Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšan pristup dokumentima

Istražili smo mogućnosti upravljanja vlastitim nekretninama iz udobnosti naslonjača. Evo kako to izgleda u stvarnosti

nekretnine
Shutterstock
13.12.2023.
u 11:07

Prodaja i kupnja nekretnine prilično je stresan i zahtjevan zadatak. Evo koliko je posjet portalu Uređena zemlja, budućim roditeljima Ani i Filipu olakšao pristup svim potrebnim dokumentima.

Kao svaki mladi par u tridesetima, koji planira obitelj, suprug i ja već mjesecima tražimo veću nekretninu koju bismo mogli kupiti. Zapravo, u brak smo ušli svatko sa svojim jednosobnim stanom, a sve dok moj test za trudnoću nije pokazao da za sedam mjeseci postajemo roditelji, bilo nam je odlično u suprugovu stanu. No kako u našu malu obitelj dolazi prinova, i ne želimo stati samo na jednome djetetu, odlučili smo se za veliku životnu promjenu – prodaju dva manja stana i kupnju većega.  

Sada, s još tri mjeseca do poroda, pronašli smo idealan stan od kojih 80-ak kvadrata, a u isto vrijeme prodajemo ona dva manja. Naravno, uhvatila nas je panika jer je nekako sve u zadnji tren. Kupoprodajni ugovori, provjera nekretnina, javni bilježnici, uknjižba vlasništva, promjena vlasništva… toliko administrativnih poslova odjednom.

Prije nekoliko godina gnjavaža, a sada samo nekoliko klikova mišem

Da, sjećam se kada sam prije desetak godina podigla kredit i kupila svoju prvu nekretninu, ovaj jednosobni stan, koji sada suprug i ja prodajemo. Dok nisam dobila svoj vlasnički list u ruke, prošlo je više od dva tjedna, a niti provjera prije kupnje nekretnine nije bila lagana. Načekala sam se po raznim redovima, od odjela za zemljišne knjige do katastra, a znam da je prijašnji vlasnik moga stana za svaki potrebni dokument morao platiti i biljege.

Naravno, s obzirom na moje iskustvo otprije nekoliko godina, suprug i ja smo se naoružali čeličnim živcima i beskonačnim strpljenjem jer sada je trebalo u kratkom roku prodati dvije i kupiti jednu nekretninu, na sreću, ovaj put bez kredita. Vodila nas je činjenica da nam samo čisti papiri omogućavaju kvalitetno raspolaganje nekretninom i miran dom. Bili smo spremni i na angažman geodetskog stručnjaka da nekretnina nije bila katastarski sređena jer smo znali da se od 2018. godine geodetski elaborate izrađuju digitalnim putem čime se ubrzavaju postupci evidentiranja nekretnina u katastru i zemljišnoj knjizi.

U medijima sam naišla na vijest o portalu Uređena zemlja preko kojega mogu doći u uvid svih potrebnih dokumenata koji su povezani s mojoj nekretninom ili onom koju namjeravam kupiti, uz broj katastarske čestitke. Naime, doznala sam da preko portala Uređena zemlja imam uvid u sve potrebne dokumente koji su povezani s mojom nekretninom ili onom nekretninom koju mogu kupiti, samo mi je potreban broj katastarske čestice.

Foto: Shutterstock

Kako je objašnjeno u članku koji sam čitala, riječ je o zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra (ZIS), koji je razvijen u sklopu nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, a koji provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave i Državna geodetska uprava. Portal Uređena zemlja, dakle, spaja dva sustava odgovorna za registraciju nekretnina – katastar i zemljišne knjige, nisam trebala ništa drugo nego upisati katastarsku česticu stana koji namjeravamo kupiti i mogla sam zaviriti u ZK uložak ili vlasnički te provjeriti je li sve u redu s nekretninom.  

Također, zainteresiranim kupcima za naše stanove jednostavno sam poslala neslužbene, ali važeće ZK uloške naše dvije nekretnine, a da nisam napustila svoj dnevni boravak.

Potpisivanje kupoprodajnih ugovora na kavi i posjet javnom bilježniku

Suprug i ja ne samo što smo imali sreće kod prodaje stanova i kupnje novoga stana, već smo svu administraciju obavili u rekordno kratkom vremenu. Kako smo se prije kupnje stana informirali o procedurama, saznali smo da od veljače ove godine nakon kupoprodaje nekretnine ili zemljišta i ovjeravanja ugovora, prijedlog za upis u zemljišnu knjigu za vas podnose javni bilježnik ili odvjetnik –digitalnim putem. Ono što me je iznenadilo, da se plombiranje prijedloga u zemljišnoj knjizi vrši u trenutku podnošenja prijedloga za upis.

Kako se sustav Uređena zemlja ažurira svakih 15-ak minuta već sljedeći dan nakon kupnje nekretnine i posjeta javnom bilježniku, imali na uvid ZK uložak svog novoga stana, a mi smo bili upisani kao vlasnici.

Moja dobra prijateljica je također bila u procesu kupnje uz realizaciju stambenog kredita i trebala je pomoć oko procedure.  Naše iskustvo s portalom pomoglo joj je da uštedi vrijeme i ubrza procese. Sama činjenica da po originalni vlasnički list nekretnine koji joj je potreban za sklapanje ugovora o djelu, ne mora ići na sud – zemljišnoknjižni odjel, olakšala joj je postupak koji je sam po sebi stresan. U sustav Uređene zemlje potrebno je samo zatražiti ZK uložak s identifikacijom preko sustava eGrađani.

Mame dobro znaju koliko je izazovno uz iščekivanje bebe, baviti se drugim stvarima zato svaki proces koji možemo napraviti iz udobnosti svoga doma puno znači. Da sam morala za sve ove dokumente hodati po sudovima, geodetskim uredima ili javnim bilježnicima, čitav ovaj proces trajao bi dulje.

Sadržaj nastao u suradnji s Državnom geodetskom upravom i Ministarstvom pravosuđa i uprave. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije