Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA - CRNA GORA 9:11

Hrvatska izgubila na otvaranju EP-a od prvaka

Hrvatska - Crna Gora (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL, Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
Autor
Ante Buškulić
29.08.2010.
u 22:23

U prvom kolu Europskog prvenstva u vaterpolu, Hrvatska je u Zagrebu izgubila od Crne Gore 9:11, a u drugom kolu igra s Turskom.

Tribine su bile ispunjene sa 4700 dobro raspoloženih navijača, otvaranje je bilo skromno i upečatljivo, sinkronizirane plivačice i Goran Karan zagrijali su publiku. Spektakl je počeo! Nažalost, za potpun dojam nedostajala je pobjeda.

Hrvatski su vaterpolisti na otvaranju Europskog prvenstva u Zagrebu izgubili od Crne Gore s 11:9.

Poveli su naši s 3:0, no već do poluvremena Crnogorci su preokrenuli rezultat. Do kraja su naši hvatali zaostatak, a nakon što je Karač postigao pogodak za 9:9 početkom posljednje četvrtine, gosti su osporili tu sudačku odluku tvrdeći da lopta nije prešla liniju, ali potvrđeno je da jest. I potom dupini nisu uspjeli iskoristiti dva napada za vodstvo, a Joković i Jokić zabili su za važnu pobjedu Crne Gore.

- Utakmica se lomila nekoliko puta, a presudila je njihova kvaliteta. Načinili smo nekoliko velikih pogrešaka i zato je Crna Gora zasluženo pobijedila. No, tek je prvo kolo, nadam se da nas publika neće napustiti. Teško je izgubiti utakmicu, pogotovo od Crne Gore, ali tek je početak. Teoretski, nije izgubljeno ni prvo mjesto, no važno je biti barem drugi da u četvrtfinalu izbjegnemo Mađarsku i Srbiju - rekao je Miho Bošković.

Vladimir Gojković je priznao da nije izgledalo da će gosti stići 0:3, Ratko Rudić je ustvrdio:

- Razočarani smo! Željeli smo na otvaranju pobjedu, ali naivno smo pojedine situacije odigrali i dopustili smo Crnoj Gori pobjedu. Upozoravali smo na golove iz daljine i Zlokovića na centru, no niz sitnih grešaka odveo nas je u poraz. Ipak, najvažnije je da smo psihološki dobro. Treba nam veća koncentracija i dobro je što danas igramo s Turcima.

Frano Karač također je potvrdio da momčad nije utučena i da nije sve izgubljeno.

- Ništa nije gotovo, nadam se da ćemo im se revanširati u finalu. Šefik? On je možda i najbolji golman svijeta. Na početku smo ga nekoliko puta probili, ali kasnije je imao svoj dan, obranio je sve što je trebao. Nismo se plašili pucati mu - naglasio je Karač i zaključio:

- Crna Gora je tjelesno najjača i najteže je igrati upravo protiv njih.

Europsko prvenstvo, 1. kolo:

Hrvatska - Crna Gora 9:11

Igrač više: Hrvatska 10-4, Crna Gora 8-4

Peterci: Hrvatska 1-1, Crna Gora 1-1

Četvrtine: 3:1, 2:6, 3:1, 1:3

HRVATSKA: Pavić 8 obrana, Burić 1, Bošković 2 (1), Dobud, Joković 1, Muslim, Karač 1, Bušlje 2, Sukno, Barač 1, Hinić, Obradović 1, Buljubašić

Izbornik: Ratko Rudić

CRNA GORA (11): Radić, Petrović, Pasković, Danilović, Vukčević 1, Tičić, M. Janović 1, N. Janović 2, Ivović 2 (1), Zloković 2, Gojković 1, Jokić 2, Šefik 11 obrana

Izbornik: Petar Porobić

Tijek susreta:

KRAJ SUSRETA - Crna Gora je slavila sa 11:9

7' Crna Gora je rutinski realizirala situaciju s igračem više i Jokić je s lijeve strane, vjerojatno, potvrdio pobjedu europskog prvaka koji vodi 11:9.

6' Janović zabija za 10:9 vodstvo Crne Gore.

6' Šefik odlično brani pokušaj Jokovića iz polukontre.

4' Lopta prema Dobudu nije bila najkvalitetnija, ali i hrvatska obrana na drugoj strani odlično reagira i kod 9:9 imamo napad.

3' Pavić brani udarac s igračem manje Hrvatske!

2' Karać pogađa za 9:9. Crnogorska klupa se žali da lopta nije prošla crtu gola, ali na semaforu svijetli 9:9!

1' Janović je uspio svladati Pavića i donijeti vodstvo Crnoj Gori 9:8.

Početak četvrte četvrtine

Kraj treće četvrtine

8' Napokon Hrvatska zabija s igračem više, a u samoj završnici treće četvrtine pogađa kapetan Barač za 8:8!

8' U posljednjoj minuti treće četvrtine fantastičnim pogotkom vodstvo Crnoj Gori donosi Zloković (8:7).

6' Paolo Obradović pogađa s vanjske pozicije za izjednačenje! 7:7

5' Ivović je pokušao iz daljine, a četvrti puta vratnica zaustavlja udarac vaterpolista Crne Gore.

4' Pavić je loptu zaustavio na crti i spriječio (zasad) osmi pogodak Crne Gore, a na drugoj strani udarac Boškovića odlazi pokraj okvira vrata.

3' Puno sreće donijela je loptu Buriću s igračem više, koji na desnoj stativi zabija za 7:6!

2' Još uvijek ne uspijevamo ništa zabiti, ali nas u utakmici drži Pavić na golu!

1' Šefik brani prvu priliku Hrvatske s igračem više u drugom dijelu.

Početak drugog dijela

Kraj prvog poluvremena - Nakon što smo poveli sa 3:0, Crna Gora je zaigrala manirom europskog prvaka i na odmoru vodi 7:5.

7' Nakon vodstva Hrvatske 5:4, Crna Gora je napravila seriju 3:0 za vodstvo 7:5 (Ivović).

6' Hrvatsku petu priliku s igračem više nije iskoristio Sukno, čiji udarac zaustavlja crnogorski blok.

6' Prvi puta na susretu vodi Crna Gora, 6:5.

5' Vojković pogađa za 5:5 kroz trojicu hrvatskih igrača s desne strane.

5' Kvalitetna reakcija u obrani ponudila je Hrvatskoj priliku za polukontru, u kojoj smo iznudili još jedno isključenje igrača Crne Gore. Međutim, udarac s lijeve strane odlično brani Denis Šefik.

4' Isključenje Petrovića Hrvatska koristi za peti pogodak, odnosno vodstvo 5:4, ponovno Bušlje.

3' Janović zabija za 4:4 nakon jako lijepog udarca iz daljine.

2' Prednost na hrvatsku stranu vraća Andro Bušlje, kojeg je s igračem više, proigrao Joković, a hrvatski reprezentativac nije imao problema pospremiti loptu u mrežu za 4:3

2' Crna Gora se potpuno vratila u utakmicu, nakon što je Vukčević završio akciju s igračem više i zabio za 3:3.

1' Zloković smanjuje na 3:2, nakon što se izborio za poziciju i sa 3 metra svladao hrvatskog vratara Pavića.

1' Prva lopta opet je pripala Hrvatskoj.

Početak druge četvrtine

Kraj prve četvrtine - Hrvatska vodi 3:1

8' Prvog igrača više Hrvatska nije iskoristila, dapače, odigrali smo vrlo loše, a jedini udarac je završio u bloku crnogorskih vaterpolista.

6' Hrvatska zasad igra vrlo dobro. U obrani dovoljno agresivno s brzim reakcijama, pogotovo kada se lopta spušta na crnogorskog sidraša, a u napadu brzo i precizno.

5' Jokić s igračem više smanjuje crnogorski zaostatak na 1:3.

4' Kao u transu igra Hrvatska! Maro Joković povisuje na 3:0 protiv europskih prvaka!

3' Nakon prekršaja u napadu Dobuda, Josip Pavić brani prvi udarac, a iz drugog napada Crne Gore još jednom pomaže vratnica.

2' Peterac za Hrvatsku realizira Bošković i donosi otvaranje po hrvatskom scenariju 2:0!

1' Prvo isključenje na utakmici ide na "konto" Damira Burića, ali vratnica pomaže Hrvatskoj i ostaje 1:0!

1' Prvi napad je pripao Hrvatskoj, a nije moglo bolje početi! Miho Bošković pogađa iz velike daljine za vodstvo 1:0!

Bazen na Savi je jako dobro popunjen te se s tribina ori "U boj, uboj za narod svoj!".

Predstavljene su reprezentacije, intonirane i himne te svjetla pozornice nakon govornika (predsjednika HVS-a Perice Bukića i izviždanog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića), prelazi na prave zvijezde - vaterpoliste.

Od 20.40 sati ovdje pratite uživo susret Hrvatske i Crne Gore.

Prema svim procjenama iznimno snažni dupini imat će protiv sebe europske prvake iz Malage i također jednog od najvećih kandidata za zlato na Savi.

Ne kao muha bez glave

U našem je taboru raspoloženje izvrsno. Izbornik Ratko Rudić ponovio je igračima da je pritisak nešto na što se moraju naviknuti, ali da će on biti manji ako budu išli korak po korak, ako u glavi imaju samo sljedeću utakmicu i sljedećeg suparnika. Stoga ne čudi da i mladi Maro Joković (22 godine) poziva na oprez i mirnoću.

– Krenuti na Crnogorce kao muha bez glave skupo bi nas stajalo. Moramo sačuvati mirnoću i hladnu glavu, posebno u završnici utakmice, i odigrati onako kako znamo. U našu motiviranost nemojte sumnjati, pred domaćom publikom spremni smo dati i 120 posto svojih mogućnosti – najavio je Joković te ovako procijenio omjer snaga:

– Crna Gora ima odličnu momčad, po kvaliteti smo otprilike izjednačeni, ali mislim da mi u napadu imamo igrače koji su opasniji za suparnička vrata.

Jednu od većih zagonetki na prvenstvu u Zagrebu suparnicima je priredio crnogorski izbornik Petar Porobić uvrstivši u sastav nekadašnjeg vratara SiCG, a potom Srbije 33-godišnjeg Denisa Šefika. Sigurno ga nije doveo da mu sjedi na klupi, pa je realno očekivati da će Šefik odmah na vrata, već protiv Hrvata. A što naši igrači misle o tome?

– Nadam se da Šefik neće imati svoj dan i da će pokazati neke slabosti koje je i inače pokazivao u našim posljednjim dvobojima, poput, primjerice, onih u Melbourneu i Pekingu, kada smo pobjeđivali Srbiju za koju je on onda branio – kazao je Joković, da bi kapetan Samir Barač dodao u istom tonu:

Barač ima 36, a ne 37

– Ne želim se opterećivati time tko će braniti za Crnu Goru. I ne znam hoće li Crnogorcima dovođenje Šefika donijeti kvalitetu više jer ni Šćepanović nije bio loš. No, što se Šefika tiče, nadam se da u ovoj utakmici neće biti na nekoj razini – nasmijao se Barač, koji ima 36, a ne kako je voditelj konferencije za novinare u hotelu Westin rekao – 37 godina. Trideset i sedmu kapetan će napuniti tek 2. studenoga.

Od ostalih susreta prvog kola vrlo zanimljiv mogao bi biti sraz Rusije i Makedonije (u 11.30 sati), Srbi se sastaju s Grcima (16.30), a prije svečanog otvaranja i naše utakmice žestok će dvoboj voditi i Španjolci i Talijani (18).

Komentara 14

Avatar Castro
Castro
08:55 30.08.2010.

Zlatko, sto je sa vaseg vaterpola u tvojoj Bosni i Hercegovini ???

OB
-obrisani-
13:17 29.08.2010.

Kako su zvizdali nasoj himni na kadetskom u baru sad im treba vratit sa kamatom!

Avatar Point_of_view
Point_of_view
22:57 29.08.2010.

@CROCLEUNA, bravo na objektivnom komentaru i dobrim zapazanjima. Ja mojim prijteljima vec dulje govorim, da mi protiv Srbije ili CG od 10 utakmica ne mozemo dobit niti 3!. Jer su njihovi igraci jednostavno kvalitetniji. Cestitke CG- igracima a nasima glavuu gore, mozda s malo srece mozemo ipak do medalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije