Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA

Ni odstranjivanje jajnika nije jamstvo da neće oboljeti od malignih bolesti

angelina jolie
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
1/11
25.03.2015.
u 08:29

Slavna glumica je objavila "Dnevnik operacije", a u njemu da je zbog zahvata ušla u menopauzu

Obostrana mastektomija, odstranjivanje obiju zdravih dojki, kojoj se podvrgnula oskarovka Angelina Jolie, izazvala je burne reakcije među ženama, ali i liječnicima.

Stavovi su bili podijeljeni oko njezina izbora nakon što je doznala da je nositeljica mutiranog gena koji kod žena znatno povećava rizik od razvoja raka dojke.

Kobna neizvjesnost

Na žalost, to nije bio kraj njezinih zdravstvenih problema. Glumica je u kolumni objavljenoj u New York Timesu pod naslovom "Diary of a Surgery" (Dnevnik operacije) obznanila da su joj na nedavnoj operaciji odstranili oba jajnika i jajovode.

Angelina se nakon operacije grudi češće podvrgavala kontrolama pa su je liječnici na jednom takvom pregledu upozorili kako tumorski markeri pokazuju rane znakove karcinoma.

S obzirom na obiteljsku anamnezu (od raka jajnika umrle su joj majka i teta), odlučila se za zahvat. Pet dana nakon operacije trajala je neizvjesnost, čekao se odgovor na pitanje: je li se rak proširio, ali rezultati su bili negativni. Ovakvi zahvati nisu neuobičajeni ni kod nas.

– To jesu ekstremni zahvati, no ne i rijetki, gotovo su svakodnevni u ginekološkoj onkologiji – kaže ginekolog prof. dr. Velimir Šimunić.

– Dijagnostika i genetska istraživanja pokazali su kako postoji srodnost između raka dojke i raka jajnika u genskom tipu pa je to indikacija za ovakve zahvate. Uz to jajniku prijeti opasnost od začetka raka u bliskom mu jajovodu pa se danas sve češće u sumnjivim slučajevima odstranjuju i jajovodi – objašnjava prof. dr. Šimunić.

– Kada je riječ o pacijentici poput Angeline Jolie (ustanovljeni onkogeni i opterećujuća obiteljska anamneza), velika je vjerojatnost da će oboljeti od raka dojke ili jajnika. Ili oboje. Važnu ulogu pri donošenju odluke što učiniti ima dob žene. Ako je riječ o pacijentici koja je u reproduktivnoj dobi, zagovornik sam češćih kontrola.

Hod po minskom polju

No, ako je riječ o ženama koje su ostvarile majčinstvo, a imaju loše prognoze i nalaze, vađenje jajnika prevenirat će bolest u visokom postotku. Dakako, i tu postoji mogućnost ekstraovarijalnog oblika karcinoma u peritonealnom dijelu, tj. u potrbušnici, kaže prof. dr. Damir Eljuga.

Dakle, ne može se reći da je nakon vađenja jajnika i jajovoda žena posve zaštićena. Život sa spoznajom da u sebi nose gen raka za žene je poput hodanja po minskom polju, a u izboru su stalne kontrole ili radikalni zahvati, zbog toga je vrlo važno angažirati i psihoonkologe, koje naš zdravstveni sustav na žalost još ne prepoznaje kao potrebu u tijeku liječenja i oporavka.

>>Dijagnoza u samo jednom danu do ljeta i za štitnjaču

>>Kod mlađih žena rak dojke je agresivniji

Komentara 2

Avatar abraham73
abraham73
12:06 25.03.2015.

Guska.

AR
ar2di2
07:06 26.03.2015.

psihički bolesna osoba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije