Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURZA RADA

U Virovitičko-podravskoj županiji u kolovozu bilo je oko 9.500 nezaposlenih

poljoprivreda
Foto: Marija Lovrenc
19.09.2014.
u 13:00

Najteže je prodavačima, poljoprivrednim radnicima i ekonomistima

Na burzi rada Virovitičko-podravske županije u kolovozu ove godine posao je tražilo 9439 osoba, pokazuju posljednji podatci Zavoda za zapošljavanje – Područne službe Virovitica. O odnosu na stanje prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 406 osoba. Ukupan broj nezaposlenih smanjio se i u odnosu na srpanj ove godine, pa ih je na burzi rada manje za 225.

Na burzi je bilo 4253 osobe iz Virovitice, 3186 iz Slatine, 1197 iz Orahovice i 803 osobe iz Pitomače. Samo u kolovozu prijavljena je 461 nova osoba na Zavod. Tek svaka deveta osoba imala je pravo na novčanu naknadu u kolovozu i u tu svrhu isplaćeno im je oko 1,9 milijuna kuna.

Iako broj nezaposlenih opada, stanje je daleko od optimističnog. Prema podatcima koje Zavod vodi za razdoblje od deset godina, najviše nezaposlenih, 10943, bilo je 2002. godine. Slijedi zatim prošla, 2013. godina, kada je na burzi rada bilo 10470 osoba, 2003. godina, kada je bilo 10230 nezaposlenih, te 2012. godina, kada je bilo 10180 nezaposlenih.

Svoju priliku za stalan posao, s obzirom da se novougovoreni poslovi sklapaju uglavnom na određeno vrijeme, čeka velik broj ljudi različitih profila. Najteže je, ako je suditi po brojkama, prodavačima, kojih je više od sedam stotina na zavodu. Oko 500 radnika na održavanju čeka radno mjesto kao i oko 470 poljoprivrednih radnika. Posla nema ni za transportne radnike, ekonomske službenike, kućne pomoćnike/pomoćnice, stolare, automehaničare, elektrotehničare, drvne tehničare, šivače tekstila, konobare, frizere, kuhare i komercijalne radnike. Za svako navedeno zanimanje više je od stotinu nezaposlenih na burzi rada. 

Posla zasad nema ni u obrazovanju i odgojnim ustanovama – na burzi je i 49 učitelja razredne nastave, 29 odgojitelja predškolske djece, 8 profesora hrvatskog jezika i šest profesora povijesti. U strukturi visokoobrazovanih, posao traži 271 osoba, a najviše nezaposlenih je agronoma (21), pravnika (24) i ekonomista (56).

U kolovozu je sa Zavoda otišlo 686 osoba. Iz evidencije je 326 osoba brisano iz nekog drugog razloga, a ne zbog zaposlenja.

U brojci od 264 zaposlene osobe, gotovo svi su zaposleni na određeno vrijeme i to u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i na popravku motornih vozila i motocikala.Ostali će, kako su već navikli, morati čekati na bolja vremena.

>> Samo 3500 građana izabralo potportfelj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije