Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON ŽESTOKIH KAZNI

HNS: Postigli smo sporazum s Uefom

U Vodicama održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, nakon sjednice izjavu za medije dao Marijan Kustić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
23.01.2024.
u 13:41

"Kako su klubovi već kažnjeni od Uefe, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i Hrvatski nogometni savez", stoji u priopćenju HNS-a u kojem iznose i detalje o nagodbi s Uefom

Hrvatski nogometni savez postigao je sporazum s Uefom u vezi s disciplinskim mjerama zbog izdavanja licencija Osijeku i Rijeci za europsku sezonu 2022./2023. objavili su na službenim stranicama. Novčane kazne dosegle su iznose od 100 tisuća eura bezuvjetno i povrh toga 150 tisuća uvjetno, a prijeti i mogućnost isključivanja svih hrvatskih klubova iz europskih natjecanja u slučaju nepoštovanja odredbi potpisane nagodbe. Tekst priopćenja Saveza donosimo u cijelosti:

"Nakon provedenih postupaka, oba kluba zaključila su sporazume o nagodbi s UEFA-inim Tijelom za financijsku kontrolu klubova, a detalji tih sporazuma objavljeni su javno još u ožujku 2023. godine, uključujući mogućnost suspenzije klubova iz europskih natjecanja.

GALERIJA Rijeka iznenadila Hajduk i slavila u drugom Jadranskom derbiju sezone

U Vodicama održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, nakon sjednice izjavu za medije dao Marijan Kustić
1/65

Prema postignutom sporazumu s Uefom, HNS-u je umanjena dotacija Uefe za provođenje postupka licenciranja u iznosu od 100.000 eura te je izrečena uvjetna kazna umanjenja dotacije od još 150.000 eura u slučaju neispunjavanja Sporazumom zadanih ciljeva. Slične mjere proteklih su godina izrečene i drugim nogometnim savezima i ligama (Švicarska, Grčka, Srbija, Armenija, Kazahstan, Albanija, Kosovo...).

Važno je naglasiti da se ocjenjivanje financijskih kriterija temelji na revizorskim izvješćima klubova te Odjel i Tijela za licenciranje klubova HNS-a na temelju istih donose odluke o ispunjenju i/ili neispunjenju kriterija. Prema revizorskim izvješćima, što potvrđuje i Uefa, klubovi su ispunili sve zahtjeve te im je temeljem pozitivnih revizorskih izvješća izdana Uefina licenca.

U vrijeme ocjene ispunjenja kriterija, pored prije spomenutih izvješća klubova i njihovih neovisnih revizora, do HNS-ovih nadležnih tijela nije došla bilo kakva informacija, prijava ili dokaz koji bi ukazivao na potrebu dodatnih ili dubljih propitivanja spomenutih izvješća.

VEZANI ČLANCI:

Tomu treba dodati, da je u međuvremenu, odnosno tijekom 2022. godine došlo do izmjena i dopuna UEFA-inih propisa, upravo zbog nedovoljno jasno definirane dospjelosti relevantnih obveza, te su izdanja iz 2022. i 2023. u odnosu na izdanje iz 2018. godine, daleko jasnija u tom pogledu.

Prema tim izmjenama je dopunjen i HNS-ov pravilnik koji po svemu slijedi Uefin pravilnik, te je u njemu uveden dodatni financijski nadzor svih klubova tijekom licencirane natjecateljske godine. Dodatnim mjerama i dopunjenim procedurama HNS će ubuduće takve rizike smanjiti na minimum, odnosno učiniti sve kako bi ih u potpunosti izbjegao.

VEZANI ČLANCI:

Nastavno na medijske napise, navedeni postupci ni na koji način nisu utjecali na regularnost natjecanja u hrvatskim okvirima jer se radi o licenci za Uefina natjecanja, a pritom valja naglasiti da je i Uefa dopustila klubovima sudjelovanje u Uefinim europskim natjecanjima.

Kako su klubovi već kažnjeni od strane Uefe, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i Hrvatski nogometni savez. Savez je u novi Pravilnik o licenciranju uveo odredbu kako će u slučaju budućih disciplinskih postupanja Uefe prema HNS-u iz ovakvog razloga, klubovi snositi financijsku odgovornost ako nisu predali potpunu i točnu financijsku dokumentaciju."

VIDEO Zlatko Dalić održao je predavanje za 40 stranih diplomata u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 4

BP
Besposlen pop
16:45 23.01.2024.

Kad je ovakav lik, obiteljski zlostavljač, otpušteni policajac, neobrazovan i nekulturan, predsjednik HNS, onda je jasno kakva nam je Hrvatska, nogomet i savezi

EJ
ejStef
13:51 23.01.2024.

Očito se radilo na onu - majke mi. A na kraju ispalo - pomozi sirotu na svoju sramotu.

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
14:28 23.01.2024.

HNS: Postigli smo sporazum s Uefom da kazne daju europski a mi balkanski to zataškamo i ignoriramo kao svoji na svome jer imamo Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije