Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerovali ili ne

Više od 100 tisuća riječi koje dnevno primamo uništava koncentraciju

kompjuter
14.12.2009.
u 10:10

Prosječan odrasli čovjek dnevno čuje ili pročita 100.500 tisuća riječi, pokazuju najnovija istraživanja. U ovaj izračun uključene su informacije koje čovjek prima izvan posla.

Teško se koncentrirate na ovu ili bilo koju drugu priču? Možda je to zato što je mozak bombardiran s više od 100 tisuća riječi dnevno!

Prosječan odrasli čovjek dnevno čuje ili pročita 100.500 tisuća riječi, pokazuju najnovija istraživanja. U ovaj izračun uključene su informacije koje čovjek prima izvan posla što znači da je s informacijama primljenim na poslu ovaj izračun mnogo veći.

Odlazak u kino, slušanje radija, razgovaranje na telefon, igranje videoigara, pretraživanje interneta, čitanje novina; sve to je uključeno i povezano s informatičkom revolucijom, smatra istraživač Roger Bohn koji je procijenio količinu informacija kojoj su ljudi izloženi u kući i izvan nje.

Zaključak je da je prosječan čovjek izložen više od 100 tisuća riječi i 34 gigabajta memorije ili petini kapaciteta računala.

– Mislim da je jedna stvar jasna: naša pažnja je u kratkog vijeka i to vjerojatno nije dobro za duboko razmišljanje – smatra profesor Bohn sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Neuroznanstvenik s Oxforda, profesor Colin Blakemore kaže kako mozak raste i razvija se ovisno o načinu na koji se koristi.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
demokršćanin
16:22 14.12.2009.

UNIŠTAVANJE KONCENTRACIJE I JOŠ MNOGO ČEGA! Koliko posto će nam tek biti uništena koncentracija nakon odslušanih svih izgovorenih \"istina\" naših dragih predsjedničkih kandidata tijekom predizborne promidžbe.Ne vjerujem da će to itko istraživati i davati podatke provedenih anketa,osim možda Mislava Bage.

SA
sasoon
10:15 14.12.2009.

100,000 riječi baš i nije 34GB, to stane u 1MB

DA
dambek
10:55 14.12.2009.

pa i nije baš, ako su zvučni zapis..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije