Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK AKCIJE

Mamića i ostale sumnjiče da su izvukli oko 80 milijuna kn. Evo koji su transferi pod lupom!

Zdravko Mamić
Foto: Hina
1/54
18.11.2015.
u 23:40

Zdravko Mamić jutros je uhićen u opsežnoj akciji

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić uhićen sa sinom Marijem, Damirom Vrbanovićem, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem.

>>> 23:30 - Otac i sin Mamić te Damir Vrbanović ispitani su danas u USKOK-u. Iznijeli su obrane i zanijekali krivnju, a Krota i Stipančić svoje bi obrane trebali dati sutra.

>>> 21:03 - Zdravko Mamić i Damir Vrbanović tijekom poslijepodneva dovedeni su u USKOK na ispitivanje. Obojica su iznijela svoje obrane i zanijekale to za što ih se sumnjiči. Nakon ispitivanja u USKOK-u, odvedeni su u policijski pritvor na Oranicama, gdje će prespavati. U tijeku je ispitivanje Marija Mamića, nakon čega će i on biti prevezen na Oranice, dok bi preostala dvojica osumnjičenika trebala biti ispitana sutra.

Kada i oni budu ispitani u USKOK-u, svi osumnjičenici će biti izvedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, jer će USKOK najvjerojatnije tražiti da im se odredi istražni zatvor. Mamića i ostale USKOK sumnjiči za zločinačko udruživanje i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Pojednostavljeno, sumnja se da su od 2004. do 2014. godine iz Dinama preko offshore tvrtki diljem svijeta izvukli oko 80 milijuna kuna.

USKOK je istraživao veći broj transfera bivših nogometaša Dinama, a u konkretnom slučaju pod lupom su se našli transferi Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Dejana Lovrena, Boška Balabana i Georga Kocha.

>>> 20:29 Nakon Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, u USKOK je na ispitivanje dovezen i Zdravkov sin Mario Mamić.

>>> 19:50 Damir Vrbanović je ispitan u USKOK-u. Kao i Mamić, iznio je obranu i zanijekao krivnju, a odgovarao je na pitanja istražitelja. Nakon ispitivanja prevezen je policijski pritvor na Oranicama, gdje će i prenoćiti.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

>>> 19:47 I dok je Zdravko Mamić na Oranicama, a Damir Vrbanović na ispitivanju, svjetski mediji raspisali su se o uhićenjima čelnika HNS-a.

>>> 18:40 – Ispitivanje Zdravka Mamića u USKOK-u je završilo, a njegova odvjetnica Jadranka Sloković kratko je kazala da je iznio obranu i porekao djelo. Mamić je nakon toga odvezen u policijski pritvor na Oranicama, gdje će i prenoćiti.

>>> 18:15 – Nakon Zdravka Mamića, u USKOK je na ispitivanje dovezen i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović. Podsjetimo, on je uhićen jutros u zračnoj luci nakon povratka iz Rostova, gdje je bio s nogometnom reprezentacijom.

>>> 17:30Zdravko Mamić u 17.30 dovezen je u USKOK na ispitivanje, a kroz vrata u Gajevoj ušao je na originalan način. Pokušavajući se skriti pred fotoreporterima, Mamić je legao na stražnje sjedalo policijskog vozila koje ga je dovezlo iz policijskog pritvora na zagrebačkim Oranicama. Očekuje se da bi tijekom večeri na ispitivanje trebali biti dovezeni njegov sin Mario i Damir Vrbanović. Što se tiče Igora Krote i Sandra Stipančića, još uvijek nije poznato hoće li i oni biti dovezeni večeras, s obzirom na to da je policija tijekom poslijepodneva još uvijek pretraživala njihove stanove, kuće i tvrtke.

>>> 15:12 – Konferencija za medije uoči prvenstvene utakmice sa Slaven Belupom bit će održana bez prisustva trenera Zorana Mamića. Zamijenit će ga pred predstavnicima medija Damir Krznar.

>>> 14:25 – Neslužbeno se doznalo tko je "čovjek s maskom" u automobilu na Dinamovu stadionu. Više pročitajte OVDJE.

>>> 14:23 – U službene prostorije PN USKOK-a stigao je i Damir Vrbanović.

>>> 13:43 Zoran Mamić došao je u ured agencije MSA u vlasništvu Marija Mamića

>>> 13:19 – Dinamo se oglasio i priopćio da je Zdravko Mamić prevezen u službene prostorije PN USKOK-a.

– Obavještavamo javnost i navijače da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija kojima se u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji službenika PN USKOK-a i svojih odvjetnika izvršni predsjednik kluba prevezen u službene prostorije PN USKOK-a.

>>> 13:03 – Hrvatski nogometni savez također se oglasio:

– Ovim putem obavještavamo zainteresiranu javnost te predstavnike medija da su u srijedu, 18. studenoga, u ranim jutarnjim satima u prostorije Saveza ušli djelatnici PN USKOK-a.

>>> 12:48 – Potvrđeno je da su uhićeni Igor Krota i Sandro Stipančić, a neslužbeno se doznaje da ih se sumnjiči za "pranje" novca preko off-shore kompanija.

>>> 12:14 – Predsjednik HNS-a Davor Šuker nije se vratio s reprezentacijom u Zagreb, produžio je u London kao što je bilo i planirano.

>>> 11:55 – Hrvatski nogometni savez oglasit će se priopćenjem na ovu temu. Nitko od djelatnika, nogometaša i stručnog stožera reprezentacije nije htio niti smio govoriti o uhićenjima.

>>> 11:28 – Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović bio je u Rusiji na putu s reprezentacijom pa se do njega nije odmah moglo, ali oko 11 sati priveden je u zračnoj luci Pleso. Slično je bilo i u srpnju ove godine, a tada su na putu bila i braća Mamić. Svoj trojici pretražuju se kuće, a uz to se pretražuju i prostorije Dinama.

>>> 10:40 Mate Matić, odvjetnik Damira Vrbanovića, kazao je kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.

– Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu – izjavio je Matić Hini.

Prema Matićevim informacijama, Vrbanović bi s reprezentacijom u zagrebačku zračnu luku trebao sletjeti oko 10.45 sati. S obzirom na već položenu jamčevinu, uz koju je u srpnju pušten da se brani sa slobode, odvjetnik smatra da Vrbanović ne bi trebao biti ponovno uhićen.

– Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i USKOK-u – kazao je Matić. Dodao je kako ne zna pojedinosti o posljednjoj Uskokovoj akciji u kojoj su u srijedu ujutro uhićeni Zdravko Mamić i njegov sin Mario te još dvojica osumnjičenika.

Mamićevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

>>> 9:07 – Policija, neslužbeno se doznaje, istražuje sumnjive transfere nogometaša iz Dinama koji su obavljeni u razdoblju od 2004. do 2015., a koje je preko svoje agencije Mamić sport agencija (MSA) vodio Mario Mamić. Navodna šteta je 78 milijuna kuna. Novac stečen utajom poreza “prao” se preko tvrtki u Hong Kongu i još nekoliko zemalja.

>>> 8:47 – Obavještavamo javnost i navijače da su u srijedu, 18.11., u ranim jutarnjim satima u prostorije GNK Dinamo ušli djelatnici PN USKOK-a. O svim daljnjim informacijama i klupskim odlukama pravovremeno ćemo obavijestiti javnost putem službene stranice kluba – priopćili su iz Dinama.

Još u srpnju USKOK je predložio da se tijekom istrage protiv Zdravka Mamića i ostalih optuženika ispita stotinjak svjedoka, a istražni zatvor odredi Milanu Pernaru, Damiru Vrbanoviću te braći Zdravku i Zoranu Mamiću. No nakon pet dana braća Mamić i Damir Vrbanović pušteni su.

Nešto poslije "procurila" je vijest o tome da su u USKOK-u ispitani Luka Modrić i Dejan Lovren. Naime, prije utakmice s Azerbajdžanom bili su u USKOK-u i progovorili o svojim transferima. Ono što je rekao nogometaš Real Madrida došlo je do javnosti do najsitnijih detalja.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naime, USKOK sumnjiči Zdravka Mamića da je na tom transferu sebi priskrbio 52 milijuna kuna, odnosno da je do tog novca došao temeljem aneksa ugovora prema kojem je Modrić Mamiću morao isplaćivati 50 posto od svakog budućeg transfera. No aneks tog ugovora je, sumnjaju istražitelji, antidatiran jer, kada je Modrić odlazio iz Dinama, potpisao je zapisnik da prema Dinamu nema nikakvih potraživanja. A onda mu je od rujna 2009. do srpnja 2012. Dinamo isplatio oko 80 milijuna kuna, a nakon obračuna poreza Modriću je na račun sjelo oko 67 milijuna kuna.

Istražitelji su, prateći trag novca, otkrili da je novac istog dana nakon što ga je Dinamo uplatio na Modrićev račun, Modrić podizao te uplaćivao na račune Zdravka Mamića i članova njegove obitelji i to u istoj poslovnici u kojoj je novac i podizao. No nikada do kraja nije bio isplaćen cijeli uplaćeni odnos, a Modriću je ostalo oko 15 milijuna kuna.

>> Love me kao divlju svinju! Od Osijeka do Zagreba sam se vozio s odvijačem u gumi!

>> Hoće li Modrić i Lovren odgovarati zbog svoje uloge u transferu novca?

>> Prethodnici Mamića: evo tko je iz hrvatskog nogometa završio u zatvoru

>> Zatvorenici s Mamićem pjevali "Ne može nam nitko ništa..."

Komentara 592

KR
kratez
08:02 18.11.2015.

kad ce te uhapsit svog mentora Stipu Mesica

DU
Deleted user
08:06 18.11.2015.

izgleda se partija sa mostom nije dogovorila i sad su krenuli sa mazanjem ociju javnosti. Naprosto ne vjerujem u strucnost i postenje partijskih istrazitelja i sudaca. Mamica ne simpatiziram niti najmanje no ovako kupovati potencijalne glasove postaje neinteligentno. Pogotovo akoo ga za dva tri dana Mamica puste jer nemaju dokaza ili su cijeli predmet zbrljali.

PA
pajokola1
08:02 18.11.2015.

Pa bio im je već u zatvoru,što su ga uopće puštali ,ovo je kao crtić...ili je kriv ili nije,imate dokaze ili nemate, kad će jednom netko odgovarati zbog neodgovornosti i trošenja novca poreznih obveznika,jer te igrice uhiti pa pusti koštaju sve nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije