Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko istraživanje

Otkrili kako trenutak prve mjesečnice i dob ulaska u menopauzu utječe na to koliko će dugo žena živjeti

mjesečnica
Foto: ordinacija.hr
1/4
28.07.2016.
u 11:26

Žene koje su ušle u menopuzu s 50 godina ili kasnije imaju puno veću vjerojatnost da će dočekati svoj 90. rođendan, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Menopause

S koliko ste godina dobili svoju prvu mjesečnicu i kada ste ili ćete ući u menopauzu, može biti pokazatelj koliko dugo ćete živjeti, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta San Diego u Kaliforniji. 

Istražitelji su analizirali podatke više od 16 tisuća žena u menopauzi i došli do zaključka da žene koje su svoju prvu mjesečnicu dobile s 12 godina ili kasnije, imaju dulji životni vijek. 

Žene koje su ušle u menopauzu s 50 godina ili kasnije imaju puno veću vjerojatnost da će dočekati svoj 90. rođendan, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Menopause. 

– Naš tim otkrio je da žene koje su kasnije ušle u menopauzu rjeđe obolijevaju od, primjerice, srčanih bolesti, dijabetesa, krvožilnih bolesti i imaju općenito bolju zdravstvenu sliku – rekao je voditelj istraživanja Aladdin Shadyab u priopćenju. 

Nije još potpuno poznato zašto je kasnija mjesečnica povezana s rjeđim oboljenjima kod žena kasnije u životu te su potrebna dodatna istraživanja, navodi se u priopćenju. 

>>Do 'stote' potpuno zdravi? Japanci testiraju 'pilulu mladosti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije