Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomislav Debeljak:

Debeljak: Ovo je velik dan. Nisu počeli otkazi nego zapošljavanje

brodosplit,tomislav debeljak,portal (1)
Ivana ivanović/PIXSELL
31.05.2013.
u 19:39

Tijekom otkaznog roka poslodavac će u svojim tvrtkama zaposliti oko 1.500 radnika na neodređeno i 500 radnika na određeno. Izbor radnika koji će raditi u Brodosplitu, mogao biti gotov tijekom lipnja, a u srpnju i potpuno.

Uprava Brodosplita u petak je svima radnicima, kojih je više od 3.000, uručila obavijesti o otkazu o radu. Svi će dobiti otpremnine u visini od 4.000 kuna za svaku godinu radnog staža i još po 1.500 kuna za svaku godinu preko dvadesete provedene u škveru. Nakon isteka otkaznog roka na posao će se vratiti 1500 radnika na neodređeno i 500 na određeno vrijeme. Sve ovo ranije je definirano potpisanim dodatkom kolektivnom ugovoru, a program zbrinjavanja radnika odobrio je Hrvatski zavod za zapošljavanje

Složen i zahtjevan projekt

- Za budući uspješni Škver, u tijeku je vrlo složen i zahtjevan projekt odabira radnika kojima će se ponuditi novi ugovori o radu. Izbor radnika koji će raditi mogao biti gotov tijekom lipnja, u srpnju potpuno – ističe Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

U škveru je ostao najuži tim ljudi, voditelja u proizvodnji, kao i čelnici sva tri škverska sindikata, koji nisu dobili otkaze ni otpremnine već imaju zaduženja u procesu zbrinjavanja i rješavanja svih formalnosti.

Tomislav Debeljak, vlasnik i predsjednik Uprave, radnicima Brodosplita obratio se kao i obično, preko Facebook stranice Škveranka.

“Vjerujte mi da mi je ovaj period jedan od najtežih u životu, a nisam nimalo kriv što trenutno radim posao za kojeg nitko do sada nije imao hrabrosti” napisao je. Iznio im je i svoje planove. Proizvodnih radnika će, kaže, biti minimalno 1300, što je gotovo isto kao i sada. Trenutni višak radnika u proizvodnji radit će na poslovima čišćenja, remonta i održavanja Brodogradilišta, a kroz mjesec-dva će krenuti rezanja limova za jahtu i ostale projekte te će se raditi u punoj, a možda i dvije smjene.

Problem je administracija

“Nakon 6-9 mjeseci počet će rezanje limova za novougovorene brodove, te bi druga polovica 2014. godine počela oblikovati škver s punom zaposlenošću, koja bi u 2015. bila na preko 2.500 proizvodnih radnika i kooperanata na radnim listama, što je više nego se ikada gradilo. Plaća bi trebala za sve Vas vrijedne i poštene radnike, odmah u startu biti nešto veća” napisao je Debeljak.

- Mislim da je dezinformacija da su počeli otkazi nego je počelo zapošljavanje, rekao je Debeljak u HTV-ovu Dnevniku 3 i dodao kako ovo apsolutno nije najtužniji već velik i pozitivan dan za škver.

Najveći problem je prekobrojna administracija. Njima će, tvrdi Debeljak ponuditi prekvalifikacije u proizvodne radnike, ali i pomoć u osnivanju poduzeća, odluče li se za to.

U svakom slučaju više od 1.000 ljudi odlaze iz škvera da se više ne vrate. No, svi znaju da je to cijena koju moraju platiti kako bi “Novi Škver” dobio šansu postati uspješna firma.

>>U Brodosplitu više od 3000 radnika na burzu pa će ih opet zaposliti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije