Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga

Prva knjiga Wellsa Towera pravi je primjer muške novelistike

tower
arhiva
10.04.2010.
u 15:34

Prva knjiga priča Wellsa Towera “Sve poharano, sve spaljeno” bacila je u trans izbornike New York Timesa koji su je uvrstili među 10 najboljih knjiga desetljeća.

Amerikanci su ga dočekali s oduševljenjem! Prva knjiga priča Wellsa Towera “Sve poharano, sve spaljeno” (Profil, ur. Roman Simić Bodrožić, prev. Marinko Raos) bacila je u trans izbornike New York Timesa koji su je uvrstili među 10 najboljih knjiga desetljeća. Iako prema takvim naglim otkrićima genijalnih pisaca valja uvijek biti suzdržan, Tower nudi dovoljno pokrića za dobar prijam prvijenca.

Njegove su priče neporecivi pripadnici američke slavne “muške novelistike” kakvu je ispisivao macho Hemingway ili (auto)destruktivni Carver. Pa, ako takvu prozu s razlogom vole Amerikanci, sretni što njihovi stari književni ljubimci dobivaju nasljednika, nema razloga da je ne zavoli i “svijet”. U jednoj priči lik bi želio otvoriti “tabor za muškarce”, a tamo bi: “Lovio. Sjekao drva... Pomirio tijelo i um”. U tim se relacijama kreće Tower: njegovi su muškarci obiteljski frustrirani, u potrazi za netaknutom prirodom, skloni piću i nasilju, a završna, naslovna priča pokazuje da je nasilje dio iskona civilizacije, ne samo suvremenosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije