Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK NA VRHU

Blinken i Schallenberg u Beču: Suglasje SAD-a i Austrije oko 'gorućih' međunarodnih pitanja i Zapadnom Balkanu

Beč
Foto: Snježana Herek
1/7
15.03.2024.
u 22:15

Kako su na zajedničkoj konferenciji za medije rekli američki i austrijski ministri vanjskih poslova, teme razgovora bile su strateško partnerstvo SAD-a i Austrije, angažman na Zapadnom Balkanu, kao i aktualna krizna žarišta na Bliskom Istoku i u Ukrajini.

​Ministar vanjskih poslova SAD-a Antony Blinken boravio je u petak u jednodnevnom posjetu Beču, gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu na 67 zasjedanju Komisije Ujedinjenih naroda za borbu protiv droga i organiziranog kriminala (UNODC) u bečkom sjedištu UN-a. Nakon toga Blinken se poslijepodne sastao u austrijskom Saveznom kancelarstvu u Beču s predstavnicima austrijskog političkog vrha: saveznim kancelarom Karlom Nehammerom, svojim austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom i predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom.

Kako su na zajedničkoj konferenciji za medije rekli američki i austrijski ministri vanjskih poslova, teme razgovora bile su strateško partnerstvo SAD-a i Austrije, angažman na Zapadnom Balkanu, kao i aktualna krizna žarišta na Bliskom Istoku i u Ukrajini. Prema njihovim izlaganjima, bilo je riječi i o aktualnoj situaciji u Izraelu te okončanju ovisnosti Austrije o ruskom plinu. Oba govornika, i Blinken i Schallenberg su istaknuli da je posjet Beču bio "konstruktivan i partnerski", a posebno je istaknuta i zajednička suradnja u borbi protiv droga.

Ono što se moglo iščitati iz Blinkenovog i Schallenbergovog govora bio je visoki stupanj suglasnosti SAD-a i Austrije oko "gorućih" međunarodnih pitanja, kao i o Zapadnom Balkanu, kojem je očito posvećeno poprilično vremena. Blinken je iz Beča poručio da se svi sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine moraju se primijeniti. "Podržavamo poboljšanje odnosa Kosova i Srbije", rekao je Blinken. Napomenuo je da je "dijalog uz posredovanje Europske unije jedini pouzdan put za napredak u tom procesu" i da SAD podržava proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Vezano uz Bosnu i Hercegovinu, istakao je da SAD podržava preporuku Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora EU-a s BiH. Blinken je pohvalio angažiranje Austrije i osobno Schellenberga u stabilizaciji prilika u regiji Zapadni Balkan koja, kako je ustvrdio, zahvaljujući upravo njima napreduje u smjeru europskih integracija. Blinken je oslovio svog austrijskog kolegu riječima "Alex, my friend", a kancelaru Nehammeru je na medijskoj konferenciji zahvalio za "konstruktivne razgovore".

VEZANI ČLANCI:

Schallenberg je rekao kako se Austrija zalaže za otvaranje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je kako je Austrija uvijek bila zagovornik i podržavala integraciju Zapadnog Balkana u EU. Američki ministar vanjskih poslova također je istakao sklonost SAD-a Zapadnom Balkanu: "Zapadni Balkan je nešto što je blisko našem srcu, posebno predsjednika SAD-a Joea Bidena. Predsjedniku i meni, kao i svijetu 90-tih godina fokus je bio na Balkanu, na Bosni i Hercegovini i Kosovu. Ono što nam više ne treba, a posebno stanovnicima regije je povratak u prošlost, da se vratimo u te 90-te", posebno je naglasio Blinken.

Što se tiče Izraela, kako se moglo čuti, i SAD i Austrija dijele isto stajalište da se mora znatno više napraviti za zaštitu civilnog stanovništva u Gazi. Uz poziv na obustavu ratnih operacija, obojica šefova diplomacija izjasnila su se za "mir u istočnoj Europi" i potporu Ukrajini, uz opasku da mirovna inicijativa moga ići u smjeru okončanja rata.

Na medijskoj konferenciji je bilo riječi i o neutralnosti Austrije. Kako je naglasio Schallenberg, Austrija je "samo vojno neutralna, ali ne i politički". "Nismo neutralni prema zemljama koje krše Povelju Ujedinjenih naroda i međunarodno pravo", poručio je. Napomenuo je kako je više od 80 posto Austrijanaca za neutralnost i protiv njenog ukidanja. Vezano uz neutralnost Austrije, šef austrijske diplomacije također je podsjetio da se ova alpska zemlja 1956. godine, neposredno nakon proglašenja njene neutralnosti, pridružila osudi ulaska ruskih tenkova u Budimpeštu.

Jedna od tema austrijsko-američkih razgovora, kako smo čuli, bila je i velika ovisnost Austrije o ruskom plinu. "Putin koristi energiju kao oružje", istakao je Blinken, pokazavši razumijevanje za austrijsku ovisnost o ruskom plinu. "To se ne može odmah riješiti, takav proces treba vremena", rekao je Blinken dodavši: "Mi vidimo da je Austrija po tom pitanju već učinila važne korake i čini ih i dalje".

U svakom slučaju, kako večeras pišu austrijski mediji, Austrija je od Blinkena i SAD-a dobila "pregršt pohvala" kako u bilaterali tako i u multilaterali, odnosno zajedničkoj borbi protiv droga. Blinken je, kako ističu mediji, prošle godine inicirao uspostavu "Globalne koalicije za suzbijanje opasnosti od sintetskih droga", koja se danas okupila na UNODC-ovom sastanku u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda, uz poziv, kako američkog ministra vanjskih poslova tako i domaćina skupa, na zajedničku suradnju diljem svijeta. "Sintetička droga fentanyl je u međuvremenu postala uzrok smrti br. 1 u SAD-u", istakao je Blinken u svom apelu o opasnoj drogi, koja je već pred vratima Europe.

Blinkenov posjet Beču obilježili su i manji prosvjedi. Pred austrijskim Saveznom kancelarstvu u Beču prvo su prosvjedovali klimatski aktivisti “Posljednje generacije”, a potom i manja skupina propalestinskih Page break. ​

VIDEO Milanović šokirao Hrvatsku, izlazi na parlamentarne izbore: 'Došlo je vrijeme da se konji sedlaju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije