Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od jeseni na nastavi

Djeca će u školi učiti kako da se ne zadužuju poput nas

Učenici
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
28.07.2014.
u 17:00

Zaštita potrošača - Učit će i kako postati otporni na agresivne marketinške kampanje

Kako izraditi obiteljski proračun ili proračun učeničke zadruge, kako izračunati kamatu, kako odgovorno raspolagati novcem, kako planirati i odvojiti novac za prioritete, kako reklama utječe na potrošnju, kako postati otporan na agresivne marketinške kampanje, kako kao potrošač utjecati na kvalitetu i dostupnost privatnih i javnih usluga, kako planirati osobnu štednju, koje vrste plaćanja postoje...

Sve to od sljedeće školske godine u sklopu građanskog odgoja koji će se izvoditi i na satovima matematike, učit će učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci.

Učenicima nužna poduka

S istom naobrazbom, financijskim opismenjavanjem, na jesen će krenuti i škole u Velikoj Britaniji. Da je hrvatskim učenicima hitno nužna financijska naobrazba pokazalo je i PISA istraživanje o financijskoj pismenosti, provedeno prije dvije godine, a u kojem su hrvatski petnaestogodišnjaci među djecom iz 18 zemalja zauzeli 14. mjesto.

– Treba unaprijediti opće obrazovanje u Hrvatskoj, a financijska pismenost je svakako dio tog obrazovanja. Rezultati PISA istraživanja pokazali su da naši učenici nemaju potrebne kompetencije u financijskoj pismenosti i svjestan sam da te kompetencije treba unaprijediti – kaže ministar obrazovanja Vedran Mornar.

I voditeljica PISA centra u Hrvatskoj Michelle Braš Roth drži da je učenicima nužna poduka o financijama, ali da se prije toga moraju intenzivno stručno usavršiti učitelji jer o njihovoj financijskoj pismenosti ovisi kako će i koje od pojmova prenijeti školarcima. – Naravno da s financijskom edukacijom treba započeti što ranije. Uostalom, dijete od najranije dobi sudjeluje u obiteljskim kupnjama, uči gdje se i kako podiže novac, postaje svjesno da ne može uvijek sve dobiti, da za ispunjenje nekih želja treba štedjeti. Djeca uče oponašanjem, igraju se “dućana” već u predškolskoj dobi i već je tada moguće uvesti neke sadržaje financijske edukacije, prilagođene uzrastu djeteta – kaže Braš Roth. Tvrdi da se taj program mora provesti kroz postojeće predmete.

Uvid u vrijednost novca

– Djeca, sukladno uzrastu, trebaju razumjeti čemu služi novac, prepoznati novčanice, kovanice, različite valute, naučiti o različitim načinima plaćanja, osobno ili putem interneta i svim rizicima vezanim uz internetsku trgovinu, treba ih osposobiti za korištenje bankovnih i kreditnih kartica i praćenje stanja, odnosno transakcija na svom računu. Učenike treba osposobiti za planiranje i upravljanje osobnim financijama, moraju znati razlike i prepoznati različite vrste prihoda, primjerice doplatak, proviziju, plaću, novčane potpore te bruto i neto dohodak – ističe Michelle Braš Roth.

Prema njezinim riječima, djecu se mora naučiti planiranje troškova, prednostima i nedostacima različitih investicijskih proizvoda te ih osposobiti za planiranje mirovine i akumuliranje rezervi za zdravstvene troškove. Da je financijsko opismenjavanje nužno drži i dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat. – Ne treba pretjerivati, djeca trebaju znati što je novac i čemu služi, u višim razredima osnovne škole moraju naučiti osnove, steći uvid u vrijednost novca i vođenje osobnih financija – zaključuje Lazibat.

>>Hrvatski 15-godišnjaci malo znaju o raspolaganju novcem

>>Dijete u Kini sa 15 godina zna više nego u Hrvatskoj sa 18. Pokušajte vi riješiti test!

Komentara 4

CH
chupakabra
23:53 28.07.2014.

treba ih naučiti i da žive u državi koja ih ne štiti ni gospodarski ni financijski ni monetarno te da im je najbolje ako ne misle imati bar 3-4 doktorata i stranačku iskaznicu da emigriraju u neku državu koja svojee građane štiti od lihvarenja na više razina...

Ivan Štorga
18:23 28.07.2014.

A tko će ih to učiti? Možda netko iz MMF-a, Svjetske banke, ili sl

IV
Ivanveliki
09:05 29.07.2014.

odoše mladi iz HR, nisu blesavi da trpe ovo sto im roditelji trpe desetljecima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije