Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor

U ženskim se likovima isprepliću Eros i Thanatos

popović
Anto Magzan/Pixell
28.05.2010.
u 19:03

Dobitnik treće nagrade na natječaju za Večernjakovu kratku priču je akademski slikar Dimitrije Popović, a o svojem umjetničkom radu progovorio je za Obzor.

Dobitnik je treće nagrade akademski slikar Dimitrije Popović.

Opisuje li vaša priča istinit događaj?

 – Pripada ciklusu priča koje su u rukopisu, a proizlaze iz stvarnih događaja. Realno je klica iz koje izlazi imaginarna dimenzija.

 
Zašto vi, ponajprije likovni umjetnik, volite pisati?

 – Oduvijek me privlačila književnost, pa je i moj posljednji likovni ciklus bio posvećen Kafki. Prije nekoliko godina to je bio Dante. Svijet književnosti odgovara mom likovnom senzibilitetu. Još od mladosti zaokuplja me literatura, od Rimbauda i Kafke do Ciorana i Camusa. To su inspirativna izvorišta koja dotiču unutarnju dimenziju mog ljudskog bića.

 Zašto se u svojoj likovnosti više bavite ženskim likovima?

 – Bavio sam se Kristom, osobito raspećem, Dalijem i Kafkom, no ženska priroda i ženski lik puno su mi zanimljiviji za likovno oblikovanje. Imao sam tri ciklusa koji su pri kraju, i to Magdalenu, Juditu i Salomu. Ti me likovi zanimaju jer se u njima isprepliću Eros i Thanatos, lijepo i ružno u smislu da su sve one žrtve vlastitih činova. Ljepota ženskoga tijela nešto je što me puno više zanima od muškoga tijela.

 
U slikarstvu katkad citirate velike uzore. Koga biste citirali u književnom radu?

 – Kafku, Sartrea, Ciorana, autore koji traže smisao ljudskog postojanja i motive koji se bave tajnom ljudskog postojanja kojoj umjetnost pokušava pronaći smisao.

Koliko biografskog ima u vašem književnom djelu?

– Priroda medija je takva da lakše artikulira privatne teme. U “Pričama iz Arkadije” u svakoj priči postoji privatni nukleus iz kojeg se razvija literatura.

 Mislite li napisati autobiografiju?

 – Knjiga priča koja nastaje imat će autobiografskih elemenata koji su u vezi s nekim osobama iz mog života. Tu će biti i priča o Kišu, kojeg sam poznavao.

Ostatak intervjua možete pročitati u subotnjem prilogu Večernjeg lista Obzor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije