Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo mitovi

Liječnici kažu da su ovo 4 najčešće zablude o 'hormonu spavanja' melatoninu

Shuttershock
22.06.2023.
u 07:00

Možda mislite da bi melatonin trebao općenito poboljšati kvalitetu sna, no prema liječniku funkcionalne medicine dr. Franku Lipmanu, mnogo je prikladniji za privremeno vraćanje rasporeda spavanja.

Melatonin je hormon koji stvara epifiza, mala žlijezda u sredini mozga i za koji se već dugo zna da regulira spavanje, odnosno dnevno-noćni ritam, te da njegovo izlučivanje ovisi o izmjenjivanju dana i noći. Melatonin se naime luči samo preko noći dok je mrak, ali će njegovo lučenje potaknuti i boravak na sunčevom svijetlu preko dana. Da bi se melatonin počeo proizvoditi,  mozak mora dobiti informaciju da je dan gotov i da je počela noć, a za one koji se muče sa spavanjem i kojima manjka, melatonin se može uzimati i kao dodatak prehrani. Inače, brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da on u tijelu igra bitnu ulogu najjačeg antioksidanta koji djeluje protiv slobodnih radikala.

Često se kao dodatak prehrani melatonin uzima zbog jat laga; poremećaja sna nakon leta zrakoplovom i prelaska iz jedne vremenske zone u drugu). U slučaju putovanja, treba ga se uzimati nakon dolaska na odredište, a nikako prije. Mnoge osobe koje imaju problema sa spavanjem imaju nisku razinu melatonina i smatra se da bi im njegov dodatak kao suplemenata mogao pomoći da lakše utonu u san i bolje ili duže spavaju. Također, melatonin se koristi za depresiju, kroničnu bol, demenciju i mnoga druga stanja, ali za njegovu djelotvornost kod većine tih upotreba još nema snažnih dokaza, a ako imate problema sa spavanjem i htjeli biste ga uzimati, prvo pročitajte ove najčešće zablude oko melatonina: 

1. Melatonin je suplement za bolji san: Iako se sve više koristi u obliku dodatka prehrani, melatonin je hormon koji tijelo samo proizvodi. Ako ga želite nadoknaditi, možete ga uzeti kao dodatak prehrani, a za maksimalnu učinkovitost ga uzmite 30 minuta prije spavanja. S druge strane, ako ga koristite za regulaciju cirkadijalnog ritma i uspostavljanje redovitijeg rasporeda spavanja, trebali biste ga uzeti oko 2-3 sata prije odlaska na spavanje. Melatonin se može uzimati u dozama od 0,5-10 mg dnevno do tri sata prije spavanja, iako je najbolje slijediti preporučenu dozu proizvođača.

2. Melatonin pomaže u kvaliteti sna: Možda mislite da bi melatonin, budući da tijelu signalizira da je vrijeme za spavanje, poboljšao i ukupnu kvalitetu sna, no prema liječniku funkcionalne medicine dr. Franku Lipmanu, mnogo je prikladniji za privremeno vraćanje rasporeda spavanja/cirkadijalnog ritma. Postoje samo neki ograničeni dokazi da, kada ga se uzima tijekom duljih vremenskih razdoblja, donekle poboljšava i kvalitetu spavanja.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

3. Sigurno ga je uzimati u velikim količinama: Liječnica za poremećaje spavanja i autorica Ženskog vodiča za prevladavanje nesanice drShelby Harris kaže da je melatonin najbolje konzumirati u malim dozama ( 0,5 miligrama do 1 miligrama). "Ako navečer da zaspite uzimate više od 3 do 5 miligrama, melatonin vjerojatno nije ono što vam treba jer nema podataka koji upućuju na to da je više od 1 miligrama indicirano za probleme sa spavanjem ”, objasnila je za Mind Body Green. Povrh toga, kaže, uzimanje melatonina u višim dozama, može biti povezano s neželjenim fenomenima desenzibilizacije, kao što su noćne more, omamljenost i glavobolje".

4. Melatonin nema nuspojava: To što ga naše tijelo prirodno proizvodi ne znači da melatonin kao dodatak dolazi bez nuspojava, kada ga se konzumira kao sredstvo za spavanje. Budući da je melatonin hormon, može utjecati i na ostale hormone pa će uzimanje velikih količina - mnogi ljudi uzimaju 3 do 5 miligrama prije spavanja - s vremenom utjecati i na vaše hormone i smanjiti sposobnost tijela da samo stvara melatonin. Nadalje, istraživanje je pokazalo da, iako su obično blage, povremene se zbog dodatka melatonina javljaju određene nuspojave poput glavobolja, mučnina i vrtoglavica, a prema nekim istraživanjima uzimanje visokih doza tijekom većeg vremenskog perioda može iz tijela potisnuti reproduktivne hormone poput estrogena i testosterona.

Dermatolozi tvrde da položaj spavanja i jastučnica mogu uzrokovati bore na licu: Evo zašto se to događa

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije