Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HALO, DOKTORE

Ako vožnja bicikla smanjuje bol, ne treba je izbjegavati

bicikliranje
Foto: Thinkstock
25.05.2015.
u 17:00

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Dijagnosticirana mi je hernija diska L5 S1. Doktorica me uputila neurokirurgu na pregled i strogo mi zabranila fizičku aktivnost. U međuvremenu sam vozio bicikl do 30 km gotovo svaki dan i pomaže mi jer ne osjećam bolove. Sada, u stanju mirovanja, osjećam bolove i to mi smeta. Smijem li voziti bicikl s ovom dijagnozom?

Odgovara Goran Cvetojević, bacc. physioth.

Pojam hernija diska ne govori puno o tome smijete li ili ne voziti bicikl. Hernija diska ima svoje stupnjeve i svaki od njih ima svoje specifičnosti u simptomima i liječenju. Operacija hernije diska je zadnja opcija liječenja primjenjiva u slučaju kada se konzervativnim metodama (manualna terapija, fizikalna terapija, trakcija i slično) ne može postići redukcija hernije i smanjenje tegoba.

Adekvatan pokret u zahvaćenom segmentu jedan je od ključnih faktora u oporavku. Stoga, u terapijskom smislu, tehnike vraćanja pokretljivosti (mobilizacija, manipulacija, kineziterapija i ostale) imaju svoj smisao. Ako ste uspjeli uz vožnju bicikla suzbiti tegobu, smatram da je ta aktivnost prihvatljiva. Bol u mirovanju je očekivana ako je mirovanje u vertikali (stajanje ili sjedenje). Ako je bol prisutna u ležećem položaju (bok, leđa, trbuh), to nam samo govori o položaju same hernije i također može biti očekivano.

S obzirom na to da se tegoba uz bicikl smiruje, svakako ima smisla nastaviti konzervativno liječenje.

>>'Svaki dan pije alkohol i uzima tablete. Naše vapaje ne čuju ni policija ni psihijatri'

>>Za strah od nastupa najbolji lijek je razgovor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije