Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indeks majčinstva

Majke su kod nas zaštićenije nego u Japanu

Mother and Son Playing in Meadow
06.05.2015.
u 17:00

Mjerenje indeksa majčinstva u svijetu upozoprilo na sirmonaštvo, glad i smrtnost djece

Majčinstvo, dio života većine žena, bez obzira na socijalne i ekonomske uvjete u kojima one žive, od najsiromašnijih dijelova svijeta do onih visokorazvijenih, ozbiljno je ugroženo, pokazali su rezultati velike analize koju je provela organizacija Save the Children. Riječ je o svjetskoj organizaciji koja od 1932. godine pomaže djeci u 120 zemlja svijeta. U njezinu najnovijem izvješću objavljeni su detaljno analizirani podaci koji upozoravaju na zastrašujuće uvjete u kojima žive majke i djeca te na visoku stopu siromaštva, gladi, bolesti, pa i smrtnosti djece, s naglaskom na problematiku življenja u urbanim područjima. Rezultati su nazvani indeksom majčinstva.

Zlatna sredina

"Prikupljeni podaci upućuju na golem jaz između bogatih i siromašnih zemalja i traže hitnu akciju kako bi se poboljšalo zdravlje i životni uvjeti majki i njihove djece", kažu u udruzi. Prema provedenim istraživanjima i prikupljenim podacima, analizirani su podaci koji su govorili u prilog majčinstvu u 179 zemalja svijeta. Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, Hrvatska se nalazi na 30. mjestu, a susjedna nam Slovenija na visokom 15. mjestu kada je riječ o pogodnostima, pomoćima, beneficijama koje imaju majke i njihova djeca. Srbija je na 35. mjestu, Makedonija na 37., Crna Gora na 42., a Bosna i Hercegovina na 54. mjestu liste 179 analiziranih država. Parametri prema kojima se mjerila kvaliteta okruženja za majčinstvo obuhvatili su pokazatelje zdravlja majki i djece, pristup obrazovanju, ali i politički i gospodarski status žena.

Najgore je ocijenjena Somalija, zemlja koja je prema procjeni organizacije Save the Children već drugu godinu najgora zemlja na svijetu za majčinstvo, a čak 15 posto djece tamo ne doživi peti rođendan. Analiza otkriva i pogubnu ulogu ratova.

Devet od jedanaest najlošijih zemlje su pogođene ratovima ili nestabilnošću, što znači da nisu u stanju osigurati ni najnužnije usluge za zadovoljavanje osnovnih potreba svojih građana. Europa se pokazala mnogo poželjnijim i osvještenijim mjestom kada je riječ o skrbi za majke i djecu, a Hrvatska je, što je zanimljivo, na ljestvici Save the Children visoko rangirana, više od, primjerice, mnogo bogatijih zemalja poput SAD-a i Japana.

Iako bilježi zabrinjavajuće brojke kada je riječ o padu nataliteta, Hrvatska je dalje zemlja koja prepoznaje važnost i vrijednost majčinstva.

Tijekom 2013. godine u Hrvatskoj su rođena 39.932 djeteta, govore podaci Državnog zavoda za statistiku.

Natalitet i dalje pada

Za neke poražavajuća demografska slika, za druge samo trend koji je pod utjecajem društvenih promjena vidljiv u svim društvima zapadne civilizacije zapravo i čini našu zemlju poželjnom za majčinstvo. Hrvatice, doduše, sve više rađaju u kasnijoj životnoj dobi, što opet utječe na natalitet.

– Plodnost žena počinje padati nakon 32. godine života, a nakon 38. pada sve brže zbog čega je sve više žena zabrinuto za mogućnost majčinstva – objašnjava prof. dr. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i porodništva, ističući kako je neplodnost u Hrvatskoj dosegla čak 17 posto, a svaki šesti par ima problema sa začećem.

>>Želite dijete, ali i dalje to odgađate? Ovo je 5 znakova da ste spremni

>>Odgađate majčinstvo? Zbog ovoga biste se mogli i predomisliti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije