Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Na redu je Sabor'

Stožer uz pjesmu predao potpise za referendum o ćirilici

vuk
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/19
16.12.2013.
u 12:28

Svečana povorka krenula je ispred spomenika banu Josipu Jelačiću te pjevajući "Zovi, samo zovi" i "Od stoljeća sedmog" stigla na Trg svetog Marka

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je 632.165 potpisa građana koji su dali potporu referendumskoj inicijativi "Vukovar – Ne ćirilici" te ih danas odnio u Sabor. Svečana povorka od nekoliko stotina ljudi krenula je u 10 sati ispred spomenika banu Josipu Jelačiću preko Zakmardijevih stuba, Dverca i Ćirilometodske ulice te pjevajući "Zovi, samo zovi", "Od stoljeća sedmog" i "Bože, čuvaj Hrvatsku" stigla na Trg svetog Marka. Predstavnici Stožera praćeni pjesmom i povicima "Vukovar, Vukovar" ušli su u zgradu Sabora kako bi predali kutije s prikupljenim potpisima. Čelnike Stožera primio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Saborsku zastupnicu Ingrid Antičević Marinović, koja je u tom trenutku izlazila iz zgrade Sabora, predstavnici Stožera "pozdravili" su s "people must trust us".

Ne moram vam sada reći kako. Nećemo se predati i nećemo stati na ovome

Tomislav Josić:

Stožer je prigodnim natpisima "Uvođenje ćirilice na srpski način", "Niste nezamjenjivi" i "Narod odlučuje" upozorio na bahatost vlastodržaca te još jednom podsjetio na nemile događaje vezane uz Igora Gilju, policajca kojem prijeti otkaz zbog uklanjanja dvojezične ploče, i Darka Pajčića, branitelja koji je bio maloljetnik kad je branio zemlju i nastradao pri pokušaju skidanja ploče u Vukovaru. Pripadnicima Stožera potporu je došao dati i bivši hrvatski nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević.

Nakon predaje potpisa, okupljenima se obratio predsjednik Stožera Tomislav Josić:

– Pozivam vas sve da se mirno i dostojanstveno raziđete. Nećemo nikome dati povoda da nas naziva divljacima – rekao je Josić.

vuk
1/19

Leko: Interesirali su se za proceduru

Predsjednik Sabora Leko izvijestio je čelnike Stožera da će Sabor razmotriti njihovu inicijativu, a novinarima je rekao kako je sljedeći korak da se ona uputi na razmatranje Odboru za Ustav.

– Došli su interesirati se za dinamiku, za proceduru. Rečeno im je da je to riješeno Ustavom i poslovnikom te da će inicijativa imati tretman kao i druge do sada – rekao je Leko i dodao da ih je izvijestio kako u Saboru ne odlučuje pojedinac nego institucije te da će one odlučiti u skladu s vrijednostima na kojima počiva hrvatsko društvo, a koje su utvrđene u Ustavu.

Josić: Ako Ustavni sud odbije referendum, Stožer ide dalje

Tomislav Josić rekao je da je prikupljeno oko 680.000 potpisa te dodao da je Stožer odradio svoje, a da je sada na redu Sabor te kako i dalje očekuju da će referendum biti raspisan.

Ako odbor za Ustav zatraži ocjenu ustavnosti, a Ustavni sud odbije referendum, Josić najavljuje da će Stožer "ići dalje".

– Ne moram vam sada reći kako. Nećemo se predati i nećemo stati na ovome. Mi ćemo se boriti dalje na sve demokratske načine da dođemo do našeg cilja – rekao je Josić.

>> Policajcu koji je skinuo dvojezičnu ploču otkaz

Komentara 213

AT
Attak
20:15 15.12.2013.

Stopiti se izjednačiti hrvatske sa EU standardima . Hrvatska će dijeliti sudbinu europski naroda .Potpora Stožeru za obranu Hrvatske i herojskom Vukovaru od nepotpisanih 4 000 000 Hrvata!!

LU
Lucina
10:20 16.12.2013.

izgleda da ce se desiti Ukrajina jer ova vlast izaziva gnjev Hrvatskog naroda!!!

AN
Antiudbas
09:12 16.12.2013.

Ovo je definitivni kraj ove neHrvatske vlade. Pitanje je samo koliko jos dugo ce "vladati" Hrvatskom , tjedan ili mozda dva !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije