Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Ili prirez ili ukidanje nekih pogodnosti za građane

PrirezKC
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
27.08.2014.
u 10:00

U prvih šest mjeseci prihodi od poreza naplaćeni 45 posto - do kraja godine, i bez Lalovčeve reforme, nedostajat će 6,5 milijuna kuna

Koprivničku upravu, iovako suočenu s proračunskim deficitom i u potrazi za gotovo mađioničarskim zahvatima da održi ovogodišnji i skroji gradski budžet za iduću godinu, porezna mini-reforma koju najavljuje ministar financija Boris Lalovac dovodi u nemoguću poziciju.

Nerealni planovi

Reforma kojoj je namjera smanjiti porez na dohodak i tako ostaviti koju kunu više u džepovima radnog naroda istodobno će smanjiti glavni proračunski prihod gradova i općina.

Situacija s koprivničkim proračunom poznata je. Lani je bio prvobitno licitiran na 162,6 milijuna kuna, da bi nakon dviju izmjena bio smanjen na 147,7 milijuna kuna, a realiziran je u visini od samo 139,4 milijuna kuna, uz 11,5 milijuna kuna minusa. Ovogodišnji proračun nerealno je bio poziriconiran na 158,4 milijuna kuna, da bi za milijun kuna taj plan bio smanjen u lipnju, a polugodišnji obračun je producirao daljnjih 2,7 milijuna kuna deficita.

Projekcije za iduće dvije godine koprivnička je vlast još lani postavila na također nerealne iznose od 147,2 i 145,5 milijuna kuna, a u međuvremenu se te brojke nije usudila revidirati.

U svemu tome važnu ulogu igra činjenica da prihodi od poreza na dobit (i prireza, koji je u Koprivnici trenutačno nula posto) čine gotovo polovicu ukupnih proračunskih prihoda.

Lani su oni planirani u iznosu od 61,7 milijuna kuna, a uprihodovano je gotovo dva milijuna kuna manje. U ovoj godini prihodi od poreza na dohodak planirani su u iznosu od 64 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci pristiglo je samo 28,9 milijuna kuna, dakle tek 45 posto.Bude li takva dinamika do konca godine, proračun će biti tanji za novih 6,5 milijuna kuna, a Lalovčeva reforma dodatno će nagristi i tako tanku pogaču.

Sveučilište Sjever

Pred gradskom je vlašću, u takvoj situaciji, ne samo namiriti planirane izdatke - plaće službenicima, održavanje cesta, javne rasvjete i drugo - nego i neplanirano financiranje Sveučilišta Sjever s više od šest milijuna kuna u idućoj godini.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak veli da rade izračune efekata smanjenja stope poreza na dohodak i pripremaju različite scenarije kako bi se prilagodili smanjenju dijela prihoda. Domeće kako će nastojati da se građanima ne umanji kvaliteta života.

- Prije donošenja odluke koja bi opteretila građane održat ćemo širu javnu raspravu o tome treba li uvesti prirez ili će građani biti voljni odustati od nekih pogodnosti koje su do sada uživali - poručila je ona.

To je prvi put u 13 godina SDP-ove vlasti u Koprivnici da se i teoretski dopušta mogućnost uvođenja prireza.

Ključne riječi

Komentara 3

SB
Sinisa_Bosanac
16:32 27.08.2014.

Kao sto sam jos prosle godine prognozirao zbog megalomanskih projekata i nerealnog planiranja prihoda koji trebaju pokriti prenapuhane rashode proracun je u prilicno jadnom stanju. Na zalost gradski oci i poneka majka i dalje uporno zabijaju glavu u pijesak i tvrdoglavo nastavljaju po zacrtanim pravcima koje im je odredio vec znamo tko. Uvodjenje prireza nuznost je koja nece uspjeti smanjiti gradske dubioze jer problemi proracuna leze u sveucilistu koje je bunar bez dna i za koje ne vidim u doglednoj buducnosti mogucnost prelaska na drzavni proracun. Sada se vidi koliko sam bio u pravu kad sam govorio o svoj pogubnosti vodjenja grada u pogresnom smjeru. Na zalost posljedice toga nece osjecati krivci za takvo stanje nego ce sav teret podnijeti gradjani.

RE
reciklaža
08:25 28.08.2014.

Jedva čekam dan da neko javno reče ko je taj neko. Izgleda da niko nema hrabrosti od oporbe do nas običnih građana.

SB
Sinisa_Bosanac
12:11 05.09.2014.

Ostaje jos jedno pitanje: Ne znam kakva je pogodnost za gradjane Sveuciliste koje nas ove godine kosta ukupno preko 14 milijuna kuna? Podsjetio bih da je od 34 studenta svega oko 60 iz Koprivnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije