Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEGACHAT

Kim Dotcom predstavio novu uslugu za chat, 'ubojicu Skypea'

Kim Dotcom
Foto: Richard Robinson/Press Association/PIXSELL
23.01.2015.
u 09:45

Ono po čemu se MegaChat razlikuje od sličnih usluga jest zaštita privatnosti

Stranica za dijeljenje sadržaja Mega predstavila je javnu beta-verziju svoje usluge za audio i video chat MegaChat, prenosi The Verge. Kim Dotcom, poznati internetski poduzetnik i osnivač Mege, novu je uslugu na Twitteru nazvao "ubojicom Skypea", dosad jedne od najpopularnijih usluga za chat.

Ono po čemu se MegaChat razlikuje od sličnih usluga jest zaštita privatnosti, na što je Dotcom u svojoj karijeri često stavljao naglasak. Megachat naime koristi takozvanu end-to-end enkripciju (E2EE) u kojoj sudjeluju samo pošiljatelj i primatelj, bez miješanja trećih stranaka. Ta karakteristika, tvrdi Dotcom, Megachatu je velika prednost pred konkurentima kao što su Skype i Google Hangouts.

Dotcom je MegaChat najavio još u prosincu, rekavši kako će usluga biti sigurnija alternativa Microsoftovom Skypeu, koji se našao na meti prisluškivanja zloglasne američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Prema podacima koje je The Guardian dobio od zviždača Edwarda Snowdena Skype je surađivao s NSA-om dopuštajući im nadzor komunikacije.

 

>> Dotcom: Swartz se ubio jer je postao politička meta

>> Kim Dotcom: Onome koji probije sigurnost Mege dajem 10.000 $

Komentara 3

Avatar emigrant
emigrant
10:37 23.01.2015.

A mi svi vodimo tako povjerljive razgovore pa nam treba takva razina zaštite. Budimo iskreni: debeli je uvijek radio servise koji su bili malo s one strane zakona, a karijeru je započeo s prevarama karticama i na burzi. Nije mi jasno zašto se toliko piše o njemu i predstavlja kao borca za slobodu nečega kad je on običan kriminalac koji je izgradio imidž?!

Avatar nijeminišta
nijeminišta
16:29 23.01.2015.

ovaj novinar nema baš prevelikog znanja o ovoj temi - skype je najpopularniji program za besplatne razgovore, a ne za chat. i sigurno ga neće uništiti nekakva smiješna aplikacija za dopisivanje . takvih ima na stotine. a što se tiče zaštite privatnosti - meni je aspolutno svejedno čita li neka tajna služba moje poruke ili ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije