Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PROPUSTI

HNS dobio golemu kaznu Uefe: Hrvatskim klubovima prijeti izbacivanje iz svih natjecanja?

Osijek: Utakmica NK Osijek i HNK Rijeka u 17. kolu Prve HNL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/3
23.01.2024.
u 11:41

Uefa i Hrvatski nogometni savez uspjeli su se nagoditi, ali tijekom ove i iduće dvije sezone hrvatska će organizacija biti pod prismotrom europskog kontrolnog tijela, a posljedice neprovođenja preuzetih obveza mogu biti vrlo teške

Zbog nelegalnog izdavanja licencija Rijeci i Osijeku za sezonu 2022./2023. krovna europska nogometna organizacija Uefa kaznila je Hrvatski nogometni savez sa 100.000 eura bezuvjetno i još 150.000 uvjetno, piše Nogomet plus. Postojanje nepravilnosti utvrđeno je nakon što je europska organizacija provela istragu.

U ožujku prošle godine, Rijeka i Osijek kažnjeni su s 450 i 600 tisuća eura zbog kršenja odredbi Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova. Uefa im je zaprijetila izbacivanjem iz europskih natjecanja ako ponovo prekrše odredbe.

GALERIJA Dinamo u 10 minuta srušio Ballkani (3:0) i osigurao europsko proljeće

Osijek: Utakmica NK Osijek i HNK Rijeka u 17. kolu Prve HNL
1/21

Ovakva odluka potegnula je i pitanja kako su klubovi prošli postupak licenciranja za europska natjecanja u Hrvatskoj te zašto nisu kažnjeni oduzimanjem bodova. Iz Nogometa plus dodaju kako će u ovoj i sljedeće dvije sezone HNS morati uz davanje licencija provesti još nekoliko radnji iz potpisane nagodbe.

VEZANI ČLANCI:

Najprije, morat će ažurirati domaći pravilnik o licencijama te uvesti preliminarni datum provjere licencija prije krajnjeg Uefina roka (31. ožujka). Uz to, HNS-ov stručnjak za licenciranja ima obvezu izdavati detaljnije izvješće, a HNS mora održati jednu radionicu godišnje sa svim klubovima i uz to održati jedan bilateralni sastanak godišnje s klubovima kojima se izdaje Uefina licencija. Također, HNS mora ishoditi neovisni certifikat o usklađenosti s Uefinim pravilnikom, a tijekom cijelog vremena trajanja ove nagodbe HNS mora surađivati s kontrolnim tijelom Uefe.

Ako HNS ponovi iregularne radnje ili ne provede više od tri obaveze preuzete nagodbom, spomenuto kontrolno tijelo ima pravo odlučiti o izbacivanju hrvatskih klubova iz svih europskih natjecanja. Olakšavajuća okolnost za HNS jest ta što su kriva izvješća davala neovisna klupska tijela. Odgovornost Saveza u tome je što je dužan istražiti njihova izvješća, što je propustio adekvatno učiniti.

VIDEO Noa Mikić i Moreno Živković pokazali su da su veliki talenti Dinama

Ključne riječi

Komentara 10

MM
Mirko_Motika
12:21 23.01.2024.

ali zato Manchester City s već utvrđenim kršenjem financijskih pravila i to u milijardama osvaja Ligu prvaka

SP
Sparks18
13:26 23.01.2024.

UEFA i FIFA, lideri u prostitucije. Organiziraju super kupove i slične stvari u Saudijskoj Arabiji. Koliko u soldi dobili njihovi vođe na ruke, članicama koje nemaju solde prijete, a arapima skidaju gaće.

KA
kanđija
13:00 23.01.2024.

Hoće li Kustić iz moralnih razloga dati ostavku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije