Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSPENZIJE I OTKAZI

Erdogan izvršio čistku više od 50.000 ljudi! Turski premijer: Isčupat ćemo korijene te paralelne terorističke organizacije

Turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
19.07.2016.
u 20:47

"Ta paralelna teroristička organizacija više neće moći biti učinkovit pijun nijedne zemlje", rekao je premijer Binali Yildirim.

Gotovo 50.000 vojnika, policajaca, sudaca, državnih službenika, profesora i nastavnika suspendirano je ili pritvoreno u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja državnog udara prošli tjedan, za koji turska vlada okrivljuje islamističkog turskog klerika koji živi u SAD-u.

Turska je obećala da će iskorijeniti sve pristaše Fethullaha Gulena, 75-godišnjeg islamističkog propovjednika koji živi u Pennsylvaniji, pa je veliku čistku u utorak proširila na sveučilišta i škole, obavještajne službe i vjerske vlasti.

"Ta paralelna teroristička organizacija više neće moći biti učinkovit pijun nijedne zemlje", rekao je premijer Binali Yildirim.

"Isčupat ćemo joj korijene", rekao je u parlamentu.

Gulen tvrdi da nije upleten

Glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana rekao je da vlada priprema formalni zahtjev SAD-u za Gulenovo izručenje, tvrdeći da je on organizirao neuspjeli državni udar u kojem je u petak poginulo najmanje 232 ljudi.

Gulen, Erdoganov bivši saveznik, udar je osudio i niječe da je upleten. Tvrdi da ga je Erdogan sam organizirao kako bi dobio izgovor za represiju i jačanje svoje vlasti.

Turske vlasti u utorak su zatvorile sve radijske i televizijske postaje koje podržavaju tog klerika.

Uz to, 15.000 ljudi dobilo je otkaz od ministarstva obrazovanja, 492 od uprave za vjerska pitanja, 257 iz premijerova ureda, kao i 100 obavještajnih djelatnika.

>>Erdoğan likuje – udar je Božji dar da izvedem puč u institucijama

Komentara 34

GR
greenvest
21:17 19.07.2016.

Turska mafija i ostala ekipa iz svijeta uložila je na desetke milijardi Eura u turizam. Kad oni osjete financijske gubitke tada će Erdogan biti u problemima. Tada će biti malo manje hrabar.

Avatar superhik74
superhik74
21:07 19.07.2016.

Samo 50 tisuca ? Prava sitnica. Kada bi "ocistio" 70 miljuna (sto je kompletna populacija Turske) onda bi vjerojatno bio siguran da nema "terorista" koji mu rade o fotelji.

Avatar Nick2k
Nick2k
21:49 19.07.2016.

50.000 nije puč. To je revolucija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije