Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nabava oklopnjaka

Dvojica menadžera finske Patrije osuđeni zbog mita za Hrvatsku

Patrija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
16.02.2015.
u 22:00

U spisu finskih tužitelja spominju se i druga imena s hrvatske strane, poput Stjepana Mesića i Franje Gregorića, ali - napominje Rappe - oni nisu optuženi

Dvojica bivših menadžera finske Patrije, Heikki Hulkkonen i Reijo Niittynen, osuđeni su danas na sudu u Finskoj na godinu i osam mjeseci zbog davanja mita za prodaju oklopnih vozila Hrvatskoj, dok je Patria kažnjena s 297 tisuća eura, potvrdio je jučer za Večernji list finski državni odvjetnik Jukka Rappe.

Treći menadžer, Tuomas Korpi, oslobođen je optužbi. Optužbe se odnose na ugovor iz 2007. kojim je dogovorena nabava 84 oklopna vozila u vrijednosti 112 milijuna eura - Na sudu je dokazano da je milijun i pol eura mita bilo namijenjeno direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću. Finski je dvojac mito dao austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu, a ovaj ga predao drugom posredniku, Walteru Wolfu, koji je zadržao dio novca.  Dogovor smo rekonstruirali iz dokumenata i poruka koje su međusobno slali, no dalje od Wolfa nismo više mogli pratiti tok novca i nemamo dokaza da je Jerković primio bilo kakav novac - pojašnjava Rappe.

U spisu se spominje Mesić

U spisu finskih tužitelja spominju se i druga imena s hrvatske strane, poput Stjepana Mesića i Franje Gregorića, ali - napominje Rappe - oni nisu optuženi niti su se finski istražitelj njima bavili.

- Eventualne malverzacije u Hrvatskoj trebale bi istražiti hrvatske institucije, DORH i Uskok. S Hrvatskom smo imali ugovor o zajedničkoj istrazi tako da su svi naši dokumenti bili na raspolaganju i hrvatskoj strani. No ne znam jesu li ih koristili. Sada je istekao ugovor o istrazi pa nisam siguran da su dokumenti više dostupni, osim ako ih Hrvatska ne zatraži institutom međunarodne pravne suradnje - kaže Rappe.

Finsko tužiteljstvo ima tjedan dana za odluku hoće li se žaliti na presudu.  Za osuđene su  tražili dvije godine zatvora, no sud ime je - objašnjava Rappe - kaznu smanjio zbog predugog suđenja. Suđenje je, inače, bilo odgođeno zbog smrti suca. Ista afera potresala je i Sloveniju - zbog nje je u zatvoru završio bivši premijer Janez Janša, a Walter Wolf je uhićen u Kanadi i čeka izručenje.

>>Finska policija istražuje hrvatske oklopnjake

>>Janša se nada da će sud poništiti i aferu Patria

Komentara 72

OP
opcija
19:49 16.02.2015.

A tko je ono onda bio Vrhovni zapovjednik??? Izgleda da netko ima demokratsko pravo da bude lopov.

VE
Velebit12
19:52 16.02.2015.

U to doba predsjednik je bio Mesić, možda on zna nešto više o tome ?

Avatar etnaanbama
etnaanbama
19:56 16.02.2015.

Koliko je Stipe jamio??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije