Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšan posao

Zahvaljujući policajcu ukradene bicikle tražit će klikom na računalu

bicikl
15.10.2010.
u 17:08

Tomislav Kursar dosjetio se lakšeg načina prepoznavanja ukradenih dvokotača, kada ih policija pronađe, fotografira ih, napiše gdje su pronađeni pa arhivira.

Stari, novi, sportski, bez kotača, volana, neki i izbušenih guma... Više od stotinu ukradenih i napuštenih bicikala izložila je PU osječko-baranjska jučer u dvorištu na Trgu Lavoslava Ružičke. No, obradovao se nije gotovo nitko.

Na bubnju 150 dvokotača

Bicikli koji su pronađeni u protekle četiri godine na području Osijeka nisu našli svoje vlasnike, no nove će dobiti već danas. Na javnoj dražbi “ispod cijene” moći će se kupiti oko 150 dvokotača koji u skladištu policijske uprave stoje već godinama. Iz iskustva u policiji pretpostavljaju kako cijena bicikala na bubnju neće biti veća od 100 kuna. – U lipnju su nam bicikli ukradeni ispred škole i od tada ih nismo vidjeli. U sred bijela dana dok smo bili na nastavi netko ih je odvezao, ostali su samo prerezani lokoti – ispričali su Sebastijan Križanić i Luka Šubarić koji svoje ukradene dvokotače u gomili bicikala jučer nisu pronašli. A svi oni koji nisu mogli doći vidjeti je li im bicikl možda završio u policiji, zahvaljujući policajcu Tomislavu Kursaru mogu doći I. Policijsku postaju Osijek, i na računalu pogledati nalazi li se njihov dvokotačni ljubimac u skladištu policije. Kursar se, naime, dosjetio lakšeg načina prepoznavanja bicikala. Svaki napušteni ili ukradeni bicikl koji stigne u policiju fotografira, napiše gdje je pronađen i spremi na računalo. Građani tako mogu svakoga četvrtka od 13 do 14 sati u policiji na računalu pregledati je li pronađen njihov bicikl.  

“Ne moram se zavlačiti”

– Sve bicikle imam arhivirane na računalo i puno je lakše na taj način nego da se moramo svaki puta zavlačiti u prašnjavo skladište i pregledavati među stotinama bicikala. Ovako je, uostalom, i puno preglednije jer je svaki bicikl posebno uslikan – priča nam Kursar. Policijskoj upravi je predložio i da se sve fotografije bicikala postave na stranicu PU osječko-baranjske, njegova je zamisao usvojena i uskoro će se potraga za biciklom svesti na klik na računalu. Inače, ove je godine u prvih devet mjeseci pronađeno 12 bicikala od kojih je jedan vraćen vlasniku. Od 2007. do 2009. godine pronađeno ih je pak 67 od kojih su samo njih tri prepoznata.

Ključne riječi

Komentara 11

PE
perfa
15:56 18.10.2010.

pozitivna vijest al ideja mi i nije nešto originalana i revolucionarna..

VI
Vito
07:57 16.10.2010.

Zašto se ne ugledaju u Koprivnicu? U Koprivnici su postavili bicikle na \"strateška\" mjesta tako da ih građani mogu slobodno koristiti i kad im više nisu potrebni jednostavno ih ostave. Sad Osječani imaju priliku napraviti isto. Imaju 150 bicikala kojeje ne moraju kupovati, a koje, očito, nitko ne želi. Tako mogu pokrenuti besplatnu vožnju biciklima po Osijeku za sve, a ne samo za one koji imaju dovoljno novaca da kupe staru kramu. No, to se može primijeniti i u Zagrebu i u svim gradovima gdje policija skuplja ukradene bicikle. pa čeka \"dražbu\" i time u stvarnosti opterećuje državni proračun. Koliko košta skladištenje ukradenih bicikala? Koliko košta organiziranje dražbe takvih bicikala? Kolika je zarada od prodanih bicikala? Gdje završavaju neprodani bicikli? Da, šteta je napravljena i lopov mora biti kažnjen. No, stavljanjem ukradenih bicikala u javnu uporabu krađa bicikala se sigurno smanjuje, što je svijetski dokazano. Da, netko želi uvesti naplatu i zaradu na biciklima kao što to rade po Francuskoj i još možda u nekim drugim državama. Ali kad već imamo 150 bicikala koje očito vlasnici ne žele, zašto ih država ne bi dala u javnu uporabu i tako oslobodila prometnice po gradovima? Barem dok ne pada kiša i snijeg, ili dok je dovoljno toplo za one koji i tako koriste bicikle, a koje im je netko ukrao pa su si nabavili nove.

OB
-obrisani-
11:53 17.10.2010.

@@@@ TO TO JE VIJEST DANA! Može odmah dati otkaz jer, evo samo što nije , stiže ponuda iz silicijske doline! Potpisana vlastoručno od Billa! S opaskom - urgentno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije