Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunikacija je važna

Hiperaktivna djeca samo su drukčija, ali ne i zločesta

Obitelj
Arhiv VL-a
20.11.2009.
u 10:20

Poremećaj je uobičajen i češće zahvaća dječake. Jedno od dvadesetoro djece može imati ADHD, a mnoga od njih nisu bila liječniku i nemaju dijagnozu.

Nemogućnost usredotočenja na jednu stvar jer pozornost uvijek odvuče nešto drugo, zaboravljanje uputa, hiperaktivnost i impulzivnost samo su neki, i to najvažniji simptomi hiperaktivnog poremećaja s deficitom pažnje, odnosno ADHD-a. Poremećaj je uobičajen i češće zahvaća dječake. Jedno od dvadesetoro djece može imati ADHD, a mnoga od njih nisu bila liječniku i nemaju dijagnozu.

Nisko samopouzdanje

– Djeca s ovim poremećajem imaju poteškoća s dugoročnim projektima i zbog svog problema plaćaju cijenu lošim ocjenama, kažnjavana su i kritizirana. Imaju i nisko samopouzdanje – rekla je prof. defektolog Vesna Hercigonja-Novković na jučerašnjem stručnom skupu o ADHD-u.

S djecom koja imaju ovaj poremećaj treba postupati pažljivo jer dijete ne ignorira namjerno, ne sluša roditelje i ne sramoti ih zato što to želi, već jednostavno ne zna kako zadovoljiti i poslušati roditelje. Profesorica V. Hercigonja-Novković na skupu je savjetovala nastavnike i roditelje kako živjeti i raditi s djetetom koje ima poremećaj.

– Roditelj treba znati sve o poremećaju. Mora vjerovati u svoje dijete, treba njegovati njegove vještine i talente te razvijati njegovo samopouzdanje – preporučuje V. Hercigonja-Novković.

Važno je i da roditelj ne bude sitničav. Ako je dijete napravilo tri od četiri zadatka, treba ga pohvaliti.

Komunikacija je važna

– Važno je da roditelji budu spremni na kompromise i ne smiju takvo dijete uspoređivati s drugom djecom. Komunikacija između roditelja i djeteta s poremećajem mora biti jasna, jednostavna i dosljedna. Roditelj treba biti dobar primjer te trenutačno nagrađivati dobro ponašanje i kažnjavati loše – ističe V. Hercigonja-Novković.

Roditelji bi također trebali imati redovitu komunikaciju s nastavnicima u školi te pomagati oko zadaće. Hiperaktivno dijete treba i pustiti da pleše ili da se njiše dok recitira pjesmicu u razredu jer važno je da je naučilo pjesmu. Ipak, hiperaktivac misli u pokretu.

Ključne riječi

Komentara 5

FR
frida0231
13:13 20.11.2009.

slazem se sa Gumpom. Svi ljudi imaju neku \"falinku\" i poteskocu, a ovo su izdigli ameri i farmaceutska industija pa kljukaju djecu tabletama. i ne samo ADHD nego i mnoge druge tzv bolesti danasnjice. A najbolja je depresija, zamislite tek te bolesti....hahaha. dokazano je da je Prozak tableta bez ikakvog ucinka. prozak ne lijeci nista. Sve nam ide iz glave, autosugestija je odgovor na sve obmane, pa se netko pametan sjetio kako narodu uzeti lovu iz dzepa.

DU
dubokojemore
12:46 20.11.2009.

ovo je poremećaj prije svega duhovne naravi - to je kompleksnije - nedostatak koji se može nadoknaditi samo ljubavlju, strpljenjem, pravilnim odgojem i ....naravno molitvom - tu su zakinuti oni koji ne vjeruju...na žalost...

DA
danebi
22:36 22.11.2009.

Svi koji pisete gluposti nemate takvog djeteta, a da ga imate, drzali bi jezik zauvijek. Stvarno nemate blazenog pojma o cemu govorite. Toj djeci je potrebna pomoc jer su stvarno BOLESNA, na zalost nema druge mogucnosti nego u obliku tableta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije