Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije smak svijeta!

Korak po korak: Prebolite ga i izliječite slomljeno srce u 6 faza

slomljeno srce
Foto: Thinkstock
1/2
31.07.2014.
u 19:45

Ne trudite se sačuvati prijateljstvo s bivšim. Psiholozi kažu da je to moguće, ali da iziskuje puno truda.

FAZA PORICANJA

1-2 tjedna nakon prekida/razvoda

Činjenično stanje: Rekao vam je da je gotovo, ali vi ste još uvijek uvjereni da se radi samo o krizi ili privremenom prekidu.

Neke žene nastavljaju se normalno ponašati, čak i ne spominju prekid prijateljima i obitelji, jer se nalaze u fazi poricanja.

Druge žene pretvaraju se u “progonitelje” svog bivšeg. Najvjerojatnije ćete... slati očajničke poruke.

Savjet stručnjaka: Promjena okruženja i situacije poput vikenda kod roditelja ili prijatelja je dobra ideja. No, prije nego što krenete, ostavite prijateljici svoj mobitel (isključite ga!).

Prekinite svaki kontakt s bivšim. Nemojte zvati, niti se viđati s njim. Prekid svakog kontakta najbrže će zaliječiti rane. Izbrišite njegovo ime i broj iz telefonskog imenika, njegovu mail adresu, kontakt na Facebooku!

Teško je, ali ako to ne napravite, nećete se uspjeti oporaviti.

FAZA POVLAČENJA

2-4 tjedna nakon prekida/razvoda

Činjenično stanje: Prijatelji vas pokušavaju oraspoložiti i motivirati da se počnete baviti nekom novom aktivnošću, ali vi želite samo otići kući i zabiti glavu u jastuk.

Niste jedini. Statistike pokazuju da je prekid tek svake desete veze obostran, a brojna istraživanja pokazuju da je zdravije pokazati osjećaje, nego ih zadržavati za sebe.

Najvjerojatnije ćete... Preskočiti poneko tuširanje i pranje kose, koristit ćete suhi šampon i odjenut ćete iste hlače više dana zaredom.

Savjet stručnjaka: Iako je tugovanje neminovno i potrebno, također morate započeti nov život.

Ako osjećate potrebu da ostanete kod kuće i slušate tužne pjesme, napravite to. Međutim, u određenom trenutku morate se usredotočiti na pozitivne aspekte svoje osobnosti i života. Spriječite pojavu depresije. Nemojte predugo ostati u “kućnom pritvoru”.

Ne prepuštajte stvari slučaju - morate spriječiti pojavu depresije. Ako osjetite da vam se to događa, ne oklijevajte zatražiti pomoć prijatelja i stručne osobe.

FAZA BIJESA

6 tjedana nakon prekida/razvoda

Činjenično stanje: Kipite od bijesa! Odjednom vam postaje jasno zbog čega ostavljene žene bacaju partnerovu odjeću kroz prozor ili uništavaju sve njegove poklone. Najvjerojatnije ćete... Pokupiti svaku i najsitniju stvar koju ste kupili za vrijeme veze i ponijet ćete ih sa sobom.

Najvjerojatnije nećete... Sagledati stvari iz njegove perspektive.

Savjet stručnjaka: Iako je bijes očekivana reakcija kada vas partner napusti, na duže staze je bolje visoko podignuti glavu i biti bolja osoba. To će vam pružiti osjećaj kontrole. Osim toga, bez obzira na to što vaš partner djeluje ravnodušno, vi ne znate koliko mu je teško. Iako vam osveta djeluje bezazleno, posljedice mogu biti teške i nepopravljive. Na kraju bi vam se vaša djela, koja ste učinili u afektu, mogla vratiti kao bumerang - i to već u idućoj vezi.

FAZA OTKRIVANJA GUBITKA

2-3 mjeseca nakon prekida/razvoda

Činjenično stanje: Da - osjećate se i izgledate kao potpuno nova osoba. Najvjerojatnije ćete... Zaboraviti da ste uvijek odlično izgledali u uskim haljinama.

Najvjerojatnije nećete... Ostati u okviru svojih materijalnih mogućnosti.

Savjet stručnjaka: Šišanje može izazvati osjećaj kao da ste “odrezali mrtve vrhove prošlosti”. Osim fizičke transformacije, mnoge žene nakon prekida počinju kupovati odjeću i modne detalje te potpuno mijenjati stil (da ih ne bi podsjećao na propalu vezu). Psiholozi se slažu da je transformacija izgleda odličan poticaj za stjecanje samopouzdanja, posebno za žene koje nisu naviknule izlaziti bez partnera.

Ne pretjerujte u kupovini. Statistike pokazuju da žene, osobito mlađe, nakon razvoda povećavaju troškove za oko 20 posto.

FAZA OŽIVLJAVANJA PROŠLOSTI

4-6 mjeseci nakon prekida/razvoda (ili prije)

Činjenično stanje: Novi komad označen je kao “loša ideja”, ali vas to ne sprečava da spavate s njim i sanjate o djeci koju ćete mu roditi. Muškarac nakon prekida obično je slika i prilika bivšeg partnera.

Najvjerojatnije ćete... Vjerovati da je budućnost s takvim čovjekom jedina prava.

Savjet stručnjaka: Veze u ovoj fazi oporavka od prekida omogućavaju vam da ponovo uživate u sebi i da shvatite da ste (konačno) raskrstili s bivšim. Žene često, doduše podsvjesno, biraju muškarce koji karakterno podsjećaju na njihove bivše jer im je veza s takvim čovjekom poznata i “programirane” su misliti da je sigurna. Zadržite nešto za sebe. Ne pokazujte otvoreno da ste gladni ljubavi i pažnje kao psić. Nakon izlaska iz veze, puno ste ranjiviji nego što mislite. Zadržite nešto za sebe. Možda ćete odmah naći pravog, ali to se ne događa baš često.

Foto: pixabay

FAZA KONAČNOG PRIHVAĆANJA

6-9 mjeseci nakon prekida/razvoda

Činjenično stanje: Možete sresti bivšeg, a da vam ne zalupa srce - ili da ga nečim gađate.

Najvjerojatnije ćete... Slušati “vašu pjesmu” bez suza.

Najvjerojatnije nećete... Htjeti da vam bude prijatelj - bar ne još.

Savjet stručnjaka: Prihvaćanje je dug proces, ali usput ćete doživljavati male pobjede koje će vas motivirati da u tome ustrajete. Očekujte da ćete se dobro osjećati nekoliko dana, ali da će nakon toga uslijediti emotivni pad. Ipak, sigurno će doći trenutak kada danima uopće nećete pomisliti na njega. Osjećaj da ste povratili svoj život, da ste se “izliječili”, pruža enormno zadovoljstvo.

Ne trudite se sačuvati prijateljstvo s bivšim. Psiholozi kažu da je to moguće, ali da iziskuje puno truda. Ako je prekid bio jednostran, bilo bi najbolje da podvučete konačnu crtu ispod tog dijela vašeg života. To će vam omogućiti da budete slobodni i neopterećeni kada se pojavi onaj pravi.

>>Slomio vam je srce? Ovih 7 savjeta pomoći će vam da ga prebolite

>>Tri pogreške koje vode prema razvodu braka

Komentara 1

KA
karambita
14:10 01.08.2014.

Obicne gluposti. Kod Njemaca je normalna stvar da nakon prekida ostaju prijatelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije