Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupština hns-a

U sezoni 2010./2011. PHNL sa 12 klubova, pa dvije godine sa 10!

Zdravko Mamić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/9
14.07.2010.
u 13:03

Iako je u raspravi bilo više govornika koji su zagovarali ligu 16, u javnom je glasovanju 30 članova Skupštine diglo ruku za promjene, 13 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Nakon gotovo dvosatne rasprave, 30 je zastupnika Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza diglo ruku za prihvaćanje prijedloga Izvršnog odbora HNS-a o promjeni sustava natjecanja, pa ćemo tako u sezoni 2010./2011. imati Prvu HNL sa 12, pa dvije godine zaredom sa 10 klubova! U tom trenutku Dinamov izvršni dopredsjednik i član IO HNS-a Zdravko Mamić, koji je kao gost bio na Skupštini, zadovoljno je izjurio iz hotela "Sheraton", prevagu je odnijela ideja koju je i on zastupao.

Mamić aktivan gost

I to vrlo aktivno! Naime, uoči početka sjednice donio je brošuru "Povijesni pregled natjecanja u Prvoj HNL i komparativna analiza sustava natjecanja" te ju je podijelio zastupnicima. Kao još jedan, u pisanom obliku, argumentirani prilog za smanjenje lige.

Ne znamo je li taj Mamićev potez utjecao na članove Skupštine, ali protiv je glasovalo samo 13 zastupnika, jedan je bio suzdržan. Budući da je bilo nazočno 48 članova Skupštine (od 50), postojala je natpolovična većina, no ostalo je visjeti u zraku gdje su se skrila preostala četiri zastupnika!? Ili su napustili dvoranu za vrijeme glasovanja, ili su, pak, prespavali dizanje zelenih i crvenih kartona. Uglavnom, odluka je legitimna.

– Sjednica je morala biti bolje pripremljena, a za to što nije bilo tako kriv je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić – rekao je dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, koji je tražio i jednominutnu (!?) sjednicu IO nakon Skupštine, no taj prijedlog nije prihvaćen:

Javno ili tajno glasovanje

– Tražio sam to iz formalnih razloga – kaže Brleković.

Hm... Uglavnom, u raspravi uoči glasovanja sudjelovala su šestorica govornika i samo je jedan zastupao smanjenje lige (Šparavec), ostali su (Sinovčić, Čačić, Šarić, Herak i Čulo) tvrdoglavo držali pogled u granicama svog dvorišta. Ili, kako je na kraju rekao predsjednik HNS-a Vlatko Marković:

– Najviše su bili protiv baš oni kojima je HNS najviše financijski pomogao...

I to je točno. Najprije su protivnici smanjenja lige tražili tajno, pa se onda, gle apsurda, javno glasovalo o tome hoće li glasovanje biti tajno. (!?) Za tajno je bilo 15 zastupnika, jedan je bio suzdržan, pa je javnim glasovanjem liga smanjena! Iako je Brleković zamjerio Srebriću na lošoj pripremi sjednice, očito je da je sve bilo dobro pripremljeno, pa ni govornici na Skupštini nisu natjerali većinu zastupnika da promijeni stav.

Naglasimo da će druga liga imati 16 klubova, a o sustavu natjecanja u ligi 12 odlučit će se naknadno:

– Predložit ću povjereniku lige Josipu Breznom da pokuša razraditi sustav u kojem bi se i s 12 klubova igralo četverokružno – kaže predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin.

Tada bi se igrala 44 kola, to bi svakako bilo previše, pa je izvjesno da će se s 12 klubova igrati trokružno ili s doigravanjem, a četverokružno kad će Prva HNL imati deset klubova.

Ključne riječi

Komentara 11

ZB
Zlatko-Banja Luka
12:20 14.07.2010.

Radi se o najboljem funkcioneru u nogometu svih vremena. Njegovo poznavanje nogometa je toliko veliko da je to apsolutno zapanjujuće. Još, u svijetu ne postoji predsjednij i takav entuzijasta kao Zdravko koji bi odvojio radije sebi iz usta, samo da bi njegov ,,evropski\" klubić prosperirao ka samom vrhu koji i nije tako daleko, gledajući obrnuto.

OB
-obrisani-
13:26 14.07.2010.

Ja bih se slagao sa formulom 12 klubova ukoliko bi u HNL igrali pored starih klubova još NK Koper, Engleska plus HR reprezentacija..Bio bi to prosjek od 7 ili 8 golova po utakmici, Wayne Rooney i Frank Lampard bi se ponovo ohrabrili a NK Dinamo i HNK Hajduk bi imali osječaj kao da igraju Champions League radi učestnika iz EU saveza..

BO
bomba
11:25 14.07.2010.

Treba napraviti ligu 10 i četverokružni sustav, tj 36 utakmica u sezoni. Koncetracija moći i snaga klubova iz cijele RH koncetrirala bi se unutar dest klubova i imali bi manje utakmica po jednom kolu ali bi trebali biti kvalitetnije i natjecateljski zanimljivije. Financiranje bi bilo lakše a samim tim i održivost klubova. Niže lige mogle bi se napraviti kao poluprofesionalne i amaterske a prvu ligu gurati u čisti profesiolizam. Ja se ne sječam da smo imali ligu 10 u četverokružnom sustavu u vrijeme normalizacije RH. Zašto ne pokušati? Probali smo Štimčev model ne ide sad poslušajmo HNS koji je bio protiv Štimca i tražio odmah uvođenje lige 10. Možda su oni smislili nešto pametnije, Štimac se pokazao lošim organizatorom i klubove doveo na rub propasti a gledaoce otjerao sa tribina. Tandem Štimac-Sušac u projektu Volim nogomet. Zanimljiv tandem. Do sada nisam još vidio Štimčev projekat koji je uspio, a on i dalje priča kao kakav mozgonja a svo njegovo mozgovanje se svodi na osobnu dobit a ne na dobit projekta za koji se zalaže. Prvo treba otjerati Štimca pa onda razmatrati koga bi ttrebalo poslije njega tjerati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije