Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISUS KAO GODOT

Čekaju Isusa kao Godota: Smak svijeta – ni prvi ni zadnji

judgement day
AFP
21.05.2011.
u 18:19

Američki teleevangelist Harold Camping je već drugi put pogrešno najavio smak svijeta, što nije spriječilo mnoge vjernike da baš u subotu u 18:00 po lokalnom vremenu očekuju kataklizmu, novi dolazak Isusa i odlazak vjernika izravno na nebo

To što je Harold Camping smak svijeta već i prije predviđao pa promašio datum, jer je tvrdio da će do njega doći u rujnu 1994., nije spriječilo brojne američke i ine vjernike da u skladu sa svojim teološkim postavkama očekuju drugi dolazak Isusa Krista, usnesenje u nebo samo 440.000 najpravednijih, te ostanak samo griješnika na zemlji koja će poslužiti kao čistilište i biti potpuno uništena pet mjeseci kasnije (u ovom slučaju 21. listopada).

Cijela ta teorija o Uznesenju (Rapture) vrlo je raširena u američkim fundamentalističkim kršćanskim krugovima, i između ostalog je poslužila kao temelj za cijelu seriju post-apokaliptičnih pustolovnih knjiga i filmova "Ostavljeni" ("Left Behind"), vrlo popularnu u SAD.

Takva "kršćanska" vjerovanja ozbiljan su problem kad u njih vjeruju izabrani političari koji se zbog toga ne trude npr. poraditi na očuvanju okoliša, jer to nije bitno kad će dragi Bog Zemlju ionako uništiti, i posljedice toga itekako su vidljive u američkoj politici.

A tome što smo njihovo kršćanstvo stavili pod navodnike razlog je taj što sva "točna" predviđanja Sudnjeg dana pokazuju da njihovi autori malo previše selektivno čitaju Sveto pismo, jer u Novom zavjetu jasno je rečeno da će pravi Sudnji dan, kad ga bude, doći nepredviđeno: "Ta i sami dobro znate da Dan Gospodnji dolazi baš kao kradljivac u noći. (Prva poslanica Solunjanima, 5:2)"

I sam Spasitelj je jasno i glasno izrekao da nijedan čovjek, pa ni On sam, ne može točno odrediti datum smaka svijeta: "A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac. (Evanđelje po Mateju, 24:36)"

No, onima koji vjeruju u svoju vjeru zato što je njihova, a ne zato što je Isusova, takve stvari ne smetaju da uporno određuju datum smaka svijeta, i ne sumnjamo da će vlč. Camping za koju godinu, ako poživi – jer ima već 90 godina – opet odrediti neki novi "točan" datum Uznesenja. Izgleda da su u pravu oni zlobnici koji kažu da, ako promatramo kršćanstvo kao neki popularni serijal tipa "Zvjezdane staze" ili "Ratovi zvijezda", teorija o Uznesenju bi spadala u "fan fiction", prozne dodatke koje obožavatelji pišu po svojoj volji i koje originalni tvorac serijala nije odobrio.

Komentara 79

AA
aabbcc
23:42 21.05.2011.

. Ja ne vjerujem jer Papa tada ne bi rekao da se vjernici pripremaju za njegov dolazak u Hrvacku.

Avatar hoblic
hoblic
09:09 22.05.2011.

MILE - nemoj vaditi tekst iz konteksta - to je jednako opasno kao i proricanje sudnjeg dana :) Mozda i gore jer rusi vjeru ...

OB
-obrisani-
21:19 21.05.2011.

hollywood

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije