Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bash bug'

Oprez! Virus veći od 'Heartbleeda' prijeti milijunima računala

virus
Thinkstock
25.09.2014.
u 21:51

Novi je virus opisan kao iznimno invazivan te će prosječni internet korisnici bez pomoći stručnjaka teško moći sami riješiti problem

Računalni virus kojeg stručnjaci opisuju kao 'veći od Heartbleeda' nova je prijetnja korisnicima računala i mobitela diljem svijeta, javlja Independent

Shellshock ili 'Bash bug' nalazi se u komandnoj liniji koju koriste mnogi Linux i Unix operativni sustavi čime su internetske stranice koje koriste te sustave izložene prijetnji. Sigurnosna tvrtka Rapid7 novi je virus ocijenila iznimno opasnim te mu dodijelila ocjenu 10/10, a opasnost je prepoznala i američka vlada koja je korisnike pozvala na oprez.

Novi je virus opisan kao iznimno invazivan te će prosječni internet korisnici bez pomoći stručnjaka teško moći sami riješiti problem.

Za razliku od Heartbleeda, Shellshock korisnike vjerojatno neće natjerati da mijenjaju svoje lozinke, ali zato hakerima omogućuje korištenje drugih metoda pomoću kojih mogu preuzeti kontrolu na web stranicama i mobilnim uređajima. Stručnjake posebno zabrinjavaju korisnici Appleovih Mac računala koji koriste software Bash koji virus direktno napada kroz komandni program Terminal.

>> Opasan virus krade brojeve bankovnih kartica. Promijenite lozinke!

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar fidelio
fidelio
22:27 25.09.2014.

Dragi g. Ivanov. Bug nije ni blizu isto što i virus. Virus trenutno ne postoji. Linux i Unix korisnika sve skupa ima 5-6% (samo Linux oko 1%). Prosječni internet korisnici (kako ih nazivate) gotovo sigurno ne koriste Linux niti Bash, a kamoli terminal. Bura u kahlici.

BA
bajo2
22:11 25.09.2014.

ma nije virus,trazio sam samo kako osjemeniti kravu preko interneta i eto...bas me briga.nisam nikoga mislio zeznuti.bog decki!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije