Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 najčešćih

VIDEO Koje boje koristiti u web-dizajnu?

Mariah Carey - komemoracija Jacko
Foto: video
1/2
29.01.2013.
u 10:54

Brojna istraživanja pokazala su da određene boje dolaze ruku pod ruku s asocijacijama – podsvjesno stvaramo poveznice između boja i emocija. Koje boje su korištene u top 10 najposjećenijih web-stranica u Hrvatskoj, pogledajte u videu.

Od trenutka kada otvorimo oči, pa sve dok ih ne zatvorimo, okruženi smo bojama. Većina nas običnih smrtnika i neumjetnika boje dijeli vrlo jednostavno – na one koje volimo i na one koje baš i ne volimo. Najčešće ne razmišljamo o tome kako se uz neku boju osjećamo ili na što nas ona potiče ili ohrabruje. Ipak, iza palete boja stoji i vojska psihologa, dizajnera i marketingaša, koji kolorit koriste kao "oružje". Daleko je od nuklearnog, ali u sferi oglašavanja ipak prilično moćno. Njihova moć leži u psihološkim asocijacijama i podsvjesnim povezivanjem boja s osjećajima.

Kada se priča o web-dizajnu i bojama, misli se na pozadine, navigaciju, logotipove, gumbe i sve ostale grafičke elemente na koje korisnik nailazi u prvim susretima s web-stranicom. Obično je svrha postojanja web-stranice zainteresirati posjetitelja, pružiti mu sve informacije vezane za proizvod ili uslugu koje bi ga inicijalno mogle zanimati te ga natjerati da se na nju ponovno vrati. I naravno, da u konačnici taj proizvod i kupi. Prezentacija na internetu u neku je ruku nezahvalna jer joj nedostaje ključan faktor, onaj ljudski, pa ga se na razne načine treba nadomještati.

Tu u priču uskače web-dizajn, glavni multitasker koji istovremeno mora obavljati nekoliko zadaća. Prvo, stranica mora izgledati dobro. Drugo, mora osigurati laku i jednostavnu navigaciju. Treće, mora što duže zadržati pozornost posjetitelja. Četvrto, mora lagano navoditi posjetitelja u smjeru željene konverzije, koja je postavljena kao cilj. Kako to uspjeva? Jedan od ključnih faktora pravilan je odabir boja – pozadine, teksta, naslova. Upravo zbog toga svaki bi ozbiljan (i neozbiljan) dizajner trebao znati podosta o psihologiji boja, jer su one usko povezane uz osjećaje i značenje, odnosno percepciju.

Brojna istraživanja pokazala su da određene boje dolaze ruku pod ruku s asocijacijama – podsvjesno stvaramo poveznice između boja i emocija. Uz to što izazivaju emocionalne reakcije, boje mogu stvoriti i nove poveznice s brendom. Tipičan primjer je T-mobile i njegova magenta, Apple i srebrna ili Facebook i njegova karakteristična plava. Također, dokazano je da boja pospješuju pamćenje. U slučaju brendova, poboljšava prepoznavanje za 80%.

Zbog toga i nije neobičan podatak da boje korištene na web-stranici imaju gotovo pa najveći utjecaj na konverziju. Pravom kombinacijom boja tvrtka može povećati broj konverzija, a to znači više posjetitelja pretvoriti u klijente ili povećati broj narudžbi. Upravo zbog toga vam prenosimo nekoliko savjeta kako pravilan izbor boja pretvoriti u financijsku korist.

1. Boje utječu na čitljivost
Osnovni princip boja na webu je onaj najočitiji – praktičnost. Prije nego što uopće počnete razmišljati o tome na koji će način boja psihološki utjecati na posjetitelje, oni moraju moći pročitati tekst na stranici. Boja, kao i veličina i izbor fonta direktno utječu na čitljivost. Iako čitljivost podosta ovisi i o korištenoj tipografiji, ne smije se zanemariti ni utjecaj kontrasta. Pobrinite se da su boje teksta i pozadine dovoljno kontrastne.  

2. Boje komuniciraju emocije
Kada birate boje za svoj dizajn, birajte pažljivo! Koristite boje s namjerom, one koje su primjerene ciljanoj publici, poruci koju šaljete i proizvodu koji prodajete. Ali ne zaboravite i boje uskladiti sa sveukupnom vibrom i ‘feelingom’ koji želite da vaša web-stranica odašilje. Ključna stvar pri efikasnom korištenju boja je razumijevanje načina na koji ljudski mozak ‘boji’ emocije. Iako postoje kulturološke razlike u percepciji nekih od boja, postoje ipak i univerzalna i općeprihvaćena pravila.  

●    Crvena obično simbolizira uzbuđenje, strast i ljutnju. Uz to, naglašava važnost ili hitnost.
●    Narančasta je boja koja označava osjećaje sreće, radosti te simbolizira sunčevu svjetlost.
●    Žuta je boja koja simbolizira radost, sreću i inteligenciju. Nekad asocira na oprez, kritiku ili ljubomoru.
●    Zelena je boja oporavka, harmonije i sigurnosti. Može biti povezana s novcem i pohlepom, ali i s nevinošću ili rastom.
●    Plava asocira na spokoj, mirnoću i povjerenje, ali i na  tugu, depresiju i hladnoću.
●    Ljubičasta je kraljevska boja koja označava luksuz i bogatstvo. Također asocira i na duhovnost, ženstvenost, magiju i mističnost.
●    Bijela je boja čistoće, jednostavnosti i sigurnosti, ali može označavati i hladnoću, udaljenost ili odsutnost.
●    Crna predstavlja eleganciju, moć, dubinu, modernizam i formalnost, ali i smrt.

3. Različite kombinacije boja definiraju poruku
Slično kao što svjetlija ili tamnija nijansa iste boje mogu izazvati različite osjećaje, tako i različite kombinacije boja mogu izazvati drukčije emocionalne reakcije. Boje mogu biti komplementarne, kontrastne ili zajedno raditi na komunikaciji određene poruke koja se želi poslati. Pri odabiru boja vrlo je važno dobro poznavati publiku kojoj se obraća. Različite kombinacije boja pridonose stvaranju različitih atmosfera, koje mogu potaknuti reakcije u željenom smjeru. U tom smislu najviše do izražaja dolaze termini kao što su: ton, svjetlina (nijansa), zasićenost... Primjerice, svjetloplava je prijateljskija od tamnoplave, koja se percipira kao pouzdana. Svjetlozelena djeluje smirenije od intenzivno zelene, koja asocira na energičnost.

4. Odabir boja bi trebao biti konzistentan
Ako koristite previše boja, izlažete se većem riziku nego ako ih koristite premalo. U slučaju korištenja previše boja, stranica može izgledati kaotično i pretrpano, pa se elementi koje želite istaknuti lako izgube u gužvi i posjetitelj teže pronalazi potrebne informacije. Uz to, previše boja zamara oči, što znači da će umorni posjetitelji brzo napustiti vašu stranicu, a to vam nikako nije u cilju. Upravo zbog toga se preporučuje provlačenje dvije ili tri boje kroz cijeli dizajn. Jedna dominantna, druga koja će je suptilno pratiti i treća koja će se koristiti za isticanje ključnih elemenata na stranici i poticanje interesa.

5. Web-boje nisu jednake kao i boje u tiskanim materijalima
Obavezno uzmite u obzir činjenicu da ekran nije jednak printu! Na različitim veličinama i kvaliteti ekrana iste boje izgledaju drukčije, pa se preporučuje korištenje boja koje su u pravilu svjetlije od onih koje bi koristili za print-izdanja.

Što vi mislite o bojama u web-dizajnu i jeste li i sami svjesni njihova utjecaja? Komentirajte i na našoj Facebook-stranici ili tweetajte na @transmeettv

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cickova
09:01 31.01.2013.

ma bravo, jeste sad sretni kaj imate crveno/sivo/bijelu stranicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije