Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Lugano, švicarski Monte Carlo u najjužnijem kantonu Ticino

lugano
Foto: VL
1/9
02.05.2016.
u 17:15

Zabava na jezeru traje cijele godine, od jedrenja do vožnje pedalinama. Gastronomija je slična lombardskoj. Tipična su jela rustikalna, palenta, zečetina, slatkovodna riba ...a sirevi gozba za nepce!

 Ako ste i na tren pomislili kako su Švicarci hladan narod i da su snijeg, zlatne poluge i mliječna čokolada te sir jedino što ih obilježava, u krivu ste. Mjesto gdje toplina Mediterana i doduše poprilično čudan kotrljajući talijanski jezik ljube hladne obraze Alpi smjestilo se na krajnjem jugu Švicarske, u kantonu Ticino, na jezeru Lugano (Lago di Lugano) i istoimenom gradiću Lugano te okolnim mjestima. Zagrljaj je to prožet tragovima mediteranske arhitekture u starogradskoj jezgri koju nadopunjuju alpski drveni krovovi jer su zime snježne i poprilično duge. Prijeći granicu Italije i Švicarske, odnedavno samo s osobnom kartom, valja na uskom nasipu koje dijeli jezero nevjerojatno smaragdne boje.  Već prvi kontakt sa policajcima na švicarkoj granici pogled je u posve drugi svijet. Riječi 'dobro došli', 'izvolite' i 'želimo vam ugodan boravak' , uz neizostavni osmjeh, glazba su za uši. U zemlji u kojoj je stopa kriminala manja od 5%, a snijeg se čisti, bez obzira koliko ga palo tijekom noći, najkasnije do 8 sati ujutro, osmjeh je na licima prolaznika koji će, susretnete li ih tek prvi put podzraviti, a gospoda uz naklon skinuti šešir. 

Jezera sjeverne Italije atrakcija su sama po sebi, no Lugansko jezero, možda sam subjektivna, jedno je od najljepših. Na prvi pogled po svojim vilama, perivoju te vrtovima i luksuznim hotelima uz obalu podsjetit će na Opatiju i Lovran ili čak Rapallo i Santa Marhgherita Ligure. No nema tu vrelinu koja se osjeća već u proljeće iako je jezero i samo mjesto Lugano poznato kao švicarsko mondeno ljetovalište. Već pri samom dolasku u Lugano pažnju će privući minijaturna Švicarska (Svizzera miniatura) ogledni park u kojem su na zanimljiv način predstavljeni kantoni i znamenitosti u njima. Uz samu obalu smješteni su luksuzni hoteli kojima zvjezdica ne nedostaje, a između njih skutrila se šarmantna starogradska jezgra i glavni gradski trg Piazza dell Riforma. Posjetili smo  Lugano baš na dan kada se ondje održavalo vjenčanje, a mladencima su uz vijećnike čestitiali i gradski oci. Umjesto konfeta ispuhivali su balone od sapunice, a latice  i ruža su bili pometeni desetak minuta nakon što su se mladenci udaljili u - limuzini, dakako. Vozni park Švicaraca uglavno se proteže od Porchea i BMW-a te Mercedesa i Jaguara, luksuznih izdanja, no naći će se i pokoji jednosatvniji automobil. Zanimljvo je da se u Švicarskoj smatra prekršajem ako upravljate vozilom koje je oštećeno ili ogrebamo. To je ondje, naprosto - nedopustivo. 

U svega desetak minuta šetnje  gradom doči ćete do sjajno očuvane i bogate katedrala sv. Lovre sa zvonikom s kojeg se prostire nezaboravan pogled na jezero. Osim posjeta kasinu, za koji vrijedi dobar stari old school pravilnik i dress code – smoking i večernje haljine, Lugano je prava meka za ljubitelje brendiranih stvari. Butici svih robnih marki i dizajnera smješteni su na samo dvadesetak minuta hoda, a za ulaz u neke od njih treba i najava - Prada, Gucci, Louis Vuiton, Rolex, Phatek Philippe,  Hermes...draguljarnice, zlatarne, buitici u kojima se uzimaju mjere za večernje haljine damam i odijela gopsode, ručno krojene i šivane kravate, torbice od najfinije kože ...A tek manufalture u kojima se izrađuje švicarsak čokolada... No, ono što Luganu daje poseban šarm mali su trgovi prepuni tijekom proljeća i ljeta. Cijene su  osjetno više nego u Italiji, a posebnu pozornost privlači nastup lokalnih proizvođača hrane, ponedjeljkom i petkom. Pravi doživljaj Lugana pogled je s brda Monte San Salvatore u čijem se podnožju smjestio gradić. Do njega vozi uspinjača, a s vidikovca puca pogleda na donje i gornje jezero, granicu, gradiće ...    Vrijedi se potruditi i prošetati te doživjeti švicarsku preciznost. 

Kupujete li suvenire računajte da ćete za npr.  magnetić izdvojit barem 8 franaka, za espresso 3,5, za tanjur tjestenine 15 franaka, odlazak uspinjačom na brdo 26, Aperol ili Campari spritz 12 franaka ... Donar dio šetnice Lungo lago pokriven je besplatnom mogučnošću spajanja na internet. Inače, cijene odjeće i obuće iz lanca popularnih brendova poput Zare, H&M, Benettona i sl skupji su doli u Italiji. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije