Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na posljednjoj večeri Dove Fashion-HR-a u tvornici Zagrepčanke predstavljena cro-art-moda

Avangarda koja se nosi

'Scena Zagreb Hrvatska 26.09.2009. Fashion HR, kolekcija proljece - ljeto 2010, stara tvornica Zagrepcanka, Heinzlova 66. Branka Donassy  Photo: Anto Magzan/VLM'
Foto: 'Anto Magzan/VLM'
1/6
27.09.2009.
u 19:14

Prije početka revije neki od nas modnih kritičara običavamo otići iza scene ne bismo li modelima zagledali u dušu. Zadnju večer Dove Fashion.HR-a ulazak u "backstage" nas je osupnuo: – Gdje su boje? – pitali smo.

Sve je bilo crno, bijelo i sivo! Ali to je večer modne avangarde, upozorili su nas, kao da su avangardi boje zabranjene...

Mirna avangarda Donassy
No sivo se od sivog razlikuje, pa su tako i sivi tonovi na tekstilima Branke Donassy različiti od običnog sivila drugih dizajnerskih dama Dove Fashion.HR-a. Donassy je ljetos fotografirala morsku pjenu, kamen, suhe grančice u vrtu, pa ih u golemom rasteru otisnula na tkaninu.

Dobila je posebne dezene koji su dali najljepši kolorit njezinoj kolekciji. Snimljeni cvjetak oleandra rastopio se tako i razlio površinom modela grandioznog volumena koji haljini ipak nije oteo ženstvenost!

"Alieni" Ivone Martinko
– Zajedničko je svim modelima da sa što manje rezova postignem što veći broj oblika – kaže Donassy. Tako neki imaju samo jedan šav! Njezina je kolekcija od elastirana pamuka, bambusa, lana s metalnim nitima i impregnacijama jedan od najljepših primjera modne "avangarde" u nas. I to mirne avangarde koja se može nositi bez dvojbi.

Malo je to teže reći za kolekciju dua I-gle, čija je avangardna gesta doslovno uklopila skulpturalne elemente u model. I to sa svom svojom težinom i dimenzijama koje nisu male.

Ivona Martinko travestirala je klasične odjevne komade. S prednje strane vidimo klasičan sako, ali se on na leđima pretvara u "aliena", to jest u oblik koji sasvim napušta oblike klasičnog modnog softwera.

Ivana Barač tankom je makou suprotstavila grube, debele kožne plohe. Dojam: neki su modeli neprijateljski raspoloženi prema ženama.

Golemim rukavima iz modnih 80-ih Ksenija Vrbanić se zapravo vratila svojim modnim počecima! Muške je pak odjenula u ženske modele, koje kupuju i oni!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije