Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija iz Bruxellesa

Europski zastupnici upozorili na apsurdnost ograničavanja ćirilice

ćirilica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
20.12.2013.
u 15:02

Potpisnici su iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Finske, Danske, Nizozemske, Slovenije, Švedske, Latvije, Mađarske, Luksemburga, Češke, Španjolske, Austrije, Slovačke, Grčke i Bugarske.

Sedamdeset i četvero zastupnika u Europskom parlamentu potpisalo je otvoreno pismo u kojem upozoravaju da je referendumska inicijativa o ograničavanju upotrebe ćirilice u Hrvatskoj "apsurdna i iznad svega opasna za Hrvatsku i EU". 

– Hrvatski Ustav priznaje i štiti sve nacionalne manjine među kojima su najbrojnije srpska, češka, slovačka, talijanska, mađarska, židovska, njemačka, austrijska, ukrajinska, rusinska, bošnjačka, slovenska, crnogorska, makedonska, ruska, bugarska, poljska, romska, rumunjska, turska, vlaška i albanska. Prema sadašnjim propisima oni imaju pravo na višejezičnost u javnoj upravi i na javnim zgradama pod uvjetom da čine više od 33 posto stanovništva grada ili općine. Pokretači ovog referenduma pokušavaju umanjiti postojeća manjinska prava i promijeniti Ustav na način da nacionalne manjine imaju pravo koristiti svoj jezik u gradovima i općinama u kojima čine više od 50 posto stanovništva. To je apsurdno i iznad svega opasno za Hrvatsku i EU. Kao izabrani predstavnici europskih građana želimo uputiti snažnu poruku hrvatskoj javnosti, organizatorima i pristašama ove nepravedne i opasne inicijative – kaže se u otvorenom pismu koje potpisuju 74 europska zastupnika i zastupnice iz redova socijalista, zelenih, liberala i ujedinjene ljevice. 

Potpisnici su iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Finske, Danske, Nizozemske, Slovenije, Švedske, Latvije, Mađarske, Luksemburga, Češke, Španjolske, Austrije, Slovačke, Grčke i Bugarske.

>>Razbijene i skinute dvojezične ploče u Mirkovcima i Vukovaru

Komentara 104

Avatar komentatorx
komentatorx
15:23 20.12.2013.

Bez obzira na sve postupa se u skladu s pozitivnom praksom EU.Potpisi su skuljeni,zakon je jasan i dok god se ne promijeni zakon referendum je jedina opcija. Pitanje možda jeste malo zbunjujuće ali važno je samo reći da se neće dirati stečena prava manjina već da je ovo isključivo pitanje ćirilice. NE ćirilici u Vukovaru!

ST
story
15:13 20.12.2013.

još samo da francuzi kažu "ugledajte se u nas", čudno da se nisu pridružile i druge opcije,već samo kominterna..........

ĆA
ćaćaća
15:14 20.12.2013.

treba ih poslati na suživot u vukovar na par mjeseci..ako bi izdržali..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije