Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.12.2022. u 22:01
Hrvatska nažalost nije uspjela izboriti finale, Argentina je na Lusailu bila bolja 3:0 s dva pogotka Alvareza i jednim Messija

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je s 0-3 (0-2) od Argentine u polufinalu SP-a u Lusailu, te će se u subotu boriti za broncu s poraženim iz dvoboja Maroko- Francuska. Argentinci su poveli golom Messija iz jedanaesterca u 34. minuti, a u 39. minuti nakon brzog protunapada na 2-0 povećao je Julian Alvarez. U 69. minuti Messi je asistirao Alvarezu za konačnih 3-0. Hrvatska neće vidjeti finale SP-a, Argentina je bila bolja, organiziranija, spretnija i bolno učinkovita u kažnjavanju pogrešaka i mlakih reakcija. A pogrešaka i mlakosti je kod vatrenih bilo večeras kao u svih pet dosadašnjih susreta zajedno. Triput je hrvatska obrana ostavila nečuvanoga Juliana Alvareza i triput su Argentinci zabili. 

Ispravno bi bilo reći da je Hrvatsku pokosio dvojbeno dosuđen kazeni udarac, ali ni dotad u hrvatskoj igri nije bilo odlučnosti, trčanja i rizika, ali ni mirnoće.Prvih pola sata utakmice sve se svelo na oprez i čekanje grešaka, a Argentinci su je dočekali prvi i to je praktički bio nokaut i kraj.  Time su Argentinci uzvratili, i to istim rezultatom, za poraz sa prošlog SP-a u Rusiji.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić postavio je isti početni sastav za polufinalnu utakmicu SP-a s Argentinom koji je počeo utakmicu s Brazilom u četvrtfinalu.Hrvatska nema supendiranih ni ozlijeđenih igrača, pa je u napadu počeo Andrej Kramarić, na bokovima Mario Pašalić i Ivan Perišić, dok su u sredini bili Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović. Obranu su tvorili Josip Juranović, Dejan  Lovren, Joško Gvardiol i Borna Sosa, a na vratima je bio Dominik Livaković.

Kod Argentinaca je suspendiranog braniča Marcosa Acunu zamijenio Nicolas Tagliafico, a veznjak Leandro Paredes ušao je umjesto braniča Lisandra Martineza. Leo Messi je u ovoj utakmici izjednačio rekord po broju nastupa na svjetskim prvenstvima jer mu je to 25. nastup, koliko ima i Nijemac Lothar Matthaüs. Pred prepunim Lusailom, oko 40 tisuća argentinskih i oko pet tisuća hrvatskih navijača, obje momčadi su dvoboj započele vrlo, vrlo oprezno, očito s velikim respektom. Argentinci su Hrvatskoj prepustili posjed, no na utakmici se nije događalo praktički ništa, nije bilo udarca po golu  sve do 25. minute kada Fernandez puca s velike udaljenosti, što Livaković brani.

U 31. minuti Perišić pokuašava lobati Martineza, a u minutu kasnije na drugoj strani Orsato svira penal za Argentinu. Bila je to velika nepažnja naše obrane, Alvarez se ubacio između Lovrena i Gvardiola, išao sam prema golu, a sudar Livakovića i argentinskoga centarfora Orsato je okarakterizirao kaznenim udarcem. Uzalud su bili protesti svih naših igrača i cijele klupe, Messi je s bijele točke prevario Livakovića i poslao loptu pod gredu. 

Pet minuta kasnije Hrvatska je imala korner, ali su naši bespotrebno komplicirali, a Argentinci napravili brzu kontru preko Alvareza, na kojeg čvrsto nisu išli ni Brozović, ni Juranović, a ni Sosa. Lopta je, unatoč svim kontaktima i pokušajima naših braniča, ostala kao zalijepljena kod Alvareza, a on vara istrčalog Livakovića za 2-0.   U 41. minuti udarac MacAlistera s dva metra čudesno brani Livaković u najlošijem poluvremenu vatrenih u Kataru.

U drugom dijelu Dalić uvodi Vlašića i Oršića umjesto Pašalića i Sose, a vrlo brzo i Petković umjesto Brozovića.  Uslijedila je napadačka igra Hrvatske, no prvu šansu u nastavku imali su Argentinci, kada u 58. minuti Livaković brani šut Messija s pet metara iskosa. U 62. minuti prva šansa za Vatrene, no Lovren nije uspio doći do lopte. 

U 69. minuti Messi je iskoristio mlakost Gvardiola, prosšao je po desnoj strani i ubacio za opet potpuno nečuvanog Alvareza, koji opet vara hrvatskog vratara.

Uslijedili su nekontrolirani šutevi Perišića i Oršića, a MacAllister promašuje izglednu priliku u 83. minutu.  U 85. minuti nakon udaraca s kuta Majera Perišić prebacuje, no Lovren i Livaja ne stižu ubaciti loptu u mrežu.  Majer je pokušao do počasnoga gola u 89. minuti, ali Hrvatskoj večeras ništa nije išlo od ruke. 

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


HRVATSKA
0-3
ARGENTINA
Messi 34' Alvarez 39' 69'
HRVATSKA - ARGENTINA, 20:00, SP KATAR
Kraj
90+5' (Kraj)

Lovren je zapucao preko gola, a Orsato je svirao kraj. Razočaranje je u našim redovima veliko, ali idemo u borbu za broncu!

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Pet minuta će biti nadoknade.

Zamjena
86' (Zamjena)

Dvije promjene kod Argentine. Foyth i Correa ulaze umjesto Moline i Mac Allistera.

85'

I dalje ne možemo zabiti! Perišić je nakon kornera prebacio loptu glavom, no Lovren je bio prekratak...Nema ništa niti od počasnog gola. 

83'

MacAllister se našao u velikoj prilici nakon što je ispala naša obrana, no puca pokraj gola. 

Zamjena
81' (Zamjena)

Luka Modrić je uz pljesak izašao iz igre, ušao je Lovro Majer.

81'

Argentina ima velikih 3:0 u posljednjih 10 minuta. 

78'

Oršić je gađao s lijeve strane, ali nije bio precizan.

Zamjena
74' (Zamjena)

Dvostruka promjena kod Argentine. Palacios i Dybala ulaze, De Paul i Alvarez izlaze.

Zamjena
72' (Zamjena)

Marko Livaja mijenja Kramarića. 

Žuti karton
71' (Žuti karton )

Otamendi je ušao u bilježnicu Orsata.

69'

Messi je majstorijom izbacio Gvardiola i poslužio Alvareza koji zabija za veliku prednost Argentine. Vatreni su pred porazom. 

Žuti karton
68' (Žuti karton )

Romero je požutio nakon prekršaja na Bruni Petkoviću.

62'

Modrić je ubacio neugodan centaršut, Lovren je pucao, odbila se lopta od Romera, a golman Martinez je očistio neugodnu situaciju. 

Zamjena
61' (Zamjena)

Lisandro Martinez ulazi kod Argentine umjesto Paredesa. 

58'

Messi je izbio sam pred Livakovića po lijevoj strani nakon što ga je odigrao Fernandez, gađao je prvi kut, no brani opet Dominik. 

55'

Opasan napad Argentine po lijevoj strani, Gvardiol je u zadnji tren reagirao ispred Messija.

Zamjena
50' (Zamjena)

Marcelo Brozović je napustio igru, Bruno Petković ulazi. 

47'

Novi slobodan udarac u zoni ubačaja za Hrvatsku poslije prekršaja na Vlašiću, ali ništa opasno se nije dogodilo. 

Zamjena
46' (Zamjena)

Počelo je drugo poluvrijeme, Dalić je odlučio napraviti dvije zamjene. Pašalić i Sosa su izašli, a ulaze Vlašić i Oršić. 

Poluvrijeme
45' (Poluvrijeme)

Kraj prvog dijela odsvirao je Orsato, vrlo neugodan rezultat za Hrvatsku. Izbornik Dalić će morati resetirati momčad na poluvremenu. 

GOLOVI ARGENTINE

Noćna mora u Kataru, pogledajte golove Messija i Alvareza koji su šokirali Hrvatsku...

 

>> Opširnije o tome pogledajte OVDJE. 

ANKETA - PENAL

Je li Hrvatska teško oštećena protiv Argentine? Pogledajte zbog čega nam je suđen jedanaesterac.

 

>> Opširnije o tome OVDJE. 

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Četiri minute će se igrati još u prvom dijelu, nismo iskoristili Juranovićev ubačaj, Pašalić je završio u zaleđu.

43'

Livaković nas spašava od potpunog potopa! McAllister je ostao nečuvan i pucao glavom s peterca, no Livi sjajnom intervencijom skreće u korner. 

Gol
39' (Gol)

Nervoza se bez razloga uvukla u naše redove, Alvarez je probio hrvatsku obranu i nakon nespretne reakcije Sose zabio. 

Žuti karton
35' (Žuti karton )

Izbornik Zlatko Dalić je dobio žuti karton dok je Mandžukić udaljen s klupe.

Gol
34' (Gol)

Ništa nije mogao ovdje Dominik Livaković, Messi je silovitim i preciznim udarcem donio prednost gaučosima. 

Žuti karton
32' (Žuti karton )

Mateo Kovačić je dobio žuti karton.

Penal
32' (Penal)

Penal je svirao Orsato za Argentinu, Livaković je prema Talijanu faulirao Alvareza. Naši imaju žestoke prosvjede...

25'

Evo prvog minipritiska Argentinaca i prve obrane Livakovića, Fernandez je pucao, no hrvatski vratar odbija nezgodnu loptu.

22'

Kovačić je sjajno iznio jednu loptu i istrčao kontru, no Orsato nije svirao prekršaj. 

20'

Andrej Kramarić često mijenja pozicije i izvlači se na stranu kako bi zbunio Argentince, nadajmo se da će barem jednom uspjeti pobjeći obrani. 

17'

Juranović je ubacio, a Lovren nije uputio kvalitetan udarac prema Martinezu. Messi i dalje u raspravi sa Orsatom oko navodnog prekršaja ispred hrvatskog šesnaesterca.

14'

Messi je pao u opasnoj zoni pred hrvatskim golom nakon duela s Gvardiolom, no Orsato kaže da se igra dalje. 

11'

Trenutno na Lusailu nema prevelikih uzbuđenja, ali to je normalno jer su ulozi veliki. Naši pokušavaju nešto napraviti po lijevoj strani. 

6'

Stoper Romero je žestoko pokosio Kovačića, Orsato je pustio prednost, ali bilo je za očekivati kako će dati žuti karton. Ipak, ništa od toga.

6'

Vedran Ćorluka se ustao s klupe kako bi napravio korekcije s Perišićem, Dalić nešto savjetuje Sosi. 

5'

Perišić je ubacio u šesnaesterac i tražio je Marija Pašalića, no Martinez kupi ovaj centaršut. 

4'

De Paul je s dugačkom loptom u prostor tražio Tagliafica, no Livaković dolazi prvi do lopte. 

2'

Stadionom se odmah na početku ori pjesma 'Volim te, Hrvatska!'

1'

Započela je polufinalna utakmica na Lusailu, sretno vatrenima!

USKORO POČETAK

Nakon završnog vatrometa na stadionu, igrači obje reprezentacije su u tunelu. Sudac Orsato će povesti Hrvate i Argentince na travnjak Lusaila. Poslije toga slijede himne, a onda počinjemo s novom velikom utakmicom.

PLETIKOSA UOČI POLUFINALA

- Iluzorno je spominjati motivaciju. Kako oni, tako i mi, žečimo to finale, želimo doći do samog kraja kad smo napravili toliko toga. Neće nedostajati motivacije, Argentina je favorit, sigurno da je breme opterećenja veće na njima. Očekivanja su velika su zbog njihovog najboljeg igrača Messija kojem su predvidjeli onu sudbinu Maradone da će podignuti taj trofej. Imamo i mi našeg Modrića koji će u toj nekakvoj individualnoj borbi pokazat svu raskoš talenta i svu svoju moć i da će nas voditi do finala - rekao je uoči utakmice Stipe Pletikosa, tehnički direktor reprezentacije. 

SALZBURG NAM ŽELI SREĆU

HVALA SUSJEDIMA

Hrvatskoj stiže podrška sa svih strana! U Kataru za nas navija i vlasnik najutjecajnijih novina u Crnoj Gori.

 

>> Više o tome pročitajte OVDJE. 

KNOLL NA STADIONU

Ivana Knoll je već na stadionu, pažnju privukla zanimljivim izborom obuće.

 

>> Više o tome pročitajte OVDJE 

ČETIRI GODINE U LIJEPOJ NAŠOJ

Argentinac koji živi u Hrvatskoj: Ovdje sam sjajno primljen, osjećaji će biti podijeljeni. 

 

>> Opširnije o tome pročitajte OVDJE. 

ODUŠEVLJENI HRVATIMA

Ugledni europski dnevnik očaran Hrvatima: 'Uspjeh male zemlje je nemoguće objasniti'.

 

>> Opširnije o tome OVDJE. 

NAVIJAČKA LUDNICA

Navijačka ludnica se sprema u Zagrebu, razmontiran je i Advent kako bi se navijalo za vatrene!

 

>> Opširnije o tome pročitajte OVDJE

SASTAV ARGENTINE

Argentina (4-3-3): Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul, Paredes, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, Alvarez

SASTAV HRVATSKE

Hrvatska (4-3-3): Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Brozović, Modrić, Kovačić; Pašalić, Kramarić, Perišić

 

NAVIJA SE I U HRVATSKOJ

Unatoč zimskoj hladnoći i minusima užarena će atmosfera večeras biti na svim gradskim trgovima, kafićima i domovima. Zbog velikog interesa i uspjeha vatrenih nakratko je "razmontiran" Advent u Zagrebu, odnosno njegov dio na središnjem trgu bana Jelačića gdje će se baš poput 2018. održati javno gledanje utakmice, ali i doček vatrenih neovisno o ishodu.

 

Ovako to izgleda sada, a kako će izgledati večeras prati naša kolegica Gita Hiržin koja će se uključiti uživo, nadamo se i sa prizorima velikog slavlja.

13.12.2022., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica. Prvi navijaci stizu na glavni gradski trg koji je spreman za gledanje utakmice svjetskog nogometnog prvenstva u Katru izmedju Hrvatske i Argentine. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

POGLEDAJTE STADION

Ovo je velebno zdanje na kojem će večeras zaigrati vatreni

MOGUĆI SASTAVI

Kako doznajemo od našeg reportera u Kataru, očekuje se da će protiv Argentine početi isti sastav kao u sudaru s Brazilom, a eventualno bi umjesto Marija Pašalića od prve minute na desnom krilu mogao startati Nikola Vlašić.

 

HOĆEMO LI UGLEDATI STADION?

Jandroković u Dohi najavio: Nakon SP-a gradit će se stadion! Grlić Radman: Bit ćemo prvaci

 

>> Vjerujete li ovom obećanju?

GDJE GLEDATI?

Načini su brojni, a sudeći po gledanosti dosadašnjih susreta vatrenih cijela Hrvatska (i velik dio svijeta) večeras će biti uz polufinale.

 

Osim tekstualnog prijenosa, analiza, snimki golova, reakcija i svega onog što će obilježiti večer, a što donosimo na našem portalu, utakmicu možete gledati na HRT-u 2, slušati na Drugom programu Hrvatskog radija ili gledati putem interneta na platformi HRTi.

ŠTO AKO BUDE DRAMA?

Činjenica koja nas tada može utješiti jest da su Hrvati najbolji izvođači jedanaesteraca u svijetu!

 

>> OVDJE smo objasnili zašto

09.12.2022., stadion Education City, Al Rayyan, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Brazil. Dominik Livakovic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zaleđe
TKO SUDI? (Zaleđe)

Nadamo se da nam ova informacija neće značiti apsolutno ništa večeras, ali sudi nam Talijan s kojim nemamo baš najljepša iskustva.

 

Talijanski sudac Daniele Orsato (47) dijelit će pravdu na današnjem polufinalu Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Argentine na stadionu Lusail. Iskusnom Talijanu pomagat će sunarodnjaci Ciro Carbone i Alessandro Giallatini, dok je Mohammed Abdulla Mohammed četvrti sudac.

 

>> Orsato nas je oštetio protiv Engleza, a više o tome čitajte OVDJE

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Qatar v Ecuador - Al Bayt Stadium, Al Khor, Qatar - November 20, 2022 Referee Daniele Orsato signals REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

UŽIVO SA STADIONA

Do utakmice je ostalo još nešto više od dva sata, a hrvatski navijači kojih će biti nekoliko tisuća već pristižu. Imat će težak zadatak jer se očekuje 10 puta više Argentinaca.

 

Pogledajte javljanje uživo ispred stadiona Lusail gdje je naš reporter Tomislav Dasović:

 

>> Atmosferu tijekom cijelog dana pratimo OVDJE

NAJAVA

Vodio sam Hrvatsku u finalu SP-a, a sad ću i u novom polufinalu. Mislio sam da je to mjesto rezervirano za neke druge face

 

– Ušli smo među četiri reprezentacije svijeta i to je sjajan uspjeh za Hrvatsku. Velika je stvar da dva svjetska prvenstva zaredom to uspijevamo. No, želimo više. Igramo protiv velike Argentine predvođene Lionelom Messijem. Veći je pritisak na njima. Znamo kako igraju i u kojem smjeru žele odvesti utakmicu. Optimist sam i vjerujem igračima. Pokazali su kvalitetu i karakter. Bez toga ne bismo ušli u polufinale. Nećemo se prilagođavati suparniku, igrat ćemo svoju igru i na rezultat – kazao je izbornik Dalić na jučerašnjoj press-konferenciji u Dohi.

 

Imat će podršku s tribina

 

Je li ovo najvažnija utakmica otkad vodite reprezentaciju?

 

– Za mene je najveća utakmica Hrvatska – Engleska za plasman u finale Rusije, nakon toga ona u finalu, pa ova s Brazilom. Ova s Argentinom mogla bi biti još veća. Ponoviti takav uspjeh s novom reprezentacijom, to je nešto fantastično. Budemo li pobijedili, za mene će to biti najveća utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije – istaknuo je Dalić.

 

Pitali su ga i o Messiju.

 

– Messi je u formi, može sam riješiti utakmicu, ali ima podršku u suigračima u agresivnosti i borbenosti. Argentina djeluje kao sjajan, dobro izbalansiran tim. Protiv Nizozemske je Argentina igrala na rezultat, malo se opustila nakon 2:0. I za Argentinu je ovo velika utakmica. Imat će sjajnu podršku s tribina. Nama je to hendikep, manjak, ali nećemo se na to žaliti. Idemo uživati u nogometu, idemo igrati polufinale SP-a s jednom od najjačih reprezentacija i protiv jednog od najvećih nogometaša u povijesti.

 

Usporedba s utakmicom protiv Argentine iz 2018. godine?

 

– Pred nama je nova utakmica, drugačija od one prije četiri godine koja je bila u grupnoj fazi i koja nije bila na ispadanje. Dobro smo igrali tu utakmicu, dali golove iz svih naših šansi, bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti, ali ta utakmica nema veze s ovom današnjom. Ulog je velik za obje momčadi, danas nema štednje ni kalkulacija. Očekujem lijepu i čvrstu utakmicu, nadam se i fer s obje strane.

 

Bruno kao džoker

 

Ponovno ste među posljednja četiri izbornika na SP-u, podsjetili su Dalića.

 

– Tada je situacija bila drukčija, nisam mogao ovo ni zamišljati. To da ću kao izbornik biti na dva svjetska prvenstva, da ću Hrvatsku voditi u finalu, sad u polufinalu. Mislio sam da je to mjesto rezervirano za neke druge face. Bog mi je dao prigodu i ja sam mu zahvalan. Ponosan sam na reprezentaciju. Nitko ovo nije očekivao, moj ponos je do neba. Sretan sam. Znam da imamo snove u životu. Moj je bio da vodim Hrvatsku, da vodim svoj narod. Ovako velik san nisam imao – naglasio je Dalić.

 

Nagađa se da naš sastav koji je počeo utakmicu protiv Brazila neće doživjeti baš nikakve promjene. Nema razloga "čačkati" po formaciji koja je s favoriziranim Brazilom igrala posve ravnopravno, što znači da bi Bruno Petković, bude li nalagala situacija, ponovno trebao biti džoker s klupe.

 

NAJAVU PRIPREMIO: Tomislav Dasović

11.12..2022., Al Ersal 3, Doha, Katar - Trening hrvatske nogometne reprezentacije na trening kampu Al Ersal 3 u Dohi na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DOBRODOŠLI!

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, pred nama je još jedna uzbudljiva večer uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju!

 

Nadamo se i večer ispunjena srećom i veseljem tamo negdje oko 22 ili 23 sata (ovisno o drami na terenu) jer Hrvatska večeras igra za svoje drugo uzastopno finale na Svjetskom prvenstvu.

 

Već ovaj uspjeh je nestvaran, a kakvo bi tek ludilo bilo da pobijedimo Argentinu večeras od 20 sati u polufinalnom susretu.

 

Bilo kako bilo, udobno se smjestite, pripremite grickalice i nešto za smirenje jer krećemo!

Komentara 231

DU
Deleted user
20:40 13.12.2022.

Kao i uvijek previše hvalospjeva premalo realnosti. Argentinci su značajno bolji, naši rade grešku za greškom dva puta Argentinci se našli sami pred golom. Šta radi naša obrana???

AU
AuslenderCiliZivot
20:22 13.12.2022.

Sosa OUT, ODMAH!!!

DU
Deleted user
20:53 13.12.2022.

Šteta. Meni Sosa, Perišić i naročito Brozović razočaravajuće indisponirani. Kao da nemaju snage, šta li.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije