Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
operacija na istoku

Ukrajinski general: Ako ne polože oružje, bit će uništeni

Krutov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
15.04.2014.
u 21:45

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov izjavio je u utorak da je na istoku Ukrajine započela vojna operacija protiv proruskih prosvjednika

General Vasilij Krutov koji zapovijeda 'antiterorističkom akcijom' na istoku Ukrajine kazao je da će proruski separatisti koji ne polože oružje biti uništeni, prenose strani mediji.

- Moraju biti upozoreni da ako ne polože oružje, bit će uništeni-rekao je Krutov.

Ukrajinska vojska zauzela aerodrom u Kramatorsku

Posjetimo, nakon što je privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov izjavio da je na istoku Ukrajine počela "antiteroristička operacija", ruski mediji izvijestili su da su da je ukrajinska vojska zauzela aerodrom u Kramatorsku.

Da su njihove snage zauzele aerodrom, potvrdio je i zapovjednik ukrajinske antiterorističke operacije general Vasilij Krutov, prenosi The Guardian.

Tijekom zauzimanja aerodroma stradali su proruski prosvjednici, no o broju stradalih ruski mediji daju različite informacije. RIA Novosti izvijestila je da je ubijeno najmanje četiri prosvjednika, a dva su ranjena. Jedan od proruskih aktivista kazao je pak za Interfax da je ranjena samo jedna osoba, prenosi RT.

Na akciju je reagirao ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je izjavio da je Ukrajina na rubu građanskog rata te poručio novoj vlasti u Kijevu da spriječi nove sukobe, a ruski predsjednik Vladimir Putin u službenoj je izjavi za medije pozvao je UN i međunarodnu zajednicu da osude akcije Kijeva na istoku Ukrajine.

O situaciji je telefonski razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom.

Turčinov: ' Antiteroristička operacija' počela u regiji Donjeck

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov izjavio je u utorak da je na istoku Ukrajine započela vojna operacija protiv proruskih prosvjednika. Turčinov je rekao kako je "antiteroristička operacija" počela u ranim jutarnjim satima u regiji Donjeck, gdje je se nalazi većina proruskih separatista, javlja The Wall Street Journal.

– Antiteroristička operacija počela je tijekom noći. Bit će u fazama, odgovorna i uravnotežena. Namjera akcije, još jednom naglašavam, jest zaštititi građane Ukrajine – izjavio je Turčinov u ukrajinskom parlamentu, prenosi Fox news.

UN-ov Ured za ljudska prava objavio je danas izvješće u kojem navodi da su Rusi s istoka Ukrajine lažno tvrdili da su izloženi napadima kako bi se opravdala ruska reakcija u Ukrajini.

– Bilo je nekih napada protiv etničke ruske zajednice, no ti napadi nisu bili ni sustavni ni rašireni. Bilo je i navoda da neki sudionici prosvjeda u istočnoj Ukrajini nisu iz regije te da su neki došli iz Rusije – stoji u izvješću sastavljenom nakon što je UN-ov podtajnik Ivan Šimonović dva puta posjetio Ukrajinu.

Predsjednici SAD-a i Rusije u ponedjeljak su ponovno telefonski razgovarali o krizi u Ukrajini. Razgovor Baracka Obame i Vladimira Putina ovaj je put bio dosta napet, a Obama je Putinu poručio da Moskvu čekaju nove posljedice poteza u Ukrajini, piše Reuters. Obama je Putina također pozvao da upotrijebi svoj utjecaj kako bi natjerao proruske separatiste u Ukrajini da odstupe.

Istodobno su u Kijevu radikali pretukli Oleha Tsareva, proruski orijentiranoga ukrajinskog predsjedničkog kandidata i to nakon gostovanja u političkoj emisiji ''Sloboda govora'' na lokalnoj televiziji.

Ranije u ponedjeljak naoružani separatisti zauzeli su nove zgrade u istočnoj Ukrajini i tako ojačali svoju kontrolu nakon što kijevska vlada nije ispunila svoju prijetnju o vojnom gušenju pobune.

– Predsjednik je naglasio da sve neredovne snage u zemlji moraju odložiti svoje oružje te je pozvao predsjednika Putina da upotrijebi svoj utjecaj na ove naoružane proruske skupine kako bi ih uvjerio da napuste zauzete zgrade – priopćila je Bijela kuća.

Iz Kremlja su pak izvijestili kako je Putin Obami rekao da se Rusija ne miješa u Ukrajinu, a Washington je pozvao da upotrijebi svoj utjecaj za sprečavanje krvoprolića. Putin je odbacio optužbe o ruskoj umiješanosti u zauzimanja zgrada na istoku Ukrajine, nazvavši ih nepouzdanima i utemeljenima na upitnim informacijama, prenosi BBC. Iz Kremlja su također poručili da su incidenti na istoku Ukrajine rezultat nespremnosti kijevske vlade da uzme u obzir interese Rusije i građana koji govore ruski.

>> Putin prijeti Europi: Ako Ukrajinci ne plate plin, nećete ga dobiti ni vi!

>> Obama Putinu: SAD ne priznaje rezultate referenduma

Komentara 210

Avatar Melankolija
Melankolija
10:04 15.04.2014.

Naravno da "nije" umjesan, isto kao sto nije bio ni Slobodan Milosevic umjesan u ratove u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Kosovu.

BF
brkonja fra brkati
10:40 15.04.2014.

Putin bi trebao maknuti rusku vojsku sa granice i poslati je u vojarne te dopustiti američkim marincima i specijalcima da mogu u Ukrajini nesmetano obavljati svoje vojne zadatke protiv Rusije.

LO
lopine
11:52 15.04.2014.

vidim da su ovdje svi isfrustrirani sa zapadom zbog našeg lošeg mentaliteta koji je i na kraju doveo do neuspjeha i siromaštva.................naravno pod izlikom patriotizma se mislilo da bumo živjeli ko bubreg u loju a kad treba zasukat rukave onda nikoga.............. zapamtite ljudi narodi zapada ipak imaju više kvaliteta od nas, to je realnost i trebamo učit od njih i mijenjat sebe.........e sad ako je nama lakše samo bit isfrustriran i postat ekstreman jer su nam svi sve krivi osim nas samih, onda vam je to već viđena priča koja će donijeti samo još veće siromaštvo i probleme....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije