Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika vladajućima

Josipović: U izmjenama Ustava prepoznao sam neke slabosti

ivo josipović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/6
16.12.2013.
u 17:45

Nisam siguran da Ustav nije došao u jedno stanje debalansa i mislim da će se u skoroj budućnosti otvoriti pitanje cjelovite ustavne revizije, kaže predsjednik.

Nakon što su članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predali potpise za referendum o dvojezičnosti, predsjednik Ivo Josipović prilikom posjeta Drnišu kazao je da očekuje kako će mjerodavne službe provjeriti je li raspisivanje referenduma sukladno Ustavu. Dodao je da to uključuje i provjeru je li meritum referenduma onakav kakav bi trebao biti prema Ustavu te da ne misli da je taj referendum nešto dobro i ustavno, javlja Media servis.

Josipović je kazao kako je u prijedlogu izmjene Ustava prepoznao neke slabosti, no da je na Saboru da vidi odgovara li im tu nešto ili ne.

- Razumijem da vladajuća koalicija, potpomognuta i s dijelom oporbe, koja mijenja Ustav, možda teško može prihvaćati pojedine inicijative u ovoj fazi zbog toga što moraju čuvati potrebnu većinu, ali ja sam, što bi se reklo, olakšao dušu, rekao koje su slabosti i volio bih da se pokaže kako nisam bio u pravu - naglasio je predsejdnik. te odbacio da se sa svojim intervencijama želi distancirati od vladajućih, a ususret predsjedničkim izborima.

- Gledajući sad tekst Ustava kao cjelinu, nisam siguran da Ustav nije došao u jedno stanje debalansa, da je određena materija možda i prenormirana, neka podnormirana, da vrijeme možda nije pregazilo neke odredbe i mislim da će se u jednoj skoroj budućnosti otvoriti pitanje jedne cjelovite ustavne revizije - zaključio je Josipović.

Komentara 7

CV
crna vrana
18:31 16.12.2013.

Predsjednik države , koji bi trebao biti čuvarem ustavnih vrednota ( trodiobe vlasti), otvoreno se kao i premijer i ministrica vanjskih poslova miješa u nadležnost Sabora i Ustavnog suda , vršeći na njih tako svojevrsni pritisak. To je u demokracijama nedopustivo, što dokazuje da je u Hrvatskoj dopušteno izvršnoj vlasti da arbitrira o svih pitanjima, a to se svugdje u civiliziranim državama karakterizira kao uzurpacija ovlasti s totalitarnim ambicijama. Slažem se s predsjednikom da je Ustav doveden u svojevrsni debalans jer je po Ustavu narod suveren-sva vlast izvire iz naroda i pripada narodu, što novim prijedlogom za izmjenu Ustava vladajući dovode u pitanje , pokušavajući se postaviti iznad te vrednote, onemogućavajući narodu da putem referenduma bude korektiv predstavničkoj demokraciji , koja sve više postaje puka partitokracija.

DU
Deleted user
18:56 16.12.2013.

Oper je josipović "govorio, govorio i govorio" bez da je išta rekao. On nije siguran u ovo, on nije siguran u ono, ali je u svojoj nesigurnosti u ovo, ili svojoj sigurnosti u ono - olakašao dušu - obijelodanio je predsjednik puku. Imamo predsjednika koji i ovo ili ono nije siguran, ali imamo i puk koji je sasvim siguran da ovakvog predsjednika ne trebamo. A izbori hvala Bogu nisu više daleko.

BI
billynik
18:07 16.12.2013.

Ovo baljezganje stvarno nije vrijedno komentara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije