraju u vodstvu HDZ-a, opasnost od raskola više ne postoji.

Predsjedništvo HDZ-a odluku o brisanju bivšeg šefa iz stranačke evidencije donijelo je samo dan nakon što je Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare optužio predsjednicu HDZ-a da je nesnalaženjem u vođenju stranke skrivila to što je Andrija Hebrang na predsjedničkim izborima ostvario najlošiji rezultat u povijesti HDZ-a.

>>Sanader: Prihvaćam odluku HDZ-a da me izbriše iz članstva stranke

>>Mesić: Luka Bebić treba odstupiti s mjesta predsjednika Sabora

>>Čak 72 posto Hrvata ne želi Sanaderov povratak

>>Od petnaestorice "vjernih" uz Sanadera Bebić, Zubović i Polančec

Odluka je konačna i bez prava na žalbu, a u modernoj je političkoj povijesti Lijepe Naše presedan. Dosad nije zabilježeno da je ijedna stranka izbacila bivšeg predsjednika, pa još k tome tako karizmatičnog kakav je u premijerskim godinama bio Sanader.

 

Bez milosti

No, milosti nije bilo. Jadranka Kosor dobila je punu potporu najužeg vodstva stranke i predsjednika županijskih organizacija HDZ-a. Protiv brisanja Ive Sanadera bili su samo njegovi prijatelji Luka Bebić i Mario Zubović te bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Suzdržani su ostali, također zbog prijateljskih razloga, ministrica Bianca Matković i zastupnik Petar Selem. Šefica HDZ-a nabrojila je tri glavna razloga zbog kojih je Sanader morao otići.

– Optužio nas je da smo izdali nacionalne interese potpisivanjem Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, objaviviši prvi put da je on otišao jer nije htio trgovati hrvatskim teritorijem. Optužio nas je da HDZ ne funkcionira dobro te da zbog toga on mora aktivirati sve ovlasti počasnog predsjednika stranke. Svojim je optužbama utro put za rušenje Vlade, zbog čega bi bio doveden u pitanje završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU koji je planiran za ovu godinu. To HDZ, kao stožerna stranka državne koalicije, ne može dopustiti – nizala je Jadranka Kosor Sanaderove grijehe.

Naginjanje prema izvanrednim parlamentarnim izborima, koji bi uslijedili ako bi HDZ napustili partneri, te eventualni raskol u Klubu HDZ-a usporio bi sve procese koji su važni za državu, a ozbiljno bi mogao uzdrmati i financijsko područje, kazala je Kosor.

Ne boji se frakcija

– HDZ je povijesna stranka i ima odgovornost prema Hrvatskoj. Nikome, ma kako mu bilo ime i prezime, nećemo dopustiti da ruši HDZ. Da je prije osam mjeseci, kad je Sanader bio na čelu HDZ-a, netko od nas napravio nešto slično i kritizirao predsjednika, iste bi sekunde izletio kroz prozor – kazala je Kosor.

Vrlo odlučno, okružena najužim vodstvom HDZ-a, šefica stranke poručila je Sanaderu da se nema pravo predomisliti.

– I njemu sam rekla da nitko ne može otići a da ostane, niti može ostati a da je otišao. Ne može se nakon šest mjeseci reći "sad se vraćam". Mi smo preuzeli odgovornost za ovu zemlju i stranku, a ja ne mogu i neću raditi po nečijim napucima, niti ću biti na čelu stranke, a da drugi povlače konce – kazala je Jadranka Kosor.

Ne boji se, kaže, frakcija u HDZ-ovim klupama u Saboru koje bi mogle nastati odluči li se Sanader vratiti u parlament. On ima pravo na zastupnički mandat, rekla je šefica HDZ-a, ali i podsjetila da je Sanader prilikom odlaska rekao kako se neće vratiti u aktivnu politiku. Odgovorila je i na Sanaderov prigovor da se HDZ nije opredijelio za nekoga od predsjedničkih kandidata u drugome krugu.

Njega nije bilo

– Ja sam u izbornoj noći rekla da HDZ u drugome krugu nema svoga kandidata, što je istina. To sam izrekla nakon konzultacija s ljudima koji su sa mnom u užem vodstvu. No, Sanadera s nama nije bilo da bi znao kako je došlo do te izjave. Rekla sam da je Josipović kandidat SDP-a, a da je Bandić do jučer bio u SDP-u. Ni jedan od njih ne može biti naš izbor – kazala je Kosor.

Šeks: Ovim odlukama osnaženo vodstvo HDZ-a
– Ovim odlukama vodstvo naše stranke je osnaženo, a parlamentarna kriza i kriza koalicije tako je izbjegnuta – rekao je Vladimir Šeks. Na pitanje na temelju koje je formulacije Statuta donedavni predsjednik i počasni predsjednik HDZ-a isključen iz stranke, Šeks je, kao najbolji poznavatelj Ustava, Poslovnika Sabora, ali i Statuta HDZ-a, spremno uzvratio: – Po istom onom članku kojim je definirano kako se postupa u slučaju kad netko teško šteti ugledu stranke. A u ovom slučaju to je više nego očito.
– Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Sabora Luka Bebić neće biti isključen iz stranke jer je glasujući protiv isključenja Ive Sanadera iznosio svoje mišljenje – kazao je Vladimir Šeks.
Kada je pak riječ o ljudima koji su na Predsjedništvu bili protiv isključenja bivšeg premijera iz stranke, oni neće biti isključeni zbog delikta mišljenja. (am)

Komentara 566

PR
Protivcenzure
16:16 09.01.2010.

znači da si nas ti mjesecima lagala !

MM
Mladen Miletić
23:23 04.01.2010.

Kosor: Sanader je šest mjeseci pokušavao preuzeti stranku, oteti je probao taj nasilnik pokušao mi je vlast oduzeti več 6 mjeseci .. Ja mu nisam dala jel sam sve bolje znala i znam.. Tajila sam to do sada ili samam se sada sjetila da vam se požalim kakav je to sileđija dobro je da ga 98% Hrvata mrzi skupa sa nama svima... ne da je dobro nego je super da nas vole isharačeni, te da če nam dati podršku za još veče dublje poštenije hračenje...

OB
-obrisani-
14:28 05.01.2010.

slažem se badabing

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije