Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci:

'U pravu je Sanja Musić Milanović, crni kruh bolje je rezati tanko'

Musić Milanović i kruh
Foto: Pixsell/Thinkstock
1/2
30.10.2014.
u 10:00

Dr. Sanja Musić Milanović dala je dobar savjet koji bi prošao nezapažen da joj muž nije premijer

Ako zanemarimo komponentu, na neki način možda i financijskog ulaganja u zdravlje, crni kruh možete izrezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije – izjavila je dr. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za prevenciju debljine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u HRT-ovoj emisiji, zbog čega je postala vijest dana.

Mediji u regiji prenose tu rečenicu, prozvana je i Marijom Antoanetom, na Facebooku se natječe u kompilacijama te izjave, komentari su neizbrojivi (neki i neubrojivi), ali istina je da bi ovaj savjet ostao nezapažen da ga nije izrekla dr. Musić Milanović – supruga premijera.

I to premijera zemlje u dubokoj materijalnoj i gospodarskoj krizi, a možemo nažalost reći – i svakoj drugoj krizi. Na stranu treba li i premijerova supruga kordon raznoraznih stručnjaka za “peglanje” svoje pojave u javnosti, njezina je izjava za kolege joj iz struke – na mjestu.

– Tanja šnita crnog kruha znači da ćete ga pojesti manje jer će vas on brže zasititi zato što ima niži glikemijski indeks. To znači da ćete ga konzumirati znatno manje nego bijelog kruha i peciva, a pritom ćete brže i dulje biti siti. To su dvije prednosti i razlozi zbog kojih se uvijek pri korekciji tjelesne mase predlaže da osoba uzima nerafinirane proizvode. To nije dojam, to je mjerljivo u znanosti i uistinu nam treba – komentira i objašnjava Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica, upozoravajući da nas pecivo u konačnici košta više od teletine ili škampa jer za četiri do osam kuna, koliko stoji pecivo, dobijemo samo 50 grama kruha.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

– Pa vi sad izračunajte koliko vas zapravo košta kilogram peciva, a Hrvati žive na pecivima – poručuje nutricionistica Martinić napominjući da Hrvati nemaju naviku gledati težinu kruha niti im je taj podatak poznat pri njegovoj kupnji. Tako kad kupujemo standardnu štrucu bijelog kruha, zapravo kupujemo samo pola kilograma kruha, ističe nutricionistica Martinić. A štruca crnog kruha, dakle iste veličine, znatno je teža.

– Nije moguće napraviti crni kruh od pola kilograma jer bio bi premalen – dodaje.

Centar za promicanje

Dokaz je tomu i činjenica da je šnita crnog kruha znatno teža od šnite bijelog kruha, pa stoga i zasitnija. Konkretne brojke, kako ih tumači znanost, objasnio nam je nutricionist Goran Purić.

– Jedna porcija kruha kriška je debljine jedan centimetar, a naravno da postoje razlike u kategoriji kruha. Takva šnita polubijelog kruha teška je 20 grama, crnog 30, a kukuruznog 35 grama. Što je kruh cjelovitiji, to je kriška teža i, u principu, što je kruh teži, to je zdraviji – kaže ovaj nutricionist.

Tanja šnita crnog kruha znači da ćete ga pojesti manje jer će vas on brže zasititi i to je dobra preporuka

Olja Martinović

Druga su tema dosjetke i eventualne manipulacije sastavom pojedinog kruha kako bi se činio zdravijim, no svaki kruh ima dostupnu deklaraciju sa sastavom i potrošač se može informirati što jede. A to je već navika koju većina nema i u Hrvatskoj se godinama upozorava na debljinu te njezine posljedice kao veliki javnozdravstveni problem.

Na tu je temu na HRT-u gostovala i dr. Sanja Musić Milanović, voditeljica odjela u glavnoj javnozdravstvenoj ustanovi, koja se bavi upravo debljinom. Iza nje je niz znanstvenih radova, uostalom na internetu je dostupna njezina doktorska disertacija o karakteristikama debljine odraslih u Hrvatskoj, posao joj je i promocija zdrave prehrane, ali sve je to postalo nevažno nakon izjave o prednostima crnog kruha. Iza te izjave ostala je i činjenica da upravo ovaj odjel HZJZ-a stoji iza projekta Centra za promicanje zdravlja gdje svi mogu, bez ikakve uputnice i besplatno, dobiti savjete o pravilnoj prehrani djece, starijih, trudnica, o suplementima koje volimo gutati, dobiti plan prehrane ako želimo skinuti višak kilograma, dobiti savjet liječnika za, primjerice, pravilnu prehranu djeteta u razvoju, sportaša...

Isto su tako u zraku su ostali i podaci da je u Hrvatskoj više od 20 posto odraslih žena i muškaraca debelo. Kardiovaskularni problemi posljedica su viška kilograma, a oni su glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Epidemiološka je to slika zemlje zbog koje je, uostalom HZJZ, i propisao konkretne ciljeve. A oni kažu da se indeks nepravilne prehrane mora smanjiti jer se nepravilno hrani 14 posto muškaraca i devet posto odraslih žena u Hrvatskoj.

Tjelesno je neaktivno oko 30 posto stanovnika, neovisno o spolu, i taj se postotak mora smanjiti za barem deset posto. Ciljevi su to zacrtani za realizaciju do iduće godine, što znači da se učinak poduzetih mjera već zbraja. Teško da će nam ga nakon posljednjeg javnog nastupa predstaviti dr. Musić Milanović. Njezinim kolegama odmah je, kaže, bilo jasno što želi poručiti i kako čini ono što joj je i posao – promovira zdravlje, pravilnu prehranu i važnost tjelesne aktivnosti. Ipak, svi odreda dodaju i da nikad “afera tankih šnita” ne bi ni postojala da dr. Musić Milanović nema premijera za muža. Ta je pozicija, smatraju, u njezinoj karijeri uteg jer se banalizira njezino obrazovanje i stručnost koju svi smatraju neupitnom.

Postoje razlike u kategoriji kruha. Šnita polubijelog kruha teška je 20 grama, crnog čak 30 grama

Goran Purić

– Ona će vam 50 puta nešto provjeriti, uspoređivat će jedan podatak na sve moguće načine. I ono kako je ona govorila u emisiji način je na koji ona i inače govori, kako razgovara s nama, s bratom i svima – kaže jedan od njih neslužbeno.

Genijalno za zdravstvo

Nedostupna za komentar vjerojatno će jedno vrijeme ostati i dr. Musić Milanović s kojom smo neuspješno pokušali kontaktirati. Je li to njezin izbor, može se nagađati, a dotad se projekt prevencije debljine nastavlja. Stoga nije naodmet ponoviti savjete kojih bi se mnogi Hrvati morali pridržavati žele li očuvati zdravlje:

– Pravilna prehrana temelji se na tri osnovna makronutrijenta, ugljikohidrati čine polovicu, a masnoće i bjelančevine drugu polovicu prehrane. Tajna je u ravnoteži prehrane, stoga u konzumaciji žitarica treba paziti da polovica žitarica budu cjelovite, npr. žitne kaše, a druga polovica proizvodi poput kruha, peciva i tjestenina. Probajte u prehranu uključiti žitne kaše, zobenu, pirovu ili palentu – savjetuje nutricionist Purić.

I najzad, kako o “aferi crni kruh” zaključuje Olja Martinić, to je zapravo genijalno za javno zdravstvo jer tko bi inače čitao o kruhu.

>>Kosor o crnim šnitama: Ako vam je pun kufer pametnih savjeta, režite žile!

>>'Širina šnita kruha nije uzrok neimaštine. U banani smo zbog nesposobnosti političara!

Komentara 116

Avatar MrKonfucije
MrKonfucije
10:20 30.10.2014.

Kod naslova bi još trebalolo dodati "Ovo je plaćeni oglas" :-)

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
10:26 30.10.2014.

Ok. Hahahah. Koji apologeti života i djela gospođe musić-milanović.... kako umanjiti štetu???... presmiješno... ali dobro... a sad mali test za "stručnjake" i objektivne "novinare".... zamislite da je to izjavila gđa. Željka Markić ili još sočnije recimo gđa. Kolinda G.K. .... danima bi se povlačilo po medijima, i nikome ne bi palo na pamet pisati ovakve nisko-inteligentne pamflete. ... što bi tek zabrinuti josipović izjavljivao... hehehe

ST
stefj
10:13 30.10.2014.

He, he, danas se stvarno svatko naziva stručnjakom i dolazi u novine... Ne znam čemu konfabuliranje i prepravljanje izjave gđe. Musić-Milanović? Nije izjavila kao što je napisano, nego onako kako je snimljeno. Ima na youtube-u... Nije tako mislila, ali je definitivno zabrljala i krivo izjavila. Normalno je da će je prozvati Hrvatska Maria Antoaneta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije