Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova vlada

Ključne pozicije u Francuskoj idu umjerenim socijaldemokratima

'France's opposition Socialist Party (PS) candidate Francois Hollande gestures after casting his ballot during the first round of the 2012 French Presidential election on April 22, 2012 in Tulle, cen
AFP/PIXSELL
16.05.2012.
u 12:04

Premijer je Jean-Marc Ayrault koji bi trebao pomoći dobrim odnosima s Njemačkom, a ministar financija bit će dugogodišnji prijatelj novog predsjednika

Novi francuski predsjednik François Hollande danas bi trebao objaviti imena članova svoje vlade. Analitičari smatraju da će Hollande umjerene socijaldemokrate postaviti na ključna mjesta kao što su ministarstvo financija i ministarstvo vanjskih poslova.

Upravo zbog toga na mjesto premjera zasjeo je Jean-Marc Ayrault koji bi kao dobar poznavatelj njemačke kulture trebao predsjedniku pomoći u ostvarivanju dobrih odnosa s Berlinom.

Za šefa svog kabineta izabrao je državnog službenika Pierre-Renea Lemasa, a na mjesto ministra financija mogao bi zasjesti Hollandeov dugogodišnji prijatelj i savjetnik tijekom predsjedničke kampanje Michel Sapin, javlja Reuters, koji će biti zadužen za smanjivanje francuskog deficita i rastuće nezaposlenosti. Sapin se, baš kao i Hollande, zalaže za odmak od "neophodne" štednje zbog straha od nove recesije u eurozoni te želi uvesti mjere koje bi omogućile ekonomski rast.

Mjesto ministra vanjskih poslova mogli bi popuniti nekadašnji ministar europskih poslova Pierre Moscovici ili nekadašnji premijer Mitterrandove vlade i ministar financija bivšeg premijera Jospina Laurent Fabius.

Martine Aubry mogla bi biti nova francuska ministrica za mladež i obrazovanje, a mladi socijaldemokrat Manuel Valls ministar unutarnjih poslova.

Hollande će posebnu pozornost pridati tome da njegov kabinet poštuje jednakost spolova, a glavni posao njegove administracije bit će, kako je i obećao, smanjenje nezaposlenosti mladih Francuza.

Ključne riječi

Komentara 3

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
16:07 16.05.2012.

umjerenim, zasto ?? trebao je dati najvisim ljevicarima , kao sto smo zakljucili socijalizam i ljevicari su spas svijeta...!!!

SP
spartak
16:56 16.05.2012.

Hollande je samo nova lutka na koncu u rukama kapitalističke mafije. Vidjet ćemo uskoro kako se tresla gora - rodio se miš. Ne može on ništa učiniti, i da hoće ( a neće), kao što nije mogao ni Obama u SAD. Svijet se može spasiti samo napuštanjem sadašnjeg kapital-rad odnosa.

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
17:10 16.05.2012.

obama je mesaja koji je spasio cijeli svijet. meni je samo zao da mu nisu dali nobelovu nagradu za mir svaku godini od kada je prijesednik, znaci duguju mu 3 nobelovke za mir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije