Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI I LOKALNI

Rastrošna Vlada: Izbor 12 ljudi platit ćemo 84 milijuna kuna!

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.02.2013.
u 10:04

Josipoviću zadnja riječ – predsjednik govori o grupiranju izbora, a on ih raspisuje za EP

Prošli lokalni izbori održani u svibnju 2009. godine građane su stajali ogromnih 154 milijuna kuna. Taj iznos odnosi se samo na troškove provođenja izbora, dakle tu nije uračunat iznos koji su stranke potrošile na izbornu promidžbu.

Loptica prebačena oporbi

Kako Večernji doznaje, trošak provedbe izbora za 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu građane će koštati dodatnih 84 milijuna kuna. Stoga je jednostavno izračunati da bi odvojeno provođenje lokalnih i europskih izbora građane stajalo čak 238 milijuna kuna. Imajući to u vidu, lako se složiti sa svima koji se zalažu za istovremeno održavanje i lokalnih i izbora za Europski parlament. Njihov najjači argument je ušteda, a razlikuju se samo u procijeni uštede – dok Damir Kajin kaže da bi se tako uštedjelo “nekoliko desetaka milijuna”, Laburist Nikola Vuljanić je nešto precizniji i procjenjuje da bi ušteda iznosila 30 do 40 milijuna kuna.

U vladajućoj koaliciji kažu da su takve procjene o eventualnim uštedama paušalne i neutemeljene. No, i vladajući i oporbenjaci, kao i zagovaratelji ali i protivnici istovremenog održavanja lokalnih i europskih izbora slažu se u jednome – izlaznost na izbore za Europski parlament sigurno bi bila puno veća kad bi se oni održali zajedno s lokalnim izborima. Svjesni su toga i u Vladi koja je jučer usvojila izmjene Zakona o izborima za Europski parlament, ali se ni premijer ni ostali ministri nisu decidirano izjasnili kad bi europski izbori trebali biti. Lopticu su prebacili i na oporbu.

– Na izbore ne možemo ići za šest mjeseci, ne mogu biti nakon 15. ili 16. lipnja. Ne možemo imati izbore za Europski parlament u listopadu, imat ćemo ih u travnju ili svibnju, najkasnije u lipnju. Ne možemo govoriti o roku od šest mjeseci za pripreme, 1. srpnja moramo imati izabranih 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Ovim putem pozivam HDZ i druge stranke da se izjasne što žele – rekao je jučer premijer Zoran Milanović.

Iako predsjednik Vlade tako ostavlja mogućnost da se izbori održe i prije i za vrijeme, i nakon lokalnih izbora, te tvrdi da će razmotriti svaki obrazložen prijedlog iz oporbenih redova, Večernji doznaje da je sve već odlučeno i da će se izbori za Europski parlament održati prije lokalnih izbora, najvjerojatnije krajem travnja.

Tri varijante

– Na stolu su bile sve tri varijante, a mi smo odabrali tu prvu. Europski izbori održat će se prije lokalnih – rekao nam je visokopozicionirani član vladajuće koalicije koji i sam “puca” na jedno od 12 mjesta koliko je u Europskom parlamentu rezervirano za hrvatske predstavnike.

No, zadnju riječ o tome ipak će imati Ivo Josipović jer, prema zakonu, izbore za Europski parlament ne raspisuje Vlada nego predsjednik RH. Iako se ni Josipović nije decidirano izjasnio, nedavno je govorio o potrebi “grupiranja izbora”. Stoga se da zaključiti da bi predsjednik Josipović radije da se i jedni i drugi izbori održe istovremeno.

>> Pusić: HNS na euroizbore izlazi samostalno, bez SDP-a

>> Milanović: Izbori za Europski parlament najkasnije do lipnja

Komentara 75

VE
velikazmija
17:57 15.02.2013.

farsa je kad vam partija ima izbore i od jednog dvoumite koga zaokružiti a sva četri odnosno tri nevidljiva jednako dobri onda zaokružite toga jednoga nije li to farsa-

OB
-obrisani-
12:18 15.02.2013.

baš lijepo plaćamo 90 milijuna da bi izabrali 12 veleizdajnika koji će prodati interese svog naroda

OB
-obrisani-
12:47 15.02.2013.

Hrvatska jedina zemlja koja se nije oslobodila "ralja" komunizma, narod suti,a vlada otima, za sve krive poteze ce placat gradjani, a oni koji krivo odlucuju najveca im je kazna da ce otici u sabor i radit za 17 tisuca kunaa place, i tako Sdp,HNS HDZ 20 godina, Samo neznam dokle ce narod sutit, i dali ce narod cekat 4 godine ove bruke i sramote rezirane planom 21

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije