Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Večer uz 8,5 kilograma glagoljice

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva
21.02.2024.
u 10:31

Obilježavanje Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Dana 22. veljače 1483. izdana je prva hrvatska tiskana knjiga, hrvatskoglagoljski Misal po zakonu rimskoga dvora. Bio je to vrhunac zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva, koje obuhvaća 14. i 15. stoljeće. Zbog toga se 22. veljače u Hrvatskoj obilježava kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Staroslavenski institut, kao središnja hrvatska akademska ustanova za istraživanje hrvatske glagoljice i glagoljaštva, proslavit će taj dan svojom tradicionalnom Večeri hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Budući da se sjedište instituta obnavlja nakon zagrebačkoga potresa, Večer se održava posredstvom platforme Zoom. To znači da ne morate biti u Zagrebu da biste se pridružili.

Večer uz najtežu knjigu zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva

Središnja je tema ovogodišnje Večeri hrvatske glagoljice i glagoljaštva jedna od najvažnijih hrvatskoglagoljičnih rukopisnih knjiga, Brevijar Vida Omišljanina. Napisao ga je pisar Vid iz Omišlja na otoku Krku 1396. godine za crkvu sv. Bartolomeja i sv. Antona u Roču u Istri. Danas se čuva u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču pod signaturom Cod. Slav. 3.

Zbog bogatstva svetopisamskih tekstova koji se u njemu nalaze Brevijar je Vida Omišljanina nazvan je hrvatskoglagoljičnom Biblijom. Poznat je i kao najveća i najteža knjiga zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva – sadržava 468 listova pergamene i teži oko 8,5 kilograma.

Marljivim radom i trudom znanstvenika i suradnika Staroslavenskoga instituta te u suradnji s centrom Centre of Image and Material Analysis in Cultural Heritage, krajem 2023. godine objavljeno je faksimilno izdanje Brevijara Vida Omišljanina s transliteracijom. Tako je taj vrijedni hrvatskoglagoljični kodeks ponovno postao dostupan hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti. Ove se godine očekuje izlazak knjige studija sa znanstveno-stručnim prilozima o Brevijaru, čime će se upotpuniti njegovo trosvezačno izdanje.

Glagoljaško slavlje, igranje i darivanje sa Staroslavenskim institutom

Dok se čeka tiskano izdanje knjige studija, znanstvenici sa Staroslavenskoga instituta podijelit će svoja znanja o Brevijaru u znanstveno-popularnim predavanjima namijenjenima svim ljubiteljima hrvatskoglagoljske baštine i hrvatske kulture. Govorit će se o tome što je i čemu služi brevijar, o jezičnoj slojevitosti Brevijara Vida Omišljanina te o tome je li pisar bio Vid iz Omišlja.

U četvrtak 22. veljače s početkom u 18 sati posredstvom platforme Zoom održat će se tri predavanja, svako u trajanju od 15 minuta: dr. sc. Kristijan Kuhar održat će predavanje Srednjovjekovni brevijar: pjesmarica, molitvenik i udžbenik, akademik Milan Mihaljević predavanje 8,5 kilograma glagoljice i dr. sc. Jozo Vela predavanje Pisar Vid iz Omišlja.

Nakon predavanja održat će se nagradna pitalica, a onaj tko prvi točno odgovori na sva tri pitanja, bit će nagrađen gramatikom prvoga hrvatskoga književnog jezika, tj. knjigom Hrvatski crkvenoslavenski jezik (2014.).

Pridružite se i ove godine Staroslavenskomu institutu u njegovoj večernjoj proslavi Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva preko poveznice: https://t.ly/MSn1D.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije