Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hajdukov rođendan

Od Kaliterne pa do Ibričića

Hajduk (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/28
12.02.2011.
u 19:51

Hajdukovi navijači izabrali deset svojih miljenika po dekadama.

Koliko li samo izbora... Igrači, treneri, momčadi... Uvijek će u ovih Hajdukovih sto godina biti nezadovoljnih. Rasprave o najvećima i najboljima neće prestati ni u idućih sto Hajdukovih godina.

Barba Lukini savjeti

U posljednjim minutama uoči stotog rođendana pogledali smo što misle navijači. A oni su dali svoje mišljenje na jednom od tisuća "murala". U splitskom kvartu Blatinama nedavno je oslikan zid na kojem stoji deset najdražih po dekadama. Navijači su izabrali po jednog igrača u desetljeću koji je njima bio po ukusu.

Prvi je na njihovu popisu (1911.-1921.) Luka Kaliterna, legendarni vratar, kasnije i trener, koji je bio utemeljitelj Hajdukove škole nogometa.

"Sve gledaj, ništa ne vidi (o perifernom, skrivenom pogledu igrača). U nogometu igra dubina, tko ima širinu, ima i dubinu. Jedan dodaje, drugi prima, treći prima. U igri sve vidi, ništa ne gledaj. Gol daje igra, a ne igrač. Niska lopta igra, visoka je nužda. Lopta trči, a igrač se postavlja. Krila na liniju, igrajte po zemlji", neki su od barba Lukinih postulata.

Sljedeći je na popisu (1921.-1931.) Ljubo Benčić. Kasnije je bio trener, a ostaje u pamćenju kao vrstan strijelac, realizirao je 33 jedanaesterca zaredom. Legenda kaže da je na vratnicu postavljao boce i nepogrešivo ih gađao.

Jozo Matošić (1931.-1941.) počeo je kao vratar, branio je i za reprezentaciju Jugoslavije, ali karijeru je napravio kao neprelazan branič.

Njegov brat Frane (1941.-1951.) legenda je Hajduka. Drski, borbeni centarfor koji bi, ljutit zbog nezalaganja suigrača, znao pokojem opaliti i pljusku.

Godine iza njega (1951.-1961.), očima navijača, rezervirane su za Bernarda Bajdu Vukasa. Bio je nogometaš ispred svog vremena, kažu da mu je lopta bila vezana za nogu, toliko je bio vješt u driblingu.

Petar Nadoveza također je u srcima navijača (1961.-1971.). Pjevalo mu se "Pere, Pere, splitski Pele", a on je neumorno zabijao i zabijao.

Jurica Jerković (1971.-1981.) bio je predvodnik one Hajdukove zlatne generacije, možda najplemenitiji igrač u povijesti. Njegove lopte imale su oči i dušu.

Miki, Miki, Veliki

Još je jedan umjetnik na navijačkoj listi. Blaž Slišković (1981.-1991.) obilježio je spomenuto razdoblje. Baka je i danas miljenik navijača, s brojem osam na dresu oduševljavao je svakim potezom. Jednostavno je obožavan.

Baš kao i Milan Miki Rapaić (1991.-2001.) kojem su navijači tepali "Miki, Miki, veliki". Ostaje u sjećanju scena kad je ušao u igru, zabio gol Dinamu i zatražio zamjenu. To je samo detalj, Rapaić je bio nogometni velikan.

Posljednju dekadu (2001.-2011.) navijače je očarao Senijad Ibričić. On je njihov izbor. Premda nije dugo igrao za Hajduk, ostavio je dubok trag, što dovoljno govori o tome koliko ga Hajdukovi navijači vole.

Beara i Šenauer izvest će početni udarac

Vladimir Beara i Vladimir Geza Šenauer izvest će početni udarac na rođendanskoj utakmici sa Slavijom. Dugo se čekalo hoće li na izvođenje pristati 92-godišnji Hrvoje Čulić, vratar Hajduka iz one ratne generacije, ali na kraju je odustao, pa je ta čast pripala Beari i Šenaueru.

Velika je čast biti trener na jubilej

Goran Vučević sretan je čovjek zbog toga što će baš on biti trener u godini kada Hajduk slavi 100. rođendan.

- Čekam rođendan s puno emocija, ne samo kao bivši igrač. Čast je voditi Hajduk na jubilej - kaže Vučević.

Kerum izbjegao druženje s igračima na rivi

Svi su očekivali da će se na rivi, za druženja navijača s igračima Hajduka, pojaviti i gradonačelnik Splita Željko Kerum. No, gradonačelnika nije bilo, premda se svake subote nađe na rivi i pije kavu u svom omiljenom kafiću koji zbog njegova čestog boravka u njemu zovu “Mala Banovina”.

Nedjelja, 13. veljače, raspored proslave:

9.30 misa u crkvi sv. Duje
11.00 svečana akademija u HNK
14.00 snimanje milenijske fotografije
15.15 slavljenička utakmica sa Slavijom
15.25 Ibričićev oproštaj od Hajduka
18.30 koncert na rivi (Coce, Ban, Grdović...)
19.11. veliki vatromet uz brodske sirene

Ključne riječi

Komentara 4

JA
jadre
22:13 12.02.2011.

STO GODINA HAJDUKA Dubrovačke zidine plamtile za 100. rođendan Hajduka BILI SU BILI... Makarska slavila Hajduka LUDI STARI GRAD Hajdukov šal na Grguru, bengalka na vrhu Sv. Duje Slavlje se zahuktava: na Mertojaku zagrijavanje uz gradele, na Spinutu generalna probaproba za bakljadu Torcida proslavila i na Karibima Torcida Skradin: maslina za 100 godina dišpeta Na kninskoj tvrđavi i na legendarnom Mračaju - vatre za Hajduka +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

NE
nelaprdaj
00:12 13.02.2011.

Hajduku želim sretan 100. rođendan, što više europskih uspjeha i što više dobrih i poštenih derbija sa Dinamom (ali i s ostalim klubovima)...čestitam svim ljubiteljima Hajduka...ali najviše želim da se vrati ono slaganje Splićana i Zagrepčana iz \"vremena kad smo se voljeli\"! Lijep pozdrav iz Zagreba!

DE
derin
03:53 13.02.2011.

MI NE NAVIJAMO ZA HAJDUKA MI ZA HAJDUKA ŽIVIMO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije