Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spriječite ozljede

7 ključnih savjeta za svakog trkača početnika

adidas trčanje
Foto: adidas
17.04.2014.
u 10:23

Kao početnik, nije bitno koliko kilometara prijeđete. Vodite se time da postupno dobijate kondiciju. Trčite lagano da možete disati bez teškoća, pa čak i razgovarati ako trčite s nekim u paru.

Ako ste se odlučili baviti trčanjem, donijeli ste pravu odluku.

Da bi vam ulazak u "svijet trčanja" bio što lakši, evo 7 savjeta kojih biste se trebali držati.

1. Izaberite prave tenisice

Izbora pravih tenisica za trčanje ključno je kada se odlučite na trčanje kako biste spriječili ozljede i osjećali se udobno. Svakako uzmite barem pola broja veće jer noga tijekom trčanja natiče. Nemojte ih nositi dok se ne "raspadnu". Stare tenisice potrebno je zamijeniti novima nakon istrčanih otprilike 600 kilometara.

2. Zagrijte se prije trčanja

Kao i prije svakog težeg fizičkog napora bitno je dobro se zagrijati, ali i pustiti da se tijelo polako "ohladi" nakon otrčane rute. Prije početka trčanja svakako se pripremite tako da postupno pojačate rad srca kako biste spriječili dodatne stresove organizmu. Započnite laganim hodom, pa polako ubrzajte za zagrijavanje.Takvim tempom dovoljno je trčati 5 minuta za kvalitetno zagrijavanje. Nemojte odmah iz kuće krenuti na sprint.

3. Pravilno trčite

Nepravilno držanje gornjeg dijela tijela može uzrokovati bolove u ramenima i leđima. Kako biste to spriječili ruke držite u visini struka, a ramena bi trebala biti pod kutom od 90 stupnjeva i laktovi uz tijelo, piše RunningAbout.com Držite se uspravno i ispravite leđa.

4. Ne "nabijajte" tempo

Kao početnik, nije bitno koliko kilometara prijeđete. Vodite se time da postupno dobivate kondiciju. Trčite lagano da možete disati bez teškoća, pa čak i razgovarati ako trčite s nekim u paru. To je dobar trik za određivanje tempa. Čak i ako ubrzate, a još možete razgovarati, to je u redu.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

5. Kombinirajte trčanje i hodanje

Ova tehnika odlična je za sve početnike trkače. Hodanje koristite kao potreban odmor između trčanja. S vremenom smanjujte vrijeme hodanja i produžujte vrijeme trčanja.

6. Ne forsirajte se

Novi trkači su na početku jako ambiciozni pa se često dogodi da žele što prije istrčati što više kilometara. Nije to cilj. Rutu ćete postepeno povećavati, najbolje je na tjedan povećavati oko 10 %.

7. Usredotočite se na disanje

Za svaku tjelovježbu bitno je pravilno disanje. Tijekom trčanja nemojte disati samo na nos. Kombinirajte disanje i na usta i kroz nos kako biste mišićima osigurali dovoljan unos kisika. Dišite duboko kada god možete.

>>Trčanjem protiv starenja: Vježbanjem u 20-ima povećajte pamćenje u 40-ima

>>Sve je spremno za novu sezonu adidas kvartovskog krosa

Komentara 3

Avatar SrebrniLetac
SrebrniLetac
09:26 28.05.2014.

Peregrine Falcon Vi ste svoje komentare mozda zeljeli ostaviti na temu vezanu za lingvistiku ili pravopis. Ako nemate savijet, prijedlog ili sugestiju na temu "7 ključnih savjeta za svakog trkača početnika" onda nemojte niti komentirati. Mozete poslati svoje savjete, prijedlogeoge ili sugestije, redakciji VL, sa ciljem da posalju svoje novinare na utvrdjivanje gradiva iz osnovne skole na temu pravopis.

PF
Peregrine Falcon
12:15 27.05.2014.

Izravnajte leđa se kaže a ne ispravite leđa. Ispravlja se nešto što je pogrešno, a nešto što je neravno, pogrbljeno ili iskrivljeno se izravnava (na hrvatskom jeziku barem).

PF
Peregrine Falcon
12:17 27.05.2014.

I, da: postupno a ne postepeno... Inače, članak je dobro odabran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije