Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PERSONE NON GRATA'

Austrija protjerala dvojicu ruskih diplomata. Rusi najavili uzvratni udarac

FILE PHOTO: Mali Foreign Minister Abdoulaye Diop visits Russia
Foto: MAXIM SHIPENKOV/REUTERS
1/4
14.03.2024.
u 17:06

Austrija je od 2020. godine do danas protjerala ukupno 11 ruskih diplomata sa svog državnog teritorija, uključujući i dvojicu jučerašnjih. Samo prošle godine iz Austrije je protjerano četvero ruskih diplomata, piše Die Presse.

Austrija je dvojicu ruskih diplomata proglasila,”nepoželjnim osobama” odnosno “personama non grata”, pozivajući se na članak 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i naložila im da najkasnije do utorka 19. ožujka napuste ovu alpsku zemlju, izvijestilo je jučer kasno navečer austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova, o čemu danas pišu domaći mediji. Kako je Austrijskoj novinskoj agenciji APA rekla glasnogovornica šefa austrijske diplomacije Alexandera Schallenberga, obojica diplomata su “poduzimali radnje koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom”.

Austrijska televizija ORF na svom portalu piše kako se “ova se formulacija u pravilu upotrebljava ako se radi o aktivnostima Tajnih službi. Javna je tajna da se među državnim ruskim osobljem u Veleposlanstvu u Beču, nalaze i špijuni”. Nakon službene objave o protjerivanju ruskog “diplomatskog dvojica” iz Austrije, austrijski mediji danas prenose izvješće TASS-a u kojem rusko Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje protjerivanje dvojice njihovih diplomata. I najavljuje protuudarac, odnosno istjerivanje dvojice austrijskih diplomata iz Rusije.

“Austrijske vlasti su bez razloga proglasile dvojicu diplomata u ruskom Veleposlanstvu u Austriji - personama non grata -. Ruska strana najoštrije osuđuje taj daljnji neprijateljski korak Beča, za čije posljedice punu odgovornost snose austrijske vlasti”, objavio je, između ostalih, i austrijski dnevni list Die Presse na svom portalu. Kako ističe ORF, dvojica protjeranih diplomata su radili na bilaterali u ruskom Veleposlanstvu u Beču, a ne u predstavništvima Međunarodnih organizacija, koje imaju sjedište u austrijskom glavnom gradu. 

Naime, mnogo stranih diplomata akreditirani su u Austriji kao predstavnici svoje zemlje u bečkom sjedištu Organizacije Ujedinjenih naroda ili pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču. Domaći mediji ističu kako u pozadini protjerivanja diplomata najčešće su špijunske aktivnosti, a te se osobe, kada se ih razotkrije, diplomatskim rječnikom proglasi “personama non grata” i moraju van iz zemlje.

POVEZANI ČLANCI:

U ovom slučaju sumnja se, kako navode mediji, da bi Rusija mogla koristi svoje diplomatsko osoblje u Austriji za aktivnosti ruske Tajne službe. Naime, nedavno je medijima kružio dosje koji istražuje navodno vrlo  bliske veze Rusije s austrijskom krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPÖ), što su “slobodnjaci” odmah opovrgnuli.

Glavni tajnik austrijske Narodne stranke (ÖVP) Christian Stocker, koja je na vlasti u koaliciji zajedno s Zelenima rekao je jučer na konferenciji za medije u Beču, kako je u javnosti stvoren dojam da je FPÖ promovirao interese Rusije u Austriji. Vezano uz to, Stocker je spominjao i “Putinove pristaše”, što u Austriji nije neka nova tema. Austrija je od 2020. godine do danas protjerala ukupno 11 ruskih diplomata sa svog državnog teritorija, uključujući i dvojicu jučerašnjih. Samo prošle godine iz Austrije je protjerano četvero ruskih diplomata, piše Die Presse.

>> Koji poslovi su najplaćeniji u Njemačkoj? Poznato i koje se zanimanje najmanje plaća

FILE PHOTO: Mali Foreign Minister Abdoulaye Diop visits Russia
1/11

Komentara 1

Avatar CUBE
CUBE
22:56 14.03.2024.

Kakvi špijuni ? Mi svoje postavimo na potpresednička mesta susednih zemalja i sve znamo do u tančine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije